Petr Pelc (Zainvestuj.to)
Akcie ve světě  |  11.02.2023 13:22:43

Ropné společnosti nadále generují obrovské zisky

Navzdory rostoucímu tlaku na obnovitelné zdroje energie a tlaku na omezení průmyslu fosilních paliv, největší světové ropné společnosti stále vydělávají hodně peněz. Exxon Mobil, BP, Chevron a Royal Dutch Shell vykázaly v minulém roce značné zisky, přičemž některým společnostem vzrostly zisky o více než 50 % ve srovnání s předchozím rokem. Tyto působivé finanční výsledky demonstrují odolnost a přizpůsobivost ropného průmyslu, a to i tváří v tvář rostoucí konkurenci ze strany obnovitelných zdrojů energie. Zatímco mnoho světových vlád a organizací požaduje, aby tyto společnosti přešly na čistší formy energie, stále se spoléhají na ropu a plyn, aby generovaly většinu svých zisků. Vzhledem k tomu, že se svět neustále posouvá směrem k udržitelnějším zdrojům energie, bude důležité, aby se tyto společnosti přizpůsobily a vyvíjely, aby si udržely náskok. Navzdory výzvám, kterým čelí, zůstávají velké ropné společnosti jedněmi z nejziskovějších korporací na světě a pravděpodobně budou i nadále generovat značné zisky po mnoho příštích let.

Velké ropné společnosti v loňském roce vykázaly dohromady zisk kolem 220 miliard USD. Výsledek byl rekordní v důsledku vysokých cen energií. Prudký růst zisku poskytl ropným společnostem prostor pro zvýšení výdajů na ropné a plynové projekty. Některé z nich také začaly přehodnocovat své strategie energetické transformace, aby splnily nové požadavky na bezpečnost dodávek. Největší západní ropné firmy za loňský rok vyplatily na dividendách a zpětném odkupu akcií rekordních 110 miliard USD. To vyvolalo výzvy, aby vlády na toto odvětví uvalily daně z neočekávaných zisků, a pomohly tak spotřebitelům s rostoucími náklady na energie. Prudký růst cen ropy a plynu, pokles zadlužení a náhlý pokles ruských dodávek do Evropy přiměly také firmy ke zvýšení výdajů na těžbu fosilních paliv, protože vlády upřednostňují bezpečnost dodávek. Evropské společnosti, které již představily plány na snížení nebo zpomalení investic do těžby ropy a plynu a na budování rozsáhlých aktivit v oblasti obnovitelných zdrojů energie a nízkouhlíkových technologií, tak upravily své strategie. Potřebujeme energii s nižšími emisemi oxidu uhličitého, ale také potřebujeme bezpečnou energii, ale hlavně potřebujeme cenově dostupnou energii.

Fosilní paliva mají ale stále v určitých situacích oproti obnovitelným zdrojům několik výhod. Fosilní paliva jsou široce dostupná a lze je nalézt v mnoha částech světa. Jsou také relativně levná a snadno se těží, přepravují a zušlechťují, což je činí dostupnými pro mnoho zemí. Naproti tomu obnovitelné zdroje energie, jako je slunce a vítr, jsou závislé na počasí a mohou být méně spolehlivé. Fosilní paliva mají mnohem větší energetickou hustotu než obnovitelné zdroje, což znamená, že obsahují hodně energie na malém prostoru. Díky tomu jsou ideální pro přepravu a další aplikace, kde je třeba na malé ploše vyrobit velké množství energie. Přestože náklady na obnovitelné zdroje energie klesají, fosilní paliva jsou v krátkodobém horizontu stále obecně levnější než obnovitelné zdroje. Díky tomu jsou atraktivní volbou pro mnoho zemí a průmyslových odvětví, které chtějí snížit své náklady na energii.

Důležité ale je, že zatímco fosilní paliva mají tyto výhody, mají také významné nevýhody. Vypouštějí skleníkové plyny, které přispívají ke změně klimatu, a jejich využití je omezené, což znamená, že nakonec dojdou. Naproti tomu obnovitelné zdroje jsou čisté, obnovitelné a nepřispívají ke změně klimatu. Z dlouhodobého hlediska se obnovitelné zdroje pravděpodobně stanou dominantní formou energie, ale z krátkodobého hlediska budou fosilní paliva i nadále hrát důležitou roli ve světovém energetickém mixu.

Petr Pelc, hlavní analytik zainvestuj.to  

Zainvestuj.to

On-line tržiště firemních českých dluhopisů Zainvestuj.to propojuje investory s ověřenými firmami. Investor získá výnos nad hladinou inflace a české firmy kapitál k dalšímu růstu. Vše online a bez starostí.

Více informaci na: www.zainvestuj.to

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688