senat.cz (Senát PČR)
Zákony a právo  |  24.02.2023 20:32:19

Senátní Podvýbor pro rodinu projednal návrh EU o přeshraničním uznávání rodičovství

Podvýbor pro rodinu, který je zřízen pod senátním sociálním výborem, tento týden po diskusi na jednání ve svém usnesení konstatoval, že návrh nařízení, podle kterého by Česká republika musela uznávat rodičovství určené v jiném členském státě EU, je v rozporu s principem subsidiarity a zásadou proporcionality, protože rodinné právo je ve výlučné pravomoci členských států. Návrh by vedl mj. k automatickému uznávání rodičovství stejnopohlavních párů. Stanoviskem podvýboru se v příštích týdnech bude zabývat Výbor pro sociální politiku a Výbor pro evropské záležitosti.

Předsedkyně Podvýboru pro rodinu Jitka Chalánková

Předsedkyně Podvýboru pro rodinu Jitka Chalánková

Je to pokus vlámat se do výlučné pravomoci členských států oknem, když to dveřmi nejde. Proto je třeba návrh odmítnout a podmínit jeho případné schválení vládou rozhodnutím parlamentu,“ komentuje postoj podvýboru jeho předsedkyně Jitka Chalánková. Podle ní návrh povede ke střetům s českými zákony, jejich obcházení a nadto podpoří surogátní turistiku.

Podvýbor současně upozornil, že členské státy mají různé a často protichůdné názory zejména na stejnopohlavní manželství a surogátní mateřství a nelze proto nedostatek jednoty mezi členskými státy v oblasti jejich výlučné působnosti nahrazovat legislativní činností Evropské unie.

Je zjevné, že schválení nařízení v předložené verzi by motivovalo stejnopohlavní páry obstarávat si děti v zahraničí a obcházet domácí zákony. Takové riziko se netýká jen České republiky, ale dalších států, jako je třeba Francie, kde je surogátní rodičovství a najímání náhradních matek dokonce trestné. Více než snaha o ochranu práv dětí se nám návrh jeví jako snaha o posun společenského vnímání a kulturního vývoje určitým, Komisí upřednostňovaným směrem. To je nepřijatelné,“ dodává předsedkyně Chalánková.

Senátorka Daniela Kovářová, která je zpravodajkou návrhu, k tomu doplňuje: „Rodinné právo ze všech právních odvětví nejvíce vychází z autentických společenských poměrů, které mají své opodstatnění, logiku a hluboké zakořenění, z čehož plynou legitimní a pochopitelné odlišnosti právních úprav rodiny a rodinných vztahů. Nelze je sjednocovat ani harmonizovat na stejnou úroveň jako zásuvky nebo nabíječky do mobilních telefonů, protože národní úpravy zrcadlí zvláštnosti dané rozdílnými zdroji zemí, národů a národností.“

Podle Podvýboru se má česká vláda v Radě EU zdržet vyjádření konečného souhlasu s nařízením bez předchozího výslovného souhlasu Parlamentu. Současně by měla prosazovat, aby se působnost nařízení týkala jen uznávání již existujících právních vztahů a aby z jeho působnosti bylo zcela vyloučeno uznávání vztahů založených na tzv. surogátním mateřství.

Lada Faldynová, 24.02.2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688