Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  22.02.2023 16:40:28

Registrační místa pro uprchlíky převezme od prvního dubna Ministerstvo vnitra ČR - Krizový štáb kraje

Krizový štáb Středočeského kraje na svém pravidelném zasedání projednal aktuální situaci ohledně příchozích uprchlíků z Ukrajiny. Současně zhodnotil aktuální nastavení registračních míst včetně plánovaného převzetí agendy Ministerstvem vnitra ČR. Krajům nadále zůstane v gesci zajištění ubytovacích kapacit v potřebném rozsahu včetně smluvního zajištění s ubytovateli.
V rámci pravidelného zasedání byla zhodnocena aktuální situace ohledně příchozích osob z Ukrajiny. Ve Středočeském kraji bylo dosud prostřednictvím krajských pracovišť od začátku války registrováno téměř 40 000 uprchlíků, přičemž ubytování požadovalo více než 7,5 tisíce z nich. Téměř 63 000 uprchlíkům byla v rámci kraje udělena dočasná ochrana. „Od začátku tohoto měsíce se pohybujeme v průměru okolo 240 odbavených osob týdně. Je tak zřejmé, že situace je stabilní. Aktuálně provádíme namátkové kontroly v ubytovacích zařízeních. Těch má v současné době Středočeský kraj zasmluvněno 703,“ vysvětluje středočeská hejtmanka Petra Pecková.
Krizový štáb také projednal rozhodnutí Vlády ČR, která dne 15.2.2023 projednala a schválila nová pravidla pro zajištění zázemí pro příjem a vyřizování žádostí o udělení dočasné ochrany po 1. dubnu 2023 (krajská asistenční centra). Od tohoto data přechází tyto úkoly na Ministerstvo vnitra. Krajům nadále zůstane v gesci zajištění ubytovacích kapacit v potřebném rozsahu včetně smluvního zajištění s ubytovateli, přidělování ubytování bude zabezpečeno na stanovených pracovištích ministerstva. Podrobnosti o novém systému představí ministerstvo v průběhu března prostřednictvím informační kampaně, nicméně předpokládáme, že systém bude nadále vycházet z nastavené fungující struktury.
Aktuálně platí, že uprchlíci naleznou potřebné služby včetně agendy ubytování na 5 pracovištích ve Středočeském kraji, a to Benešově, Kladně, Kutné Hoře, Mladé Boleslavi a Příbrami. Konkrétně se jedná o pracoviště Cizinecké policie a Odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR (OAMP), kam se mohou uprchlíci dostavit v pondělí a ve středu od 8 do 16 hodin a v pátek od 8 do 13 hodin.
Největší počty příchozích byly v kraji evidovány po třech dnech od spuštění prvního KACPU ve Středočeském kraji. Konkrétně skokový nárůst přišel v pátek 4. března 2022 s registrací 832 osob a vrcholu dosáhl 8. března 2022, kdy bylo registrováno celkem 1506 osob za den. Nejvytíženějšími dny pak bylo období mezi 7. a 10. březnem 2022. Od 14. března 2022 nastal poměrně setrvalý pokles, kdy počet osob na KACPU nepřekročil 800 osob za den. Od 22. března 2022 se tento počet ještě snížil, a to na maximálně 400 osob za den.
Demografické rozložení přicházejících osob je zhruba stejné od počátku uprchlické vlny. Z uprchlíků, kteří na území ČR v roce 2022 přicházeli, je v průměru 33 % dětí, 44 % žen v produktivním věku a zbytek tvořili muži a senioři. Podstatným zjištěním bylo, že ČR v žádném případě není pro Ukrajince pouze tranzitní zemí, ale zemí cílovou. To byla situace, která kladla obrovské nároky především na ubytovací kapacity, organizaci a administrativu. „Stále také sledujeme, jak se zapojují uprchlíci do ekonomického života. Podle aktuálních údajů úřadů práce jich je v našem kraji zaměstnáno na 20 tisíc,“ doplnila hejtmanka Pecková.
Krizový štáb se v neposlední řadě zabýval situací ohledně ptačí chřipky. Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Středočeský kraj nařídila v pondělí 20. 2. 2023 mimořádná veterinární opatření na základě potvrzení výskytu nebezpečné nákazy drůbeže v katastrálním území Benice, na území Hlavního města Prahy. Více než polovina uzavřeného pásma zasahuje do Středočeského kraje.
Krajská hygienická stanice v součinnosti s veterinární správou v zasažených oblastech učinila potřebné kroky, aby nedošlo k rozšíření nákazy. Velké díky patří všem složkám, které se na likvidaci chovů a opatřeních s tím souvisejících podílejí, ať už jde o hasiče, policii či hygienu,“ uzavírá hejtmanka Pecková.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688