Euroskop (euroskop.cz)
Evropská unie  |  08.02.2023 14:12:54

Rada pro obecné záležitosti zasedala v 6. února Bruselu

Brusel 6.2.

Na první Radě pro obecné záležitosti během švédského předsednictví, která proběhla v pondělí 6. února v Bruselu, nejprve Švédsko tradičně představilo své priority. Ministři se následně věnovali přípravě mimořádné Evropské rady, která se v Bruselu uskuteční ve dnech 9. a 10. února. Rada byla také informována o aktuálním vývoji vztahů mezi EU a Spojeným královstvím.

Hlavními prioritami švédského předsednictví, které na Radě pro obecné záležitosti představilo, jsou bezpečnost, konkurenceschopnost, ekologická a energetická transformace, a demokratické hodnoty a právní stát.

Pokud jde o Radu pro obecné záležitosti, švédské předsednictví informovalo, že bude pokračovat v práci v jednotlivých oblastech spadajících do její kompetence, jako je politika rozšíření EU, dodržování pravidel právního státu či posilování demokracie a integrity voleb. Bude také usilovat o posílení schopností EU v oblasti připravenosti na krize a jejich řešení, pokračovat v činnostech navazujících na Konferenci o budoucnosti Evropy a podporovat úsilí Komise o každodenní provádění dohod mezi EU a Spojeným královstvím.

V rámci příprav mimořádného zasedání Evropské rady Rada pro obecné záležitosti projednala návrh jejích závěrů. Evropská rada se bude na svém zasedání zabývat útočnou válkou Ruska proti Ukrajině. Jednání se uskuteční týden po summitu EUUkrajina konaném dne 3. února v Kyjevě a téměř rok po začátku ruské agrese. Dalšími dvěma tématy setkání lídrů jsou ekonomika a migrace.

V diskuzi ministrů opakovaně zaznívala potřeba nadále poskytovat Ukrajině podporu ve všech dimenzích, včetně práce na odpovědnosti Ruska za zločin agrese či hledání možností využití zmrazených ruských aktiv k rekonstrukci Ukrajiny. V případě ekonomické části většina států opět vyzývala k opatrnosti ohledně uvolnění pravidel veřejné podpory s ohledem na integritu vnitřního trhu a zachování soudržnosti. V oblasti migrace ministři nejčastěji zmiňovali nutnost posílit ochranu vnějších hranic, spolupráci se třetími zeměmi na návratech odmítnutých žadatelů o azyl nebo sladění vízových politik partnerů v sousedství.

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič následně informoval ministry o aktuálním vývoji vztahů mezi EU a Spojeným královstvím, jejichž hlavním hybatelem zůstávají nadále diskuze o implementaci Protokolu o Irsku a Severním Irsku, který je součástí dohody o vystoupení Spojeného království uzavřené mezi EU a Spojeným královstvím a zajišťuje, aby se zabránilo vzniku tvrdé hranice na irském ostrově po formálním odchodu Spojeného království z EU.

Na závěr jednání Francie s Německem informovaly o přijetí společné deklarace k 60. výročí uzavření Elysejské smlouvy, a s tím souvisejícím ustavení expertní skupiny pro institucionální reformu EU. Francie také upozornila na problematiku financování organizací, které nesdílejí hodnoty EU.

Autorka: Kristina Hubáčková, Euroskop.cz

Zdroj: Rada EU

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688