ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  22.02.2023 09:04:18

Příjmy a životní podmínky domácností 2022 – Liberecký kraj - většina domácností v kraji žila v bytovém domě, necelých 5 % v bytě do 40 m2

Většina domácností v Libereckém kraji žila v bytovém domě, necelých 5 % domácností žilo v bytě do 40 m2. Největšími problémy v souvislosti s kvalitou bydlení byla pro domácnosti hlučnost a vlhkost bytu. Půjčku mělo 14,0 % domácností, pro 3,3 % domácností bylo její splácení velkou zátěží. Více než čtvrtina domácností měla problém zaplatit neočekávaný výdaj nebo si jednou ročně dopřát dovolenou mimo domov.

Většina domácností v Libereckém kraji žila v roce 2022 v bytovém domě (54,6 %), rodinný dům obývalo 43,6 % domácností. Nejvyšší zastoupení domácností žijících v rodinných domech bylo zjištěno v Kraji Vysočina (61,8 %) a ve Zlínském kraji (61,6 %). Naopak nejnižší podíl těchto domácností vykázalo hlavní město Praha (12,3 %), výrazně podprůměrný podíl evidoval také Karlovarský kraj (27,3 %). Výsledek za Liberecký kraj byl pak 5. nejnižší a prakticky odpovídal průměru za Českou republiku (43,4 %).

Z hlediska celkové plochy bytu obývala největší část domácností v Libereckém kraji byty o výměře 60 až 80 m2 (35,2 % domácností). Byty větší než 100 m2 využívalo 22,1 % domácností, naopak malý byt do 40 m2 uvedlo 4,6 % domácností.

Stejně jako v Libereckém kraji převažovaly i v dalších 8 krajích domácnosti žijící v bytech o velikosti 60 až 80 m2. Naopak domácnosti ze 4 krajů (Středočeský, Pardubický, Jihomoravský a Olomoucký) uvedly nejčastěji velikost větší než 100 m2 s tím, že nejvyšší podíl takových domácností byl vykázán ve Středočeském a Jihomoravském kraji (shodně 33,1 %). V Karlovarském kraji žilo nejvíce domácností (29,4 %) v menších bytech o velikosti 40 až 60 m2. Nejméně pak byly velké byty zastoupeny mezi domácnostmi v hlavním městě Praze (12,6 %). Podíl nejmenších bytů do 40 m2 se napříč kraji pohyboval v rozmezí od 3,7 % (Olomoucký kraj) do 9,5 % (hlavní město Praha).

Kvalitu bydlení měli respondenti možnost ohodnotit na základě 5 subjektivních kritérií, tj. vlhkost bytu, tmavý byt, hluk z domu, resp. z ulice, znečištěné okolní prostředí a vandalství a kriminalita v okolí. Z tohoto pohledu byl největším problémem domácností v Libereckém kraji hluk, který jako problém označilo 8,7 % domácností, druhým největším problémem byla vlhkost (5,7 %). Naopak pro nejméně domácností představovalo problém vandalství a kriminalita (2,2 %).

V rámci mezikrajského srovnání byl problémem pro největší část domácností hluk v domě nebo z ulice. Zastoupení tohoto problému se pohybovalo od 6,3 % v Plzeňském kraji až po 17,8 % v hlavním městě Praze. V tomto případě se Liberecký kraj umístil jako 4. nejlepší. Dalším nejvíce zastoupeným problémem bylo znečištěné okolní prostředí, na tuto okolnost si nejvíce „stěžovaly“ domácnosti v hlavním městě Praze (13,2 %), opačně tomu bylo v našem kraji (2,3 %). Vlhkost v bytě byla nejvíce problematická pro domácnosti z Olomouckého kraje (9,3 %), nejmenší problém činila rodinám v Plzeňském a Karlovarském kraji (shodně 3,1 %). Podíl za Liberecký kraj byl 7. nejnižší. Vandalství a kriminalitu v okolí nejvíce vnímaly domácnosti v hlavním městě Praze (9,8 %), nejméně ve Zlínském kraji (0,9 %), hodnota za Liberecký kraj byla 5. nejnižší. Obecně nejmenší problém představovalo kritérium „tmavý byt“ – nejvíce se s ním potýkaly domácnosti z Královéhradeckého kraje (5,2 %), ve Středočeském kraji to bylo pouze 0,8 % domácností. Podíl v Libereckém kraji (3,5 %) byl 3. nejvyšší.

V čele domácnosti v Libereckém kraji byly nejčastěji osoby s nižším středním vzděláním a s vyučením (43,1 %, 4. nejvyšší podíl mezi kraji). Druhou nejčetněji zastoupenou skupinou byly osoby s úplným středním, pomaturitním a nástavbovým vzděláním (30,3 %, 2. nejnižší podíl). Vyšší odborné, bakalářské, vysokoškolské a doktorské vzdělání mělo 17,2 % (6. nejvyšší podíl) osob v čele domácnosti a základní nebo neukončené vzdělání 9,5 % osob (3. nejvyšší podíl).

Podobnou vzdělanostní strukturu můžeme sledovat také v ostatních krajích, výjimkou je pouze hlavním město Praha. V tomto regionu měla osoba v čele domácnosti nejčastěji vzdělání vyšší odborné, bakalářské, vysokoškolské a doktorské (42,6 %, tj. jednoznačně nejvíce mezi kraji), následovaly osoby s úplným středním, nástavbovým a pomaturitním vzděláním (37,1 %), poté osoby s nižším středním vzděláním a vyučením (17,1 %, tj. nejméně mezi kraji) a osoby se vzděláním základním a neukončeným (3,4 %, taktéž nejméně mezi kraji). Nejnižší podíl osob v čele s vyšším odborným, bakalářským, vysokoškolským a doktorským vzděláním uvedly domácnosti v Karlovarském kraji (10,2 %), stejný kraj vykázal také nejvyšší podíl osob v čele domácnosti majících základní a neukončené vzdělání (12,7 %).

Téměř 83 % domácností v Libereckém kraji mělo přístup na internet, 81,1 % bylo vybaveno osobním počítačem či notebookem. Osobní automobil vlastnilo 71,5 % domácností, myčku nádobí mělo 53,8 % a sušičku prádla 22,1 % domácností. S ohledem na finanční situaci si 5,6 % domácností nemohlo dovolit osobní automobil, 4,8 % sušičku prádla, 4,6 % myčku nádobí, 1,5 % osobní počítač nebo notebook a 1,2 % přístup na internet.

V roce 2022 mělo v Libereckém kraji půjčky (kromě bytových) 14,0 % domácností (6. nejvyšší podíl mezi kraji). Pro 3,3 % domácností bylo jejich splácení velkou zátěží, pro 9,6 % určitou zátěží a pro 1,1 % domácností nebyla vůbec zátěží. Z mezikrajského pohledu bylo nejvíce domácností zatížených půjčkou vykázáno ve Středočeském kraji (18,2 %), nejvyšší podíl domácností, pro které představovalo splácení půjček velkou zátěž, však vykázal kraj Karlovarský (4,3 %). Naopak v Pardubickém kraji bylo půjčkou zatíženo pouze 6,7 % domácností a zároveň tu bylo nejméně domácností, pro které bylo splácení půjček velkou zátěží (1,3 %).

Nejvyšší podíl domácností s vyživovanými dětmi evidoval Středočeský kraj (38,7 %), nejnižší Kraj Vysočina (28,8 %). Podíl za Liberecký kraj činil 34,3 % a mezi ostatními regiony se jednalo společně s Jihočeským krajem o 3. nejvyšší hodnotu. Bez vyživovaných dětí tak bylo v kraji evidováno 65,7 % domácností, zatímco republikový průměr činí 67,5 % domácností.

Co si domácnost v roce 2022 nemohla dovolit

S ohledem na příjmovou situaci bylo pro 28,0 % domácností v Libereckém kraji problematické zaplatit neočekávaný výdaj ve výši 13 600 , tj. mezi kraji 2. nejvyšší podíl. Nejvíce takovýchto domácností bylo v Karlovarském kraji (29,7 %), nejméně v kraji Plzeňském (12,3 %). Jen o něco méně domácností v našem regionu (27,4 %) si nemohlo alespoň jednou v roce dopřát týdenní dovolenou mimo domov, což je v mezikrajském srovnání nejvyšší hodnota. Ta nejmenší byla zaznamenána v hlavním městě Praze (12,9 %).

Kontakt:

Aleš Krejza

Krajská správa ČSÚ v Liberci
Oddělení informačních služeb
Tel.: 485 238 811
E-mail: infoservislbc@czso.cz

Přílohy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688