Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  19.02.2023 12:23:59

Pražská burza za výrazné likvidity v týdnu opět přidala, letos již neztrácí žádný titul. Akcie ČEZ s rekordním podílem na likviditě. MONETA přestala zveřejňovat akcionářskou strukturu, její akcie na 10měsíčních maximech

  • index PX se po roce podíval zpět nad hranici 1 400 b. (až na 1 418 b.), týden uzavřel pod ní
  • objem obchodů v týdnu dosáhl nadprůměrných 4,75 mld. , o rekordní téměř 75% podíl se postaraly akcie ČEZ
  • MONETA přestala každoměsíčně zveřejňovat akcionářskou strukturu dle údajů z CDCP
  • pražské burze nově letos kurzovým posunem dominují akcie KARO LEATHER na trhu START

Pražská burza dokázala posílit rekordní již devátý týden v řadě, přestože zároveň zaznamenala od prosince nevídanou negativní šňůru. Od středy totiž začala uzavírat níže, tedy má za sebou tři červené seance v řadě. Rázem se tak rozšířil počet letos ztrátových seancí na deset. Pražská burza zkrátka začíná naznačovat, že vše nemůže být stále jen zalité sluncem. Eskalaci jinak dosavadní letošní pozitivní vlny naznačuje rovněž další nárůst objemů obchodů. Větší likviditu pražská burza zaznamenala naposledy na konci loňského školního roku, kdy trh zasáhly výrazné výprodeje zejména na akciích ČEZ.

A právě i v uplynulém týdnu byly ještě více než kdy jindy hlavním titulem pražské burzy akcie ČEZ. Obchodovaly se až za 1 060 a logicky nejeden investor přispěchal s realizací zisků, když jen od počátku roku to znamenalo již více než 37% kurzový posun. V závěru týdne k pokračujícímu obratu na titulu přispěl i zveřejněný dále negativní pohled Citigroup, která snížila svou cílovou cenu z 800 na 780 , potažmo doporučení z "neutral" na "sell". Akcie ČEZ se následně obchodovaly i za 969 , týden nakonec dokázaly uzavřít v zeleném.


Více než index PX přidala ještě většina finančních titulů. Oba rakouské tituly ještě letos nezaznamenaly ztrátový týden, když cenový vrchol v tomto roce nicméně zaznamenaly již v předcházejícím týdnu. Akcie MONETA přidaly čtvrtý týden v řadě, když se obchodovaly i za více než 88 , tedy nejvýše od konce dubna. Banka historicky pravidelně každoměsíčně investory informovala o akcionářských změnách, resp. o více než procentních účtech v Centrálním depozitáři (CDCP). Tomu je však konec. Zda vedení banky ke změně tak otevřeného přístupu přiměl tlak velkých akcionářů, můžeme jen spekulovat. Na naše dotazy banka jen odpověděla, že z hlediska zveřejňování daných údajů došlo ke změně frekvence zveřejňování na čtvrtletní. Další údaje tak budou k dispozici až k 31.3. O něco skrytější tedy veřejnosti budou například kroky finančníka Pavla Tykače, který v týdnu v rozhovoru zmínil záměr navýšit podíl v bance až na 20 % a dále také růstové ambice banky. Právě tyto informace byly evidentně hnacím motorem pro titul. Doplnit lze, že Tykač dle rozhovoru jako by nevěděl o výši svého podílu v ČEZ. Nakonec zmínil, že do 3 %, což je vlastně známo, resp. v souladu se zákonem. Pokud by hranici překonal, musel by v minulosti o tom informovat regulátora.

Lídrem pražské burzy se každopádně v týdnu staly nakonec akcie PHOTON ENERGY, přestože všechny zisky neudržely. Titul vlastně z mnohatýdenní relativní stagnace rozhýbaly zveřejněné loňské hospodářské výsledky, potažmo dále růstový výhled (více také zde).

Zmínit možno také v týdnu růstové akcie PHILIP MORRIS, které vyrovnávaly svá srpnová maxima od loňské dividendy. Akcie COLT se pak dostaly nejvýše od června.

Stejně jako již v předcházejícím týdnu se nejvýrazněji proti trhu vydaly akcie PILULKA. I přes zveřejněné lepší než očekávané výsledky a růstový výhled se nakonec níže vydaly také akcie KOFOLA. Tedy jako by u nich došlo na „buy the rumor, sell the news“, potažmo realizování zisků z podzimních nákupů některých investorů. Níže zakončily také, již bez nároku na čtvrtletní dividendu, akcie GEN DIGITAL, které si nicméně udržují výraznou prémii oproti domovskému trhu Nasdaq. V zámoří se titul ocitl na letošních minimech, když v pátek zakončil již v blízkosti hranice 21 USD (cca 466 ).

 

Závěrem možno zmínit, že mimo hlavní tituly/index PX letos nově pražské burze vládnou akcie KARO LEATHER. Zkraje měsíce jsme je zmiňovali v článku „Akcie na trhu START leží neoprávněně stranou zájmu investorů“, v tomto týdnu poskočily o více než 17 %. Od počátku roku si pak polepšily již o třetinu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688