Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  24.02.2023 18:22:32

Nativní tokeny kryptografických firem skrývají významné riziko. Investoři by měli být na pozoru!

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Nativní tokeny kryptografických společností jako byly FX, Celsius Network apod. se ukázaly jako umně použitá nástraha na lovce, alespoň to vyplývá ze zpráv regulačních úřadů. Vlastní kryptoměny kryptografických firem hrají při jejich rozvoji významnou roli, protože umožňují společnostem přilákat nové investory a uživatele. Díky takto získanému kapitálu mohou rozšiřovat své podnikatelské aktivity.

Riziko nativních tokenů

Problém však nastává ve chvíli, kdy takové společnosti přestanou hrát fér a skrze své sesterské společnosti začnou takové tokeny ve velkém skupovat. To je třeba případ společnost Celsius Network, soudě dle zprávy Shoba Pillaye. Shob Pillay je vyšetřovatel, kterého jmenoval konkurzní soud, aby prověřil obchodní praktiky společnosti Celsius. 

Dle této zprávy společnost Celsius Network používala svůj nativní token CEL k podpoře vlastního růstu. Nejen, že jej nabízela na volném trhu ke koupi, ale rovnou jej zase skupovala. Rostoucí hodnota tokenu přilákala i jiné zájemce. Díky tomu mohla společnost Celsius už za rok 2018 prodejem vydělat 32 milionů dolarů. Z růstu hodnoty tokenů těžili také zakladatelé společnosti, Alex Mashinsky a Daniel Leon, kteří díky zvýšenému zájmu o tokeny CEL mohli za slušné částky prodat část svých podílů zmíněného tokenu. Do doby, než vyhlásili úpadek, Alex Mashinsky prodal svůj podíl nejméně za 68,7 milionu dolarů a Daniel Leon za 9,7 milionu dolarů.

Společnost Celsius Network vynaložila za nákup svého vlastního tokenu nejméně 558 milionů dolarů. Takováto praktika se firmě CN bohatě vyplatila, když hodnota jejího tokenu CEL jen za období od března 2020 do června 2021 raketově vzrostla o více než 14000 %. Díky umělému růstu hodnoty tokenu CEL rostla ruku v ruce také hodnota samotné společnosti Celsius Network. Že šlo jen o nafouknutou bublinu, se názorně ukázalo v červenci 2022, kdy společnost CN zkrachovala.

Případ krachu burzy FTX je varováním

Obdobná situace nastala také v případě FTX a Alameda Research. Společnost FTX vydala svůj nativní token FTT, který používala jako zástavu oproti miliardovým půjčkám. Stejně tak tento token používala jako zástavu sesterská společnost Alameda Research. Důsledek takové strategie se naplno projevil v momentě, kdy se propadla hodnota tokenu FTT. Věřitelské společnosti rychle zjistily, že jak firma Alameda Research, tak také firma FTX jsou v podstatě jen prázdné schránky, a že token FTT je jen bezcenným aktivem.

Navíc docházelo úplně stejně jako v případě Celsius Network, také ze strany společnosti FTX a její sesterské společnosti Alameda Research k manipulaci s cenou vlastního nativního tokenu FTT. Podle vyjádření Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) se společnost Alameda Research prostřednictvím různých platforem zapojila do automatizovaných nákupů tokenů FTT, čímž nejen že podpořila rostoucí hodnotu tokenu FTT, ale zároveň uměle navyšovala hodnotu zástavy za poskytnuté úvěry. Díky tomu si mohla sáhnout na mnohem větší úvěry, což se následně zrcadlilo v lákavosti pro investory a uživatele. Gary Gensler, předseda SEC, se k těmto praktikám vyjádřil v rámci tiskové zprávy vcelku trefně, když uvedl, že:

„FTX a Alameda plánovaly manipulovat s cenou FTT, aby podpořily hodnotu svého domečku z karet.“

Regulátoři začínají být ostražití

Do hledáčku amerických regulátorů se v září loňského roku (2022) dostala také kryptoúvěrová společnost Nexo. Ta byla úřady nařčena, že její kryptografické úročené účty představují neregistrované cenné papíry. Věc se dostala až tak daleko, že byla dokonce proti Nexo vznesena v osmi federálních státech žaloba. Zajímavý pak je obsah jedné z žalob. Konkrétně oddělení finančních institucí v Kentucky uvádí, že společnost Nexo byla k 31. červenci 2022 výhradním držitelem 95,9 % ze všech tokenů NEXO.

Dále se v žalobě uvádí, že bez zahrnutí čisté pozice v tokenech NEXO by závazky dceřiné firmy Nexo Capital převýšily její aktiva. V případě této dceřiné společnosti lze usuzovat, že může docházet k nějakým nekalým obchodním praktikám. Mluvčí společnosti Nexo k tomu uvedla, že společnost Nexo s regulátory spolupracuje, a že údaje poskytnuté pro šetření kentuckého regulátora se týkají samostatné pozice jednoho ze subjektů skupiny Nexo. Zároveň dodala, že:

„Tokeny NEXO představují méně než 10 % celkových aktiv společnosti, která naopak převyšují závazky společnosti, i když vyloučíme čistou pozici společnosti v tokenech NEXO."

Kryptografický segment trhu má za sebou náročný rok (2022). Krize se propsala do poklesu hodnot aktiv, jako jsou akcie, ale i do kryptoaktiv typu tokenů, NFT apod. Vzhledem k rizikové povaze kryptoměn či samotných blockchainů se mnoho investorů rozhodlo své expozice vůči těmto aktivům omezit, popřípadě již investované prostředky vybrat a použít k jiným účelům. To přineslo celkový propad hodnoty celého trhu a následný krach mnoha projektů. Lépe zajištěné společnosti odepsaly velkou část svých předchozích zisků, jiné své podnikání zachránily jen za cenu propouštění a zavírání poboček či provozoven.

Kryptografický segment čekají větší regulace

Také se do popředí diskuze dostalo téma regulace kryptografického sektoru. Dění v loňském roce přinutilo regulátory napříč celou zemí k větší aktivitě. Nejmarkantnější jsou zásahy SEC ve Spojených státech Amerických. Je to celkem logické, protože v USA sídlí ti v současnosti největší hráči na kryptografickém trhu. Není se tak čemu divit, že sílí hlasy pro větší, ale hlavně včasnější regulační zásahy, aby se již neopakovala obdobná situace, která se stala v případě FTX.

Lídrem mezi regulačními orgány v případě amerického trhu je jednoznačně Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). Ta začala v průběhu minulého roku mnohem více uplatňovat své pravomoce vůči tamním kryptografickým subjektům. SEC v uplynulém roce přijala řadu donucovacích opatření vůči kryptografickým firmám. Jeden ze sporů se např. týkal kryptoburzy Kraken a burzou nabízených stakingových služeb. V minulém týdnu pak SEC oznámila, že spor s touto kryptoburzou urovnala.

Kauza kryptoburzy FTX z konce loňského roku tyto regulační snahy zřejmě ještě podpoří. Již nyní totiž regulační orgány signalizují, že hodlají segment kryptografie hlídat tvrdší rukou. Obzvláště pak sílí hlasy po zpřísnění dohledu nad nativními tokeny jednotlivých obchodních společností.

Nativní tokeny jako akcie

I když takový nativní token není zcela analogický akciím, často podle něj stejně jako v případě akcií investoři posuzují hodnotu kryptografické společnosti a je tím pomyslným jazýčkem na vahách, jestli se investoři k investici do dané firmy rozhodnou, či nerozhodnou. Dá se zjednodušeně říct, že rostoucí hodnota tokenu přiláká mnohem více investorů a vytváří pozitivní obraz o společnosti. Navíc kryptoburzy často nabízejí slevy nebo jiné odměny uživatelům, kteří si koupí právě jejich tokeny.

Jak nám dokázaly nějaké případy z loňského roku, tak nativní tokeny mohou být snadno zneužité k manipulaci s cenou a k vytváření falešného obrazu o společnosti. Je to jedna z věcí, před kterou odborníci investory varují. Tou druhou věcí pak je, že nativní tokeny jsou často málo obchodované, což může způsobit jejich volatilitu. Austin Campbell, odborný asistent na Columbia Business School, k této problematice uvedl:

„Pokud má někdo svůj vlastní proprietární token, má z definice o něm důvěrné informace a pak s ním aktivně obchoduje, vyvolává to spoustu otázek ohledně obchodování zasvěcených osob.“

Americký senátor Sherrod Brown jakožto předseda senátního bankovního výboru po krachu FTX, jedné z největších kryptoburz na světě, v listopadu loňského roku, vyzval finanční regulátory, aby měli nad kryptoměnami větší dohled.

Investor, který bude chtít investovat do nativního tokenu některé z kryptografických společností, by si měl před takovou investicí zjistit co nejvíce celé firmě a o samotném tokenu, který taková firma nabízí k prodeji. Rychlý růst velmi láká, může to však být i rychlá cesta ke ztrátě celé investice. Na kryptografický sektor se nevztahuje stejný regulační rámec, který je uplatňován v případě akciového trhu. Přesto, že nativní tokeny často slouží jako veřejně obchodovatelné akcie firmy, nepodléhají stejným regulacím a to by měl mít investor vždy na paměti, když bude činit investici do takového tokenu.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688