Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  22.02.2023 16:07:43

Zisková recese v letošním roce a trocha dlouhodobé perspektivy

Goldman Sachs ukazuje vývoj zisků v letošním a příštím roce podle současného konsenzu. A to po jednotlivých čtvrtletích. V pondělí jsem tu přitom ukazoval celoroční konsenzuální predikce s tím, že pro letošek se u nich čeká zhruba stagnace zisků. Na rozdíl třeba od Morgan Stanley, kde čekají znatelný meziroční pokles zisků (z cca 220 dolarů na akcii v indexu SPX na 195 dolarů na akcii). Pohled na jednotlivá čtvrtletí ale ukazuje, že i konsenzus počítá se ziskovou recesí – v prvním a druhém čtvrtletí by zisky obchodovaných firem měly znatelně meziročně klesnout. Záleží ale spíše na něčem jiném.

Zmíněné růsty a poklesy zisků shrnuje následující graf:

1
Zdroj: Twitter

Zisková recese v první polovině roku je v uvedených predikcích následována 3 % meziročním růstem zisků ve čtvrtletí třetím a dokonce 10 % tempem ve čtvrtletí posledním. Zisková slabost by se tak podle analytiků měla koncentrovat do prvního poloviny roku, pak relativně rychlý návrat na růst mezi 10 – 12 %. Právě ten by minimálně z fundamentálního pohledu měl být pro hodnoty akcií naprosto rozhodující. Tedy ne to, zda bude (zisková) recese koncentrována do té, či oné části roku, či bude trochu hlubší či ne. Jde o dlouhodobější růst a graf by mohl indikovat, že ten by podle analytiků mohl oscilovat právě kolem 11 %.

Trocha perspektivy pro 11 %: I kdyby inflace dlouhodoběji dosahovala o něco více než 2 % a reálný růst ekonomiky se pohyboval dlouhodobě o něco nad nyní odhadovaným potenciálem, jsme s nominálním růstem ekonomiky někde kolem 6 %. A zisky obchodovaných firem by pak ve výše uvedeném případě dlouhodobě rostly mnohem rychleji než celá ekonomika. Což není neobvyklé – podíl zisků na celkových příjmech nejen v USA již dlouhou dobu trendově roste. A dvojnásob to platí o ziscích obchodovaných firem sektorově vychýlených směrem k technologiím a podobným růstovým sektorům.

Na druhou stranu, někdy mají věci tendenci vracet se k průměru a na trhu práce možná dochází ke změnám, které s oněmi podíly na celkových příjmech možná trochu zamíchají. A jak ukazuje podle mne jeden z nejzajímavějších fundamentálních grafů na trhu, hodně dlouhodobě zisky rostou o 6,5 %:

2
Zdroj: Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688