Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  25.01.2023 13:31:50

Předávání osobních údajů mimo EU je důležitým tématem pro řadu evropských firem a institucí

Někteří odborníci v oblasti ochrany osobních údajů mají obavy z přílišného omezování volného toku osobních údajů zejména mezi demokratickými zeměmi včetně EU a USA, zároveň však souhlasí s tím, že přílišná benevolence u předávání osobních údajů mimo EU není na místě. Tyto závěry vyplynuly z mezinárodní on-line konference, která se konala 23. ledna 2023 v Praze u příležitosti Mezinárodního dne ochrany osobních údajů.

Konferenci The Future of Data Protection in a Time of Restriction on Data Transfers s podtitulem Will the world be divided into “data fortresses”? společně pořádaly mezinárodní organizace IAPP (International Association of Privacy Professionals), EFDPO (European Federation of Data Protection Officers) a český Spolek pro ochranu osobních údajů. Účastnilo se jí na 120 profesionálů v oblasti privacy z řady evropských zemí a USA.

Na konferenci vystoupili přední odborníci zabývající se ochranou osobních údajů a lidskými právy z několika členských zemí EU. Německo zastupoval Dr. Christoph Bausewein, člen představenstva německé asociace pověřenců BvD a Prof. Dr. Katrin Blasek, LL.M., expertka na právní systém Číny a profesorka na Technické Univerzitě v Braniborsku. Francii zastupoval Pierre-Yves Lastic, generální sekretář EFDPO, Rakousko Ing. Dr. iur. Christof Tschohl, jednatel Research Institute – Digital Human Rights Center a člen vedení NYOB. Za Českou republiku hovořil Filip Beneš, advokát ROWAN LEGAL a člen českého Spolku pro ochranu osobních údajů, a v neposlední řadě JUDr. Soňa Matochová z Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Celou konferenci moderoval Michal Nulíček, partner advokátní kanceláře ROWAN LEGAL a člen Spolku pro ochrany osobních údajů a IAPP. Advokátní kancelář ROWAN LEGAL poskytla akci také organizační a technickou podporu.

Účastníci v rámci panelové diskuze hovořili o rizicích a přínosech současné regulace a praxe v oblasti předávání osobních údajů mezi kontinenty. Jedná se o velmi aktuální téma, které trápí všechny společnosti, které dnes předávají zejména dataEU do USA – ty si jednak nejsou jisté, zda je jejich aktuální přístup v souladu s GDPR, současně ale otazníky visí i nad tím, zda nové připravované rozhodnutí Komise (tzv. adequacy decision), které má situaci vyjasnit, obstojí očekávaný soudní přezkum evropských soudů.   

 

Tomu odpovídal i obsah přednášek a panelová diskuze, kdy část účastníků zdůrazňovala potřebu co nejrychlejšího vyjasnění situace a jasných vodítek pro praxi při předávání dat mimo EU. Na druhé straně ale zaznívaly i obavy z přílišných rizik pro základní práva evropských občanů při příliš benevolentním přístupu.

„Jsem rád, že se nám podařilo získat pro konference a diskuzní panel velmi reprezentativní zastoupení odborníků z různých států EU. Účastníci konference se tam mohli seznámit s širokou paletou názorů právních expertů na problematiku transferů dat – tyto názory zahrnovaly jak pohled akademické sféry, tak byznysu, pověřenců pro ochranu osobních údajů, zástupce dozorového úřadu a v neposlední řadě i zástupce lidskoprávní organizace. Tato různorodost velmi přispěla k vysoké úrovni celé konference,“ uvedl Vladan Rámiš, předseda Spolku pro ochranu osobních údajů.

 „Je zjevné, že si všichni uvědomují potřebu prosazování základních principů ochrany osobních údajů Evropanů i v situaci, kdy jsou tato data předána mimo EU. Rozdíly vidím v tom, kam až bychom při prosazování těchto zájmů měli zajít, každopádně ale platí, že praxe potřebuje co nejrychleji jasnější vodítka – současná právní nejistota vede k tomu, že se všichni vývozci osobních údajů do USA z pohledu compliance pohybují na hraně, což je hodně nešťastné,“ doplnil Michal Nulíček, advokát ROWAN LEGAL a člen Spolku pro ochrany osobních údajů a IAPP.

Diskutována byla také reálná dosažitelnost obdobné úrovně ochrany osobních údajů ve třetích zemích (ve srovnání s EU), (ne)možnost zohlednění všech reálných rizik při předání údajů mimo EU a taktéž nutnost zohlednit rozdíly v právní terminologii a v chápání jednotlivých právních institutů při sjednávání dohod o volném pohybu údajů.

 

 

Spolek pro ochranu osobních údajů
JUDr. Vladan Rámiš, Ph.D.
předseda

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 12:44  Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688