Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.02.2023 17:22:00

Poněkud nejasný koncept likvidity s poněkud nejasným dopadem na trhy

V roce 2018 klesly valuace amerických akcií měřené poměrem cen a zisků z více než 18 na téměř 14. Rozvaha Fedu v té době klesala. Co nyní, když jsou valuace také u 18, rozvaha Fedu jen mnohem výš, ale klesá rychleji, než v roce 2018? Dnes tedy mimo jiné volně navážeme na minulý týden, kdy jsme se dívali na valuace na straně jedné a reálné a nominální sazby na straně druhé.

1. Valuace, rozvaha - rok 2018 a současnost: Snižování rozvahy Fedu v roce 2018 netrvalo dlouho a rok 2020 přinesl její opětovný mohutný růst. Současný cyklus zvedání sazeb sebou také nese pokles velikosti rozvahy americké centrální banky, o něco razantnější, než ten předchozí:
05
Zdroj: Twitter

Pokud bychom tedy dali rovnítko mezi likviditu a míru poklesu rozvahy US centrální banky, nyní se podmínky „zhoršují více“ a valuace by tedy měly jít níže, než v roce 2018. Zatím k tomu ale nemají sklon, naopak. Na rozdíl od změny rozvahy pak můžeme klást důraz na „zásobu“, tedy samotnou velikost rozvahy centrální banky. Zde by samozřejmě platilo, že „likvidity“ je nyní na trhu stále mnohem více, než v roce 2018. A PE by se také mělo držet na mnohem vyšších úrovních.

2. Velikost rozvahy, nebo její změna? Tato diskuse „tok, či zásoba“ byla poměrně populární právě kolem roku 2018, kdy se probíralo, co snižování rozvahy Fedu udělá s finančními trhy. Podle jednoho pohledu zastavení nákupů dluhopisů a přechod na jejich prodej mělo trhy ovlivnit výrazně (tj., rozhoduje tok). Alternativa tvrdila, že rozhoduje to, kolik dluhopisů Fed doposud z trhu „stáhl“ (přesněji řečeno vyměnil za rezervy).

Ono dilema podle mne nemůže být moc uspokojivě vysvětleno zejména proto, že výnosy dluhopisů jsou dány celkovou poptávkou a nabídkou na trhu. Může tak třeba lehce dojít k tomu, že Fed snižuje rozvahu – prodává namísto toho, aby dluhopisy kupoval. Jejich ceny ale neklesnou (výnosy nerostou), ale rostou (výnosy klesají). Protože investoři vše zhodnotí tak, že přijde ekonomický útlum a dluhopisy se stávají atraktivní. A naopak – Fed může kupovat a snažit se tlačit ceny nahoru (výnosy dolů). Pokud ale investoři dojdou k závěru, že výsledkem bude silná ekonomika a vyšší inflace, ceny dluhopisů budou klesat a výnosy porostou.

3. Rozhoduje ekonomika, ne likvidita: Po finanční krizi jsme mohli slyšet, že QE je neefektivní, protože výnosy dluhopisů neklesají, ale rostou. Jenže právě jejich růst byl důkazem toho, že QE funguje – zlepšuje ekonomická očekávání (a na trhu jako celku se děje to, co jsem popsal výše).

Pro mne je to další z důkazů, který ukazuje, že s významem likvidity se to na trhu někdy přehání. Nakonec vždy rozhoduje fundament a vývoj v ekonomice. A to dávám stranou, že výše zmíněná diskuse „zásoba vs. tok“ je jednou z připomínek, že ani úplně nevíme, jak likviditu pořádně zadefinovat*. Mimochodem, když o ní hovoříme, podívejme se na v lednech schválené odkupy od roku 2005:

Zdroj: Barchart, Twitter

*Vágní je koncept likvidity i proto, že není jasné, nakolik jsou pro soukromý sektor substitutem rezervy od centrální banky a dluhopisy. Pokud by to byly substituty úplné (zejména u krátkodobých obligací), neměla by část QE zaměřená na tyto dluhopisy žádný význam. Protože centrální banka by si se soukromým sektorem přehazovala dvě „stejná“ aktiva. Naopak čím menší míra substituce, o to efektivnější QE.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688