Ceskaposta.cz (Česká pošta)
Přeprava  |  28.06.2023 13:58:52, aktualizováno 16:20:17

Nejčastější otázky a odpovědi k trvalému zrušení poboček pošt k 1. 7. 2023. Jak to bude s uložením zásilek? Jak se dozvím, na jakou poštu nově patřím?

FAQ - rušení pošt k 1. 7. 2023 - TOP 10

Česká pošta musí reagovat na dlouhodobý klesající trend v poptávce po tradičních poštovních službách. Za posledních pět let klesl zájem o tyto služby na pobočkách o 40 %. A to vlivem digitalizace, díky které lze zařídit řadu služeb nikoli osobní návštěvou pošty, ale v on-line prostředí. Český telekomunikační úřad proto reflektoval tyto změny a upravil parametry rozložení poboček ve svých normách. Nově tak každá obec s počtem obyvatel nad 2500 nemusí mít poštu v docházkové vzdálenosti do dvou kilometrů, ale nově do tří. V pobočkové praxi České pošty to znamená, že z nynějších 3 200 pošt bude po změně legislativy 300 nepovinných a ty Česká pošta z ekonomických důvodů zruší bez náhrady.  

Změna uložení zásilek bude postupná dle druhu a typu zásilky a její ukládací doby, tak aby celá ukládací doba byla pro vás na jedné poště. Nová ukládací pošta bude uvedena na Výzvách k vyzvednutí zásilky. 

Na vaší rušené pobočce pošty bude umístěna informace, která pobočka pošty ji nahradí. Případně je na každém oznámení o uložení zásilky umístěna informace, na které pobočce pošty je zásilka uložena. V případě, že chcete navštěvovat jinou pobočku pošty, lze si změnu vyřídit na pobočce pošty.

Otevírací doba pošt je přizpůsobena jejich vytížení, tedy návštěvnosti a počtu transakcí. Tyto parametry jsou pravidelně sledovány a vyhodnocovány. 

Doručování na vaši adresu u balíků, dopisů, poukázek ani důchodů se pro vás nemění. Pokud vás doručovatel nezastihne budou zásilky uloženy na jiné dostupné poště. Novou ukládací poštu najdete na Výzvě k vyzvednutí zásilky nebo na informační vývěsce zveřejněné od 1. 6. 2023 na uzavírané poště.

Všichni občané budou včas informováni o tom, která pobočka nahradí pobočku zrušenou. Případně si mohou sami určit, kterou pobočku chtějí využívat. Kromě toho je možné zažádat, aby jim byl důchod doručován do místa bydliště.

V případě, že bude zrušena vaše pobočka pošty, budete o tom od 1. 6. 2023 informování vývěskou na rušené pobočce, držitelé zákaznických karet také elektronickým dopisem. Plánujeme i oslovení klasickým dopisem do poštovní schránky. Zároveň bude nová spádová ukládací pošta uvedena na Výzvách k vyzvednutí zásilky.

Přehled všech poboček, a to jak pošt, pošt Partner, ale i Balíkoven Partner naleznete na webu České pošty

Posledním dnem, kdy budou rušené pošty otevřeny pro veřejnost, je pátek 30. června, v omezeném rozsahu na jednu hodinu.  

Na pošty, kde je vyvolávací systém, si můžete rezervovat přesný termín své návštěvy. Stačí se objednat na webu www.postaonline.cz/rezervace

Vyberete poštu, službu a termín, který se vám hodí.  Rezervaci vám potvrdíme SMS s rezervačním kódem, který pak vyťukáte na poště do vyvolávacího systému.

Rezervace již nyní není možná na rušené pobočky. Tam byla služba ukončena.

Další často kladené dotazy ke zrušení poboček pošt od 1. 7. 2023

"}}]}

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688