ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  09.02.2023 12:33:58

V roce 2022 se v Královehradeckém kraji ubytovalo téměř 1,5 milionu hostů

Za celý rok 2022 hromadná ubytovací zařízení kraje vykázala výrazné meziroční zvýšení počtu hostů. V kraji se ubytovalo o 56,8 % hostů více a přibylo jak domácích, tak zahraničních turistů. V porovnání s předcovidovým rokem 2019, kdy byla návštěvnost v kraji v uplynulých 10 letech nejvyšší, byla v roce 2022 ještě o 4,5 % vyšší. Průměrná doba pobytu činila 3,1 noci.

V hromadných ubytovacích zařízeních Královéhradeckého kraje se v roce 2022 ubytovalo necelých 1,5 milionu hostů, což bylo o 533,9 tisíce osob, tj. o 56,8 % meziročně více. Nárůst byl způsoben příjezdy domácí i zahraniční klientely. Domácích turistů (rezidentů) bylo více než 1,2 milionu a tvořili 83,1 % hostů. Přijelo jich meziročně o 371,1 tisíc více, tj. o 43,5 %. Hostů ze zahraničí (nerezidentů) se ubytovalo 248,6 tisíc, tj. o 190,0 % více. V Královéhradeckém kraji se ubytovala desetina domácích hostů České republiky, zahraniční se na celorepublikovém počtu podíleli 3,4 %.

V mezikrajském srovnání se v kraji ubytoval třetí nejvyšší počet hostů po hl. městě Praze a Jihomoravském kraji, stejně tak u domácích hostů. V počtu návštěv zahraničních hostů se kraj umístil na pátém místě po hl. městě Praze, Jihomoravském, Karlovarském a Jihočeském kraji.

V celé České republice přibylo hostů o 70,9 % vlivem jak domácích hostů, kterých se ubytovalo meziročně o 37,4 % více, tak hlavně zahraničních, kterých přijelo o 186,0 % více. Z regionálního pohledu přibylo hostů ve všech krajích, nejvíce v hl. městě Praze (o 153,8 %), Karlovarském kraji (o 63,0 %) a Královéhradeckém kraji (o 56,8 %).

Nejvíce zahraničních hostů (podle státního občanství) přijelo do Královéhradeckého kraje tradičně z Německa, a to 86,1 tisíc. Jejich počet se zvýšil proti roku 2021 více než trojnásobně. Druzí v pořadí byli opět hosté z Polska (56,8 tis. osob), jejichž počet se zvýšil téměř čtyřnásobně a třetí byli hosté ze Slovenska (28,9 tis. osob), kterých přijelo dvojnásobně více. Významný počet hostů přijel z Nizozemska (11,0 tis. osob), meziročně to byl také téměř dvojnásobek. Přibylo i hostů z Ukrajiny (9,5 tis. osob) o 7,0 tis. hostů, tj. čtyřnásobně více.

V samotném 4. čtvrtletí 2022 se v Královéhradeckém kraji ubytovalo celkem 261,3 tisíc hostů. V porovnání se stejným obdobím roku 2021 to bylo o pětinu více. Tento nárůst byl zřejmě ovlivněn situací v roce 2021, kdy ubytovací služby byly stále omezeny z pandemických důvodů. V porovnání s předcovidovým rokem 2019 se ubytovalo o 29,3 tisíc hostů, tj. o 12,6 % více. Stalo se tak v důsledku přílivu domácích hostů, kterých přibylo o 35,8 tisíc, tj. o pětinu. Naopak u zahraničních hostů došlo k úbytku o 6,5 tisíc, tj. o 11,5 %.

Počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních Královéhradeckého kraje se meziročně zvýšil o 53,2 %. Zahraniční hosté tvořili 16,4 % přenocování. Na počtu přenocování hostů České republiky se kraj podílel 9,1 %, u domácích hostů 11,8 % a u zahraničních 4,1 %. Počet přenocování hostů vzrostl ve všech krajích a nejvyšší byl v hl. městě Praze. Největší meziroční nárůst v mezikrajském srovnání vykázala ubytovací zařízení v hl. městě Praze (o 154,3 %), Karlovarském (o 53,7 %) a Královéhradeckém kraji (o 53,2 %).

Průměrná doba pobytu ve sledovaných ubytovacích zařízeních České republiky v roce 2022 činila 2,6 noci, z toho cizinci 2,5 noci a domácí hosté 2,7 noci. V Královéhradeckém kraji pobývali hosté v průměru déle, a to 3,1 noci na jeden pobyt, tj. o 0,5 noci více než v průměru za celou republiku. Mezi kraji to byl třetí nejdelší pobyt po kraji Karlovarském (3,8 noci) a Olomouckém (3,2 noci). Cizinci strávili v našem kraji v průměru 3,0 noci, domácí hosté 3,1 noci.

V samotném 4. čtvrtletí dosáhl počet přenocování v Královéhradeckém kraji 710,1 tisíc. V porovnání se stejným obdobím roku 2021 to bylo o 14,3 % více. V regionálním členění byl vývoj shodný ve všech krajích s výjimkou Karlovarského kraje, kde se počet přenocování domácí klientely snížil o 11,9 %. Ve všech ostatních krajích došlo k meziročnímu zvýšení počtu přenocování.

***

Do celkových výsledků návštěvnosti jsou započítány údaje týkající se ukrajinských státních příslušníků, kteří si ubytování hradili sami. Vzhledem k válečnému konfliktu na Ukrajině však nebylo ve všech případech možné na straně provozovatelů ubytovacích zařízení rozlišit, zda jde o turistu či uprchlíka. Do počtu návštěvníků tak mohly být započítány i osoby, které nelze objektivně považovat za účastníka cestovního ruchu dle mezinárodních doporučení.

Více informací naleznete v časových řadách.

Další informace o cestovním ruchu v Královéhradeckém kraji jsou pod odkazem Statistiky/Cestovní ruch.

Kontakt:

Ing. Věra Varmužová
Krajská správa ČSÚ Hradec Králové
e-mail: vera.varmuzova@czso.cz
tel.: 495 762 317

Přílohy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688