Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  13.02.2023 08:33:55

Kryptografické burzy pod tlakem! Podvodníci pomáhají Rusům obcházet západní sankce

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Dopad sankcí

Situace v Rusku není z ekonomického hlediska vůbec dobrá. Běžní občané naplno pociťují dopad západních sankcí a odchod světových značek, jejichž místo na trhu se zatím tamním firmám nedaří plnohodnotně nahradit. Přesto, že oficiální místa o realitě mlčí a vydávají notně zkreslené hospodářské výsledky, běžní Rusové hledají možnosti, jak se opět dostat k západním vymoženostem. Za jednu takovou vymoženost považují také přístup ke kryptoměnám. Po napadení Ukrajiny Ruskem a zavedení recipročních sankcí západem se rubl stal prakticky ze dne na den neobchodovatelný.  Tamní vláda na situaci zareagovala tím, že ruským podnikům i jednotlivcům velmi výrazně omezila možnost směny rublů za jiné měny, zakázala výběry v devizách a převody do zahraničí. Naoko tak rubl zpevnil, ale realita je opačná.

To, že se Rusko potýká s mnohem výraznějšími ekonomickými dopady západních sankcí, než veřejně připouští, dokládá i plán na zřízení ruského stablecoinu, který by byl ze 100 % kryt zlatem. Alespoň o takovém plánu mluvil předseda Výboru pro finanční trh, Anatolij Aksakov, při nedávné návštěvě Íránu. Rusko, pod tlakem západních sankcí, zkoumá možnosti, jak využít decentralizované finance k obcházení sankcí v zahraničním obchodu. Rusko zároveň podniká kroky k vývoji a spuštění digitálního rublu.

Obcházení zákazů běžnými Rusy

Většina Rusů se tak chtěla přemístit do kryptografického sektoru v domnění, že sankce a vládní omezení obejdou. Bohužel pro Rusy se k západním sankcím přidaly také kryptografické centrální burzy, když rušily účty osobám na sankčních seznamech a zabavovaly jim prostředky, které se v té chvíli nacházely na jejich účtech. Přesto, že jedna z největších kryptografických burz na světě Binance omezuje sankcionované osoby a subjekty a dodržuje tak finanční omezení zavedená Západem za ruskou invazi, uvádí, že běžní Rusové mohou jejich služeb využívat bez omezení. 

Realita však je taková, že řadě ruských uživatelů kryptoburzy Binance byly jejich účty bez bližšího vysvětlení zablokovány. Jiní ruští uživatelé pak uvádějí, že již několik týdnů mají problémy se zadáním transakcí, popřípadě s výběrem svých prostředků. Burza Binance se nařčení brání a uvádí, že zablokování uživatelů z Východní Evropy a Společenství nezávislých států souvisí s případem znárodněné kryptoburzy Bitzlato.

Byznys se zřízenými účty čile kvete

Nelze se tak divit zvýšené poptávce Ruských uživatelů o již zavedené a ověřené účty na kryptografických burzách. Přesto, že se nejedná o nic nového, protože poptávka po zavedených účtech na globálních  kryptoburzách zde byla již před invazí, za poslední rok se nabídka takových účtů na Darknetu v podstatě zdvojnásobila. Alespoň k takovému číslu dospěl Nikolay Chursin, analytik skupiny Positive Technologies, která se zabývá analýzou hrozeb informační bezpečnosti. Ke stejnému závěru dospěl také Peter Mareicheva, analytik společnosti Kaspersky Digital Footprint Intelligence. Ten navíc dodal, že zaznamenali nárůst nabídky vytvoření falešných dokladů, které by měly oklamat proces ověřování totožnosti klienta.

Ruští uživatelé si již založené účty ve velkém kupují i navzdory riziku, že ten, kdo takový účet vytvořil a nyní jej podvodně prodává, si může po prodeji zachovat přístup k takovému účtu. Základní zřízení účtu, tzn. účet s jednoduchými přihlašovacími údaji (uživatelské jméno a heslo), je obvykle na Darknetu nabízen za cenu okolo 50 dolarů. Za plně zřízený účet, tzn. včetně již absolvovaného procesu ověření totožnosti, požadují jeho tvůrci průměrně zhruba 300 dolarů. Výše ceny za plně zřízený účet může být i mnohem dražší. Výše ceny se totiž odvíjí od několika faktorů. Svou roli hraje země, ze které byl účet registrován, datum registrace a v neposlední řade také historie aktivity. Starší účty, které se mohou pochlubit hojnější aktivitou, tak jsou logicky mnohem dražší.

Zájemci o zřízené účty

Častějšími zájemci o takové účty jsou běžní Rusové, kteří se chtějí třeba jen dostat k západnímu zboží, nebo ochránit své finanční prostředky před kroky tamní vlády. Druhou skupinu však bohužel tvoří lidé, kteří takové účty nezřídka využívají k páchání trestné činnosti jako například k praní špinavých peněz apod. Obě skupiny jsou však hnány snahou o obejití sankcí, ať již těch západních, nebo těch ruských.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688