Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  31.01.2023 15:23:41

McDonald's zvýšil srovnatelné tržby, ale varoval před pokračujícím tlakem inflace

Americký provozovatel restaurací rychlého občerstvení McDonald's ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil srovnatelné tržby o 12,6 procenta, což je rychlejší tempo než ve stejném období předchozího roku. Firma to dnes oznámila ve zprávě pro regulační orgány. Výsledek překonal odhady analytiků, McDonald's ale varoval, že efekt vysoké inflace ještě nějakou dobu přetrvá. Akcie v pre-marketu klesají o 2 %.

03

Srovnatelnými tržbami se rozumí tržby v provozovnách, které existují alespoň jeden rok. Celkové tržby se pak ve čtvrtém čtvrtletí meziročně o jedno procento snížily a dosáhly 5,93 miliardy USD (přes 130 miliard ). Čistý zisk firma zvýšila meziročně o 16 procent na 1,90 miliardy USD (41,8 miliardy ).

Analytici v anketě společnosti Refinitiv očekávali, že srovnatelné tržby se ve čtvrtletí meziročně zvýší o 8,6 procenta. McDonald's v závěru loňského roku těžil zejména z vyšších cen za svá menu, zvýšené návštěvnosti a tržních zisků na většině hlavních trhů. Navzdory obavám z recese evropské ekonomiky vzrostly i tržby na hlavních evropských trzích, což je pro McDonald's Británie, Německo a Francie.

Zpráva o hospodaření McDonald's přichází v době, kdy investoři po rekordní inflaci z loňského roku pozorně sledují známky začínající hospodářské recese. McDonald's by z této situace mohl profitovat, jestliže více nízkopříjmových zákazníků přestane chodit do dražších restaurací a místo toho se spokojí s rychlým bufetem, což firma zaznamenala už ve třetím čtvrtletí.

Generální ředitel Chris Kempczinski uvedl, že krátkodobé inflační tlaky budou podle analýzy podniku přetrvávat i v letošním roce. Podobně jako další restaurace rychlého občerstvení i McDonald's loni zdražil burgery i hranolky, aby se lépe vyrovnal s růstem cen komodit i nákladů na pracovní sílu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688