Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  11.02.2023 08:22:00

Akcie do každého počasí? - Víkendář

Firmy jsou konzervativnější ohledně svých výdajů, ale spotřebitel zůstává stále silný. K tomu je znát posun směrem od spotřeby zboží zpět ke spotřebě služeb. Ta slábla během pandemie s tím, jak lidé zůstávali více doma, ale nyní je viditelný obrat zpět. Pro Bloomberg to uvedl ředitel společnosti Uber Dara Khosrowshahi. Lidé podle něj tedy stále více cestují, navštěvují restaurace a podobně. To se projevuje i růstem tržeb jeho společnosti.

Khosrowshahi se domnívá, že Uber má výbornou platformu a je značkou číslo jedna ve svém odvětví. Vidí tak dobrý vývoj v letošním roce. Ohledně cen připomněl, že u služeb Uberu došlo v minulém roce k jejich prudkému růstu, ten by ale měl letos výrazně zeslábnout. Objem dopravy by se měl chovat opačným způsobem a podle Khosrowshahiho může vysoká inflace vést dokonce k tomu, že k Uberu budou přicházet noví řidiči. To by znamenalo větší nabídku služeb a menší tlak na další růst jejich cen.

Bloomberg připomněl, že v odvětví došlo k výraznému propouštění a zeptal se ředitele, zda jeho firma, která doposud tímto směrem nešla, bude dál držet tento směr. Khosrowshahi odpověděl, že o podobném byznysu nelze nic slibovat, vše záleží na výsledcích společností. On sám se pak domnívá, že ty budou nadále dobré. Zmínil rovněž finanční disciplínu firmy, kdy by počet zaměstnanců měl zhruba stagnovat, zatímco tržby by měly růst. Tato disciplína umožňuje vyhnout se velkým fluktuacím, kterými procházejí některé technologické společnosti. Ty nyní po období intenzivního přijímání nových zaměstnanců obracejí a ve velkém propouštějí.



Na otázku týkající se možného negativního vlivu cyklických faktorů Khosrowshahi odpověděl, že Uber má již zkušenosti s recesí, a to v zemích, jako je Brazílie či Mexiko. Ukazuje se, že během ekonomického útlumu se jednotlivé faktory vyvažují, protože pokles poptávky jde ruku v ruce s tím, že více lidí chce pracovat pro Uber, aby eliminovali pokles svých příjmů. Výsledky společnosti se tak chovají mírně proticyklicky a přispívat k tomu může i rozdílné chování tradičních služeb firmy a divize doručování. To se ukázalo během pandemie, kdy klesla poptávka po dopravě, ale dobře si vedlo právě doručování.

Khosrowshahi se tedy domnívá, že Uber může být firmou „do každého počasí“. To může být zajímavé zejména v současné době, kdy si řada technologických firem nevede nejlépe. Ředitel přitom věří i v další získávání podílu na trhu jak v oblasti mobility, tak v doručování. Nelituje ale Uber nákupu společnosti Transplace? Ředitel odpověděl, že rozhodně ne. Krátkodobě může mít tato společnost horší výsledky kvůli vývoji v oblasti silniční nákladní dopravy. Dlouhodobě by ale podle něj měla pro Uber představovat velký potenciál.

Zdroj: Bloomberg, CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

18.09.2022Dnes je každý dolarovým býkem - Víkendář Patria (Patria Finance)
06.12.2020Víkendář: Altman o akciích a ekonomice Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688