ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  28.02.2023 11:08:27

EIB a Evropská komise podepsaly dohodu o podpoře investic soukromého sektoru v afrických, karibských a tichomořských zemích - Global Gateway

Evropská investiční bankaGlobal GatewayEvropská komise

Evropská investiční banka (EIB) a Evropská komise dnes podepsaly dohody v celkové výši 4 miliardy eur. Jedná se o dohodu o záruce, která do roku 2027 mobilizuje až 3,5 miliardy eur ve formě úvěrů, a o příspěvek do svěřenského fondu ve výši 500 milionů eur na podporu podniků v afrických, karibských a tichomořských zemích (AKT). Dohoda představuje důležitý krok v realizaci strategie EU Global Gateway a při zajišťování dopadu na rozvoj, neboť EIB umožní posílit nejen veřejné, ale i soukromé investice v klíčových oblastech, jako je digitalizace, klima a energetika, doprava a zdraví v partnerských zemích.

Dnešní dohoda sestává ze dvou částí. První část představuje dohoda o záruce v rámci Evropského fondu pro udržitelný rozvoj plus („EFSD+“), zřízeného nástrojem NDICI – Globální Evropa. EIB díky ní bude moci poskytnout úvěry ve výši až 3,5 miliardy eur za výhodných podmínek na vytváření pracovních míst a příležitostí, zejména pro ženy a mladé lidi, a na podporu ekologické a digitální transformace v partnerských zemích EU v souladu se strategií Global Gateway. Vhodným příkladem využití prostředků je dohoda podepsaná minulý týden na podnikatelském fóru EU-Tanzanie mezi EIB a místními bankami CRDB, NMB a KCB-Tanzania. Z úvěrových linek zajištěných zárukou bude uvolněno 270 milionů eur pro tři tanzanské místní banky, které budou financovat projekty, z nichž budou mít prospěch zejména ženy, a které budou podporovat modrou ekonomiku.

Dalším příkladem je nástroj pro zelený africký hodnotový řetězec v oblasti zemědělství. Poskytne finanční prostředky zprostředkovatelům v subsaharské Africe, které následně poskytnou úvěry způsobilým malým a středním podnikům působícím v zemědělsko-potravinářských hodnotových řetězcích. Průměrná výše úvěrových linek poskytnutých místním bankám se pohybuje v rozmezí přibližně 10 až 25 milionů eur.

Druhou část představuje příspěvek EU ve výši 500 milionů eur do svěřenského fondu AKT, který zřídila a spravuje EIB, s cílem umožnit operace s vysokým dopadem, jejichž realizace by jinak nebyla možná. Podpoří například malé elektrárny na výrobu energie z obnovitelných zdrojů v oblastech bez připojení k síti. Ty zajistí autonomní zásobování elektrickou energií, zlepší živobytí lidí a sníží závislost na fosilních palivech a rostoucích cenách energie.

Dohoda doplňuje dohodu o záruce pro státní úvěry ve výši 26,7 miliardy eur, kterou EU a EIB podepsaly v květnu 2022. Nové veřejné investice, jejichž prostřednictvím je strategie Global Gateway realizována, již probíhají. Jedná se například o půjčku EIB s krytím EU na městskou mobilitu pro Senegal, která byla podepsána samostatně na fóru EIB v rámci iniciativy tým Evropa v otázce zelené ekonomiky v Senegalu a jejímž cílem je podpořit udržitelná a digitální města a posílit a modernizovat veřejnou dopravu v Dakaru. Tento projekt je názornou ukázkou evropských investic do strategického koridoru Dakar-Abidžan, jejichž cílem je upevnit hospodářské výměny v regionu, posílit regionální integraci a podpořit udržitelný růst.

Souvislosti

Dnešní dohoda o záruce je podepsána v rámci Evropského fondu pro udržitelný rozvoj plus (EFSD+). Je součástí investičního rámce EU pro vnější činnost a zajišťuje celosvětové pokrytí kombinovaného financování, záruk a dalších finančních operací. Je součástí dlouhodobého rozpočtového programu EU pro vnější činnost – NDICI – Globální Evropa. V rámci tohoto rozpočtového programu byla zřízena provozní rada EFSD+.

EFSD+ získává finanční zdroje pro udržitelný a inkluzivní hospodářský rozvoj ze soukromého sektoru. Podporuje investice do partnerských zemí za účelem podpory vytváření důstojných pracovních míst, posilování veřejné a soukromé infrastruktury, podpory obnovitelné energie a udržitelného zemědělství a digitální ekonomiky.

Záruky, které nástroj poskytuje, se použijí pro činnosti zaměřené na snižování rizika a zvýšení podílu investic ze soukromého sektoru ve spolupráci s Evropskou investiční bankou (EIB) a dalšími evropskými finančními institucemi.

Záruky EFSD+ jsou nabízeny za příznivých a vysoce konkurenčních podmínek. Umožňují investorům financovat projekty na náročnějších trzích, neboť přebírají rizika méně stabilních prostředí a současně brání narušení trhu. Jelikož EFSD+ pokrývá určitou část rizik, mohou partneři EU v oblasti rozvojového financování poskytnout na záruky EFSD+ své vlastní zdroje, což následně přiláká další investory. V rámci záruční kapacity dává nástroj k dispozici 40 miliard eur.

Investiční programy jsou prováděny dvěma hlavními způsoby:

  1. V partnerství s EIB poskytuje EU záruku ve výši 26,7 miliardy eur na podporu investic do odvětví, jako je čistá energie, zelená infrastruktura a zdravotnictví. Záruka bude mít maximální dopad na investice strategie Global Gateway v partnerských zemích, kde rizika vlády a jiná rizika plynoucí z veřejného sektoru představují stále velkou překážku. Dnešní dohoda o zvláštní záruce EU a příspěvku do svěřenského fondu na operace soukromého sektoru v zemích AKT je dalším krokem, který má celkově větší dopad.
  2. V rámci otevřené architektury EFSD+ poskytuje EU do roku 2027 záruční krytí ve výši až 13 miliard eur. To bude realizováno řadou prováděcích partnerů, tj. mezinárodními finančními institucemi (včetně EIB) a evropskými rozvojovými finančními institucemi, s cílem mobilizovat soukromé investice na podporu našich partnerských zemí při dosahování cílů udržitelného rozvoje. V prosinci 2022 vydala provozní rada EFSD+ kladné stanovisko k finančním zárukám ve výši 6,05 miliardy eur na podporu 40 investičních programů v subsaharské Africe, Latinské Americe a v asijsko-tichomořské oblasti, což byly první prostředky přidělené v rámci programu otevřené architektury EFSD+.

Informace o Evropské investiční bance

Evropská investiční banka (EIB) je institucí Evropské unie, kterou vlastní její členské státy a která poskytuje dlouhodobé úvěry. Nabízí dlouhodobé finanční prostředky na solidní investiční projekty s cílem přispět k dosažení cílů politik EU.

EIB Global je specializovaná složka skupiny EIB zaměřená na zvýšení dopadu mezinárodních partnerství a financování rozvoje. Cílem EIB Global je ve spolupráci s dalšími rozvojovými finančními institucemi a s občanskou společností podporovat silné a cílené partnerství v rámci týmu Evropa. EIB Global má pobočky po celém světě, prostřednictvím kterých přibližuje skupinu místním lidem, podnikům a institucím.

cid:image001.gif@01D82191.ADDF3290cid:image002.gif@01D82191.ADDF3290

Anne-Laure Gaffuria.gaffuri@eib.org tel.: +352 691 284 679

Shirin Wheeler,s.wheeler@eib.org , tel : +44 7827 445611

Website: www.eib.org/press — Press Office: +352 4379 21000 — press@eib.org

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688