Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  22.02.2023 09:43:53

US akciové trhy pokračovaly v poklesu


Americké akciové indexy v úterý pokračovaly v poklesu pod tlakem rostoucích obav, že FED bude nadále zvyšovat úrokové sazby a ponechá je zvýšeny déle. To podpořila i data ohledně obchodní aktivity v USA, která v únoru vzrostla a dosáhla nejvyšší úrovně za osm měsíců. Index Flash PMI v USA, který sleduje sektory výroby a služeb se tento měsíc zvýšil podpořen zejména růstem obchodní aktivity v sektoru služeb, která vzrostla na 50,5 ze 46,8 v lednu, zatímco výrobní sektor zaznamenal jen mírné zlepšení se zvýšením na 47,8 z lednových 46,9. Náladě na trhu nepomohla ani data z trhu nemovitostí, která ukázala, že prodej stávajících domů v USA v lednu klesl o 0,7% na více než 12leté minimum, což poslalo akcie developerských společností níže. Přestože prodeje zaznamenaly nové minimum tempo poklesu se zpomalilo, což může naznačovat blížící se dno.

Zvrátit rané ztráty se podařilo americkému maloobchodnímu řetězci Walmart, který uzavřel se ziskem 0,61% po zveřejnění čtvrtletních výsledků. Ten zaznamenal ve 4. kvartálu meziroční růst zisku na akcii o 11,8 % na úroveň 1,71 USD, což bylo více než 12 % nad odhadem. Celkové tržby dosáhly 164,05 mld. USD, což představovalo meziroční růst o 7,3 % a překonal tržní konsensus o 2,7%. Ve svém výhledu na rok 2023/2024 byl Walmart opatrný, jelikož očekává, že spotřebitelé budou v důsledku vysoké inflace pravděpodobně pokračovat v nakupování položek s nižší cenou, což by mohlo tlačit na jeho marže. Společnost odhaduje zisk a akcii letos v rozmezí 5,9 až 6,05 USD, což je pod odhady analytiků 6,5 USD na akcii.

Evropské akcie v úterý klesly po nejnovějších náznacích, že ekonomika eurozóny je v lepší ekonomické kondici, než se očekávalo, což dává centrálním bankám prostor pro další zpřísňování měnové politiky. To naznačily průzkumy obchodní aktivity v eurozóně ukázaly rychlejší expanzi, než se očekávalo. Index ekonomického sentimentu ZEW, který měří názory expertů na stav německé ekonomiky v následujících šesti měsících, dosáhl 28,1 ve srovnání s lednovými hodnotami 16,9.

Trhy se dnes zaměří na zveřejnění zápisků z posledního zasedání americké centrální banky, celkově nelze očekávat nějaké překvapivé informace, jelikož vyšší inflační data byla zveřejněna až po zasedání. V Evropě se očekávají data německého IFO indexu, který by měl podle očekávání vzrůst na hodnotu 91,1 z předchozích 90,2, což znamená zlepšování podnikatelského klimatu v německé ekonomice. Čtvrtletní výsledky dnes reportují společnosti jako Nvidia nebo eBay.

David Vantruba, analytik

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

19.09.2022Pokles na akciových trzích pokračoval i v pátek Research (Česká spořitelna)
30.08.2022Akciové trhy pokračovaly včera v poklesu Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688