muni.cz (Masarykova univerzita)
Studium  |  28.02.2023 10:13:45

Právnická fakulta prohloubila spolupráci s univerzitou ve Würzburgu

Právnická fakulta prohloubila spolupráci s univerzitou ve Würzburgu

Delegace složená ze čtyř zástupců právnické fakulty a pěti studentů vyrazila na návštěvu německého univerzitního města Würzburg. Jejím cílem bylo zvýšit motivaci budoucích právníků ke studiu v zahraničí.

Budova Maximilian Universität Würzburg
Budova Maximilian Universität Würzburg
Foto: Ivana Hovořáková

Maximilian Universität Würzburg i Masarykova univerzita standardně spolupracovaly několik let až do listopadu loňského roku, kdy na Právnickou fakultu MU přijela zástupkyně německé univerzity Karin Linhartová. Byla tak nadšená kvalitou naší výuky i jazykovou a studijní úrovní našich studentů, že zorganizovala návštěvu devítičlenné delegace Masarykovy univerzity přímo v Německu, vysvětluje Ivana Hovořáková z Oddělení pro zahraniční vztahy Právnické fakulty MU.

Výprava, složená z řad studentů a vyučujících z Centra jazykového vzdělávání a zástupců Oddělení pro zahraniční vztahy Právnické fakulty MU, si tak mohla 7. ledna tohoto roku sbalit kufry a odjet na šestidenní pobyt do Německa. Pro budoucí právníky si jejich němečtí kolegové připravili bohatý program. Místní studenti jim ukázali zázemí univerzity, vzali je na výuku, ukázali jim centrum města. Obě skupiny spolu strávily určitý čas při vytváření společného projektu o Würzburgu a Brně ze studentského pohledu, které poté odprezentovali, upřesňuje Hovořáková.

Pro studenty byla téměř týdenní návštěva německého univerzitního města příjemným zpestřením v průběhu zkouškového období. Mnoho z nich se plánuje do Würzburgu vrátit. Poznala jsem město, které svou atmosférou i velikostí připomíná Brno, takže jsem se okamžitě cítila jako doma. Se studenty z místních práv jsme probrali všechny podrobnosti o tom, jaké je studium na jejich právnické fakultě. Autentické zkušenosti žádné webové stránky a informační dokumenty nenahradí, říká s nadšením studentka Právnické fakulty MU Karolína Holásková.

Návštěva ve Würzburgu byla pro studenty jedinečnou čancí seznámit se s městem i výukou v němčině.
Návštěva ve Würzburgu byla pro studenty jedinečnou čancí seznámit se s městem i výukou v němčině.
Foto: Ivana Hovořáková

Delegace byla samozřejmě přínosná i pro vyučující a zástupce brněnské právnické fakulty. Obě strany se dohodly hned na několika důležitých bodech, jako například oboustranné výměně vyučujících odborných jazyků nebo navýšení kapacit pro studenty. Tu jsme rozšířili na osm míst, což je hodně vysoké číslo, které nemáme s žádnou jinou univerzitou. V opačném směru z Würzburgu do Brna máme jen čtyři místa, ale to je pouze proto, že u nás zatím ještě neproběhla žádná obdobná návštěva, ale jsme nachystání kapacitu navýšit, pokud by byla poptávka, tvrdí Hovořáková.

Častým důvodem, proč studenti nechtějí absolvovat pobyt v cizině, je jejich strach z nutnosti absolvovat odborné předměty v němčině. Ten by teď měl díky dobré práci brněnské diplomacie odpadnout. V rámci této delegace jsme si taky ujasnili to, že studenti, kteří neumí německy nebo mají jen základy tohoto jazyka, se mohou zúčastnit intenzivní blokové němčiny před začátkem semestru přímo ve Würzburgu. Odborné předměty by pak mohli plnit v angličtině, hlásí Hovořáková s tím, že pokud by studenti zůstávali na celý akademický rok, absolvovali by další výukový blok německého jazyka v příštím semestru.

Pro studenty, kteří přemýšlí o studijním pobytu v zahraničí, je důležitá jazyková vybavenost. Právnická fakulta proto nabízí služby jazykového centra, které vypisuje specializované předměty, nebo blokové výuky hostujících profesorů ze zahraničí. Nebojte se a vyjeďte do zahraničí. Je to velký zážitek a zkušenost na celý život. Tady je na místě vyhodit obavy z okna, pustit se směle do toho a zkusit si aspoň jeden semestr ve světě, nabádá studenty Hovořáková.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688