muni.cz (Masarykova univerzita)
Věda a výzkum  |  06.02.2023 00:00:00

65 let od první operace srdce s mimotělním oběhem

65 let od první operace srdce s mimotělním oběhem

Zakladatel kardiochirurgie v Brně, čestný doktor MU a emeritní profesor Jan Navrátil provedl 5. února 1958 zákrok, který se zapsal do dějin středoevropské medicíny. Operace srdce s pomocí přístroje pro mimotělní oběh krve byla významným milníkem pro rozvoj kardiochirurgie.

Profesor Jan Navrátil výrazně přispěl k rozvoji kardiochirurgie ve střední Evropě.

Profesor Navrátil se narodil v Dolním Rakousku roku 1909. Gymnázium a lékařskou fakultu absolvoval v Brně, kde promoval a stal se doktorem veškerého lékařství v roce 1934. O bezmála dvacet let později vedl II. chirurgickou kliniku Fakultní nemocnice u svaté Anny, profesorem chirurgie se stal v roce 1954.

Byl první ve střední Evropě, který při operaci použil přístroj, který byl zároveň vyroben v Brně na II. chirurgické klinice. Mimotělní oběh znamenal pro srdeční chirurgii zásadní zlom a umožnil nevídaný rozvoj tohoto oboru. Srdce se díky mimotělnímu oběhu dalo zastavit a bylo možné operovat pacienty s vrozenými srdečními vadami, kteří jinak brzy umírali. I přes to, že přístroj byl poměrně složitý, byly výsledky prvních operací povzbudivé," uvedl dnes pro Magazín M přednosta Kliniky kardiovaskulární a transplantační chirurgie - Lékařská fakulta MU a ředitel Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie Petr Němec. Důležitý byl tento krok podle něj i v tom, že krátce na to byl umožněn dovoz dokonalejších přístrojů ze zahraničí a s narůstajícími počty operací se výsledky nadále zlepšovaly.

Dnes jsou podobné operace za pomoci využití mimotělního oběhu rutinní záležitostí, v polovině 20. století se ale jednalo o revoluční novinku v medicíně. Při úrovni technického vybavení a celkových znalostí to byl velice odvážný krok. Profesor Navrátil si byl však rizik vědom a postupoval velice zodpovědně. 

Fotografie z první operace srdce s mimotělním oběhem krve.

Profesor Navrátil byl známý svojí chirurgickou všestranností, která mu kromě operace s mimotělním oběhem krve umožnila v následujících letech provést i zákrok za použití hypotermie, což je operace v hlubokém podchlazení.

To všechno z něj činilo chirurga evropského formátu. V roce 1966 odjel na Vídeňskou univerzitu, kde se mu povedlo vybudovat centrum hrudní a srdeční chirurgie a zároveň také experimentální centrum, kde bylo možné vyvíjet operační metody nebo konstruovat nová zařízení. Toto centrum se stalo známým také díky pokrokům, které dělalo na poli vývoje umělého srdce. Na základě prací profesora Navrátila bylo později možné použít umělé srdce při transplantaci tohoto životně důležitého orgánu.

Profesor Jan Navrátil získal za svoji práci mnoho ocenění. V roce 1975 mu byla udělena cena dr. Karla Rennera. O rok později se stal řádným členem Rakouské akademie věd a obdržel Velký zlatý odznak Za zásluhy o Rakouskou republiku. V roce 1991 získal čestný doktorát Masarykovy univerzity.

Jan Navrátil při udělení čestného doktorátu MU.
 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688