kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  20.02.2023 00:00:00

Evropský digitální inovační hub pro Liberecký a Královéhradecký kraj schválila Evropská komise

Evropský digitální inovační hub pro Liberecký a Královéhradecký kraj schválila Evropská komise
20. 02. 2023

Digitalizace se stává nezbytnou podmínkou udržení konkurenceschopnosti. V Evropě ji má uspíšit nově budovaná síť digitálních inovačních hubů, jedna z priorit Evropské komise pro tuto dekádu. Huby mají podle plánů komise plnit funkci míst, kde se sbíhají digitální znalosti a dovednosti výzkumných a inovačních center i univerzit a dále se distribuovány klientům z řad malých a středních firem, včetně veřejné správy.

V Česku připadl v loňském roce status EDIH konsorciím z Prahy, Brna a Ostravy. Letos v únoru došla řada i na Liberecký kraj, který svůj projekt podal společně s partnery z Královéhradeckého kraje pod názvem EDIH Northern and Eastern Bohemia. Lídrem konsorcia, které projekt připravilo, je Agentura regionálního rozvoje z Libereckého kraje.

„Členství v této prestižní společnosti přináší nejen téměř 1,2 milionu euro na provoz hubu, ale i propojení se špičkovými partnery po celé Evropě. Firmám z regionu, úřadům nebo příspěvkovým organizacím to otevře přístup k velkému množství unikátního digitálního know-how za výhodných podmínek,“ říká Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Liberecký a královéhradecký hub se zaměří na poskytování celé škály odborných služeb od digitálního auditu, přes konkrétní technologie IoT, rozšířenou realitu, strojové vidění, robotiku a jiné, až po vzdělávání, propojování klientů nebo vyhledávání dotačních příležitostí. „V praxi bude přínos hubu spočívat především ve zjednodušení a zpřehlednění celého procesu digitalizace. Klient se obrátí na jedno kontaktní místo, kde mu poskytnou veškerou podporu. Zároveň chceme, aby hub šířil v regionu osvětu a vysvětloval firmám, úřadům i příspěvkovým organizacím, proč je nezbytné právě v této době digitalizovat,“ dodává Jiří Ulvr.

Mezi členy konsorcia jsou dvě krajské rozvojové agentury, lídrem je liberecká Agentura regionálního rozvoje, doplňuje ji královéhradecká CIRI. Své služby nabízejí akademická pracoviště TUL a UHK, výzkumné centrum VÚTS, na kybernetickou bezpečnost zaměřená společnost AEC a Národní klastrová asociace NCA.

Evropská komise investicí do evropské sítě digitálních hubů podporuje růst evropských kapacit v oblastech vysoce výkonné výpočetní techniky (HPC), umělé inteligence (AI), kybernetické bezpečnosti (CYBER) a pokročilých digitálních dovedností. Za cíl si klade rychlejší zavedení těchto technologií do praxe malých a středních firem, včetně veřejné správy. Komise si od toho slibuje zvýšení konkurenceschopnosti těchto firem a zefektivnění fungování veřejné správy.

smart akcelerátor arr

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688