Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Zdravotnictví  |  08.02.2023 11:18:15

Mladá Boleslav - Nové přístroje v Klaudiánově nemocnici zvyšují kvalitu péče o pacienta

fff

Již půl roku využívá Klaudiánova nemocnice nové dospávací jednotky, která přímo navazuje na centrální operační sály. Díky dotaci z REACT-EU – Rozvoj a modernizace Oblastní nemocnice Mladá Boleslav byla jednotka dovybavena několika novými přístroji. Za půl roku prošlo dospávací jednotkou téměř 1300 pacientů.

Péče na vysoké úrovni může být poskytována například díky systému monitorování vitálních funkcí, ohřevu pacienta a nové infuzní technice, která umožňuje kontinuální podávání léků a infuzních roztoků. Tuto techniku používá personál dospávací jednotky denně u každého pacienta.

Centrální monitorovací systém umožňuje nepřetržité sledování vitálních funkcí pacienta, jako jsou tepová frekvence, krevní tlak, saturace kyslíku, dechová frekvence nebo tělesná teplota. „Na jedné obrazovce lze sledovat údaje ze všech desíti monitorů, umístěných na dospávací jednotce. Díky možnosti nastavení alarmových mezí může personál ihned reagovat na vzniklou změnu v hodnotách vitálních funkcí u pacienta. Pacient je tak pod neustálým dohledem zdravotnického personálu,“ říká Oxana Kažmírová, vrchní sestra anesteziologicko-resuscitačního oddělení, pod které dospávací jednotka spadá.

Tělesná teplota představuje jednu ze základních fyziologických funkcí pacienta. V průběhu anesteziologické péče často dochází k poklesu této teploty, proto je možnost ohřevu pacienta pro zdravotníky podstatným krokem. „Pokles tělesné teploty významně ovlivňuje řadu homeostatických mechanismů organismu a může tak vést ke zhoršení celkových klinických výsledků pacienta. Monitorace a aktivní péče o udržení optimální tělesné teploty proto patří mezi základní cíle naší bezpečné anesteziologické péče,“ vysvětluje Kažmírová. Na dospávací jednotce je dnes zdravotníkům k dispozici deset řídících jednotek MEDWARM s přikrývkami určenými pro ohřev pacientů.

Dospávací jednotka významně přispívá k minimalizaci vzniku pooperačních komplikací u pacientů. „Vnímáme ji jako jeden z významných kroku k posílení bezpečné péče o pacienta po anestezii v bezprostředním pooperačním období. Pacient je po výkonu nadále monitorován, jak monitorem vitálních funkcí, tak zkušeným personálem anesteziologicko-resuscitačního oddělení. Kromě vitálních funkcí jsou sledovány i první pocity pooperační bolesti a tím ji můžeme včas minimalizovat,“ vysvětluje vrchní sestra Kažmírová. V současné době lze takto monitorovat až deset pacientů současně, což je výrazné navýšení oproti původním možnostem.

Dospávací jednotka vznikla ve zcela novém prostoru v patře, který vznikl jako tunel spojující dvě budovy. Výhodou je, že se jedná o zcela samostatnou jednotku, kterou lze v případě potřeby izolovat od ostatního provozu nemocnice, čímž může vzniknout například samostatná infekční jednotka intenzivní péče s deseti lůžky. Takovou izolační jednotku do této doby Klaudiánova nemocnice neměla. Projekt je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Integrovaného regionálního operačního programu výzvy č. 98. - Rozvoj, modernizace a posílení odolnosti páteřní sítě poskytovatelů zdravotní péče s ohledem na potenciální hrozby. Celkové náklady projektu včetně vybavení jsou 56 milionů korun (z toho stavební práce představují 47,2 milionů korun). Klaudiánova nemocnice na tuto investici získá dotaci ve výši 55.467.914 korun.

Zdroj: Hana Kopalová, Tisková mluvčí ON Mladá Boleslav, hana.kopalova@onmn.cz


fff (Obrázek se otevře do nového okna)
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688