Okénko investora  |  13.02.2023 13:57:17

Znovuotevření čínské ekonomiky podpoří globální ekonomiku a ztíží boj s inflací

Renesance čínské ekonomiky s sebou přinese kromě stimulačního efektu globální ekonomiky také tlak na růst cen. 

 

Podle výzkumu Goldman Sachs (GS) urychlí čínské uvolnění striktní Covid-19 politiky nejen ekonomické oživení země, ale podpoří i globální hospodářský růst. Vzhledem k rychlejšímu než očekávanému tempu znovuotevření Číny ekonomové předpovídají, že HDP Číny v roce 2023 vzroste o 6,5 %. Kromě toho by oživení čínské domácí poptávky mohlo do konce roku 2023 zvýšit globální HDP o 1 %. Rychlejší tempo čínského oživení spolu s uvolňováním globálních finančních podmínek a nižší ceny plynu zlepšují výhled na další ekonomický vývoj. Renesance čínské ekonomiky má mít dopad na globální růst přes následující kanály:

Zvýšená domácí poptávka: Očekává se, že znovuotevření zvýší vývoz základního zboží mezi obchodními partnery Číny, což by mohlo zvýšit domácí poptávku až o 5 %. Není překvapením, že je to vítaná zpráva pro regionální sousedy Číny, protože do ní asijsko-pacifické státy vyvážejí více zboží než mnohé západní ekonomiky. Tento návrat poptávky po zboží by mohl ve většině těchto ekonomik přinést mírné zvýšení HDP o přibližně 0,4 %.

Mezinárodní cestování: Ukončení čínské politiky nulové tolerance by mělo vést k oživení poptávky po zahraničních službách a mezinárodním cestování. Na rozdíl od většiny jiných zemí, byla již před pandemií Čína čistým dovozcem cestovních služeb. Normalizace cestovních zvyklostí, k níž by mělo dojít především ve druhé polovině roku 2023 povede podle ekonomů ke zvýšení deficitu čínského obchodu s cestováním a k růstu zahraničního HDP.

Poptávka po zboží: Znovuotevření povede k vyšší poptávce po komoditách, zejména ropy. Komoditní stratégové GS odhadují, že čínská poptávka po ropě by mohla vzrůst nejméně o 1 milion barelů denně, což by zvýšilo ceny ropy Brent zhruba o 15 USD za barel. Toto zvýšení by mohlo být i výraznější v závislosti na rychlosti obnovení cestovního ruchu. Pro většinu ekonomik budou vyšší ceny ropy znamenat zátěž pro hospodářský růst a v boji proti vysoké inflaci.

Znovuotevření bude mít podle ekonomů větší dopad na sousedící asijské státy, spíše než na západní ekonomiky. Větší účinek (pravděpodobně i s větším zpožděním) na Západě bude mít zvýšení mezinárodního obchodu a dostavení se příznivějších finančních podmínek. Ekonomové dodávají, že to povede i ke zvýšení globální inflace. Pro většinu ekonomik bude dopad na jádrovou inflaci spíše minimální, protože inflační efekt silnějšího růstu je zhruba kompenzován dezinflací v dodavatelském řetězci. Očekávají však, že rostoucí ceny komodit přispějí k celkové inflaci, zejména v případě rozvíjejících se trhů závislých na ropě. Ačkoli je kvantifikování takového efektu velmi obtížné, ekonomové si myslí, že dojde ke zvýšení celkové inflace o půl procentního bodu. A to by mohl být problém pro finanční trhy. Řada převážně negativních inflačních překvapení v posledních měsících vedla k uvolnění globálních finančních podmínek a umožnila centrálním bankám v posledních měsících zpomalit tempo zvyšování sazeb. Ovšem větší inflační impuls v důsledku znovuotevření Číny by mohl přinutit centrální banky zvyšovat sazby více, než trhy v současnosti očekávají, aby udržely růst pod potenciálem a zůstaly na cestě ke zkrocení inflace.

Pavel Hubáček

Mgr. Timur Barotov

analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.


BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již téměř 30 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688