Okénko investora  |  31.01.2023 12:15:54

Jak se zatím vyvíjí výsledková sezóna společností z indexu S&P 500?

Výsledky za poslední kvartál ukazují horší zisky a marže za lepších tržeb a pesimistický výhled na první kvartál 2023.


  • 29 % společností již reportovalo své výsledky za předchozí čtvrtletí a někteří vydávají i ekonomické výhledy

  • 69 % společností překonalo odhadovaný zisk na akcii (EPS) a 60 % překonalo očekávané tržby

  • Smíšený (reportovaný + odhadovaný) růstu čistého zisku za poslední čtvrtletí je - 5,0 %, což je výrazně níž, než odhady na přelomu roku (-3,2 %). Růst čistých zisků tak může být poprvé záporný od vypuknutí pandemie ve třetím kvartálu 2020 (-5,7 %)

  • 17 z 19 společností vydalo pesimistický výhled na EPS v prvním kvartálu 2023, zbytek optimistický


Společnosti zahrnuté v indexu S&P 500 s vysokým podílem tržeb v zahraničí oznamují horší čistý zisk a tržby za čtvrtý kvartál v porovnání s méně globalizovanými společnostmi. A to navzdory slábnoucímu americkému dolaru, spolu s obnovou čínské ekonomiky. Smíšený odhad propadu v růstu čistého zisku je více jak dvojnásobný u globalizovanějších společností (-7,3 % vs -3,5 %). Obdobně je to i s růstem tržeb, u globalizovanějších společností to je +2,4 % a méně globalizovaných +4,5 %. Tento jev se dá vysvětlit tím, že velké technologické společnosti s největší váhou zahraničního příjmu jako jsou Intel, Apple, Alphabet, či Meta měly slabý růst čistého zisku. To pak silně ovlivnilo celou skupinu globalizovanějších společností.

Čtyři z jedenácti sledovaných sektorů v čele s energetikou a průmyslem zaznamenávají rostoucí zisky meziročně. Zbylých sedm sektorů, nejvýrazněji sektory základních materiálů, zbytného spotřebního zboží, komunikací a financí oznámily meziročně záporný růst zisků. Situace je přívětivější při pohledu na tržby, kdy osm sektorů oznámilo meziročně rostoucí tržby v čele s energetikou a průmyslem. Zbytek v čele s komunálními službami reportoval meziročně propad v růstu tržeb. 

Sektor financí byl největším zklamáním co se týče tempa růstu zisků od konce roku 2022. Dobře si v tomto ohledu nevede ani sektor energetiky, či průmyslu, kterým růst zpomaluje. Sektor základních materiálů naopak reportoval lepší růst, spolu se dvěma dalšími sektory. Tržby na tom byl o něco lépe, pět sektorů v čele se základním spotřebním zbožím reportuje zlepšující se růst. Šest sektorů v tomto ohledu zaostalo a to nejvíce sektor komunikačních služeb.

Smíšená čistá zisková marže indexu S&P 500 za předchozí kvartál je na hodnotě 11,4 %, což je nejnižší hodnota od posledního kvartálu v roce 2020. Ziskové marže jsou v kontinuálním úpadku a již šesté čtvrtletí za sebou klesají, což je pro současné dezinflační prostředí charakteristické. Sektor energetiky meziročně hlásil největší nárůst čisté ziskové marže a většina sektorů v čele s finančním, zdravotnickým a sektorem základních materiálů zažívá klesající ziskové marže. 

Výhledy společností a prognózy analytiků na první polovinu roku 2023 jsou spíše negativní. Sektor informačních technologií patří mezi nejvíce pesimistické. Analytici pravděpodobně příliš optimisticky předvídají růst zisků na rok 2023 na postupné kvartální bázi následovně: -3,0 %, -2,4 %, +3,7 % a +10,3 %. Růst tržeb takto: +2,3 %, +0,1 %, +1,4 % a +4,5 %. 

Růst indexu v roce 2023 se očekává zhruba o 11 % z dnešních hodnot na hranici 4 520 bodů. To je výše než konsensus nejprestižnějších amerických investičně bankovních institucí s cílovou hodnotou zhruba na 4 100 bodech. FactSet dále informuje, že analytici očekávají nejdynamičtější vzestup akcií v sektoru zbytného spotřebního zboží (+14,4 %) a obdobně v sektoru komunikačních služeb (+14,2 %). Na druhou stranu sektor základních materiálů má vyrůst pouze o 5,7 %. V současnosti mezi nejdražší sektory patří sektor zdravotnictví, energetiky a základního spotřebního zboží.


Pavel Hubáček

Mgr. Timur Barotov

analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.


BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již téměř 30 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688