Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.02.2023 10:35:39

Snižování amerických sazeb letos nepřijde, domnívá se ekonom BNP Paribas

Na počátku minulého roku se neustále hovořilo o přechodné inflaci, ale ukázalo se, že zase tak rychle nepřejde. Nyní se hodně hovoří o hladkém přistání amerického hospodářství, ale i zde mohou být očekávání mimo. Pro Yahoo Finance to uvedl Calvin Tse z BNP Paribas, podle kterého poslední data z USA ukazují na ekonomické ochlazení a ekonomika se nakonec dostane do recese.

Spotřeba domácností tvoří velkou část celkové poptávky v americké ekonomice a její vývoj je tak do značné míry dán právě tím, jak se chovají domácnosti. Ekonom uvedl, že Fed se zaměřuje na inflaci, která již začala klesat. Ale zrovna tak pozorně sleduje vývoj na trhu práce. Důvodem je právě to, jak moc domácnosti ovlivňují dění v celé ekonomice. Trh práce je přitom stále napjatý a podle experta chce centrální banka vidět jeho výraznější obrat.



Následující graf ukazuje vývoj nezaměstnanosti v USA. Z extrémně nízkých hodnot na počátku roku 2020 vystřelila před krátkou recesí v tomto roce nahoru, pak ale nastal prudký pokles a nyní se nezaměstnanost pohybuje kolem 3,5 %:
05
Zdroj: Yahoo, Youtube

Tse připomněl, že ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku americký produkt rostl, ale třeba vývoj zásob podle něj ukazuje na zmíněné slábnutí ekonomické aktivity. A to ještě není odraženo v cenách na finančních trzích. Ty podle experta správně predikují krátkodobější vývoj sazeb, ale mýlí se v tom, že by Fed měl v druhé polovině roku sazby výrazně snižovat. Fed přitom soustavně tvrdí, že sazby budou výše po delší dobu a v tomto pomyslném sporu mezi ním a trhy bude mít podle experta nakonec pravdu centrální banka.

Tse se domnívá, že inflace bude v USA klesat, ale ne tak rychle, jak se očekává. Spolu se silným trhem práce jde o důvod, proč Fed bude chtít udržet politiku v restrikci. A expert předpovídá, že trhy se budou postupně nastavovat na to, že sazby v druhé polovině roku neklesnou, což bude mít za výsledek pokles cen na akciích.

Zdroj: Yahoo Finance




 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688