František Marek (Simplecoin)
Okénko kryptoměny  |  24.01.2023 14:39:01

Začíná nový bitcoinový cyklus

Bitcoin pokořil hranici 23 000 dolarů za minci a lidé od crypto-twitteru až po renomované ekonomy nemohou najít shodu, zda je tu konec medvědího trhu, anebo se jedná naopak o tzv. „medvědí past“, do které popadá hromada přehnaně optimistických býků. Dnes se podíváme na to, jak to bylo a jak to bude, a také, jestli je výše zmíněná debata vůbec důležitá.


Důvodů pro náhlé oživení pozitivního sentimentu vůči Bitcoinu bude pravděpodobně hned několik. Mohou to být pozitivní data ze Spojených států týkající se míry inflace a (ne)zaměstnanosti, nebo zkrátka někomu s velkým balíkem peněz přišla nabídka levného Bitcoinu až příliš lákavá. Jak to bylo, se tedy asi nedozvíme. Ono to vlastně ani není důležité. Pojďme se společně podívat, co to pro nás znamená na začátku roku 2023 z pohledu běžného člověka.

Bitcoinové cykly nebo samonaplňující se proroctví

Zajímavý pohled může být skrze analytický model zkušeného investora Boba Loukase, který se věnuje technické analýze a „bájným“ čtyřletým cyklům, které se u Bitcoinu v historii opakovaly.

Tento čtyřletý cyklus má co do činění s tzv. půlením odměn (halving) za těžbu Bitcoinu. Krátce řečeno předpoklad ceny růstu způsobí „škytnutí“ na do té doby nudném grafu, to vyřadí ze hry spekulanty, kteří očekávají další propady, a tento počáteční příliv nového kapitálu nastartuje u lidí tzv. FOMO (strach z ušlé příležitosti) a v dlouhodobějším měřítku zažehne nový bull-run. Mnozí tvrdí, že teorie cyklů je dávno ze hry – tváří v tvář světové recesi – ale zdá se, že by přece jen mohly fungovat jako jakési samonaplňující se proroctví. 

Zpátky tedy k Bobu Loucasovi, který se již několikrát v loňském roce nechal slyšet, že si myslí, že pokud k 10. lednu 2023 bude Bitcoin obchodován nad hranicí 17 000 dolarů za minci, tak máme „vyhráno“ a medvědí trh je za námi. A nejenom, že Bitcoin tuto hranici (byť poměrně těsně) dokázal překonat, ale v následujících dnech vyrostl až na 23 000 dolarů, kde sedí v době psaní tohoto článku. Došlo tak k zacelení rány, kterou způsobil pád burzy FTX. Oproti onomu listopadu však na trhu vnímáme pozitivnější náladu.

Zdroj: Twitter (@adam3us) a tradingview.com

Je tedy na Bitcoin pozdě? Ale kdeže!

Nabízí se tedy klasická otázka: je na Bitcoin pozdě, ujel mi vlak? Ovšemže ne. Říkali jsme to v posledním roce směrem „dolů“ a budeme to nadále říkat i po cestě „nahoru“. Z našeho pohledu je Bitcoin dlouhodobá hra. Je to spíše spoření než spekulativní investice, za kterou je často mylně považován.

Při pohledu na rozpor mezi úrokovými sazbami a faktickou mírou znehodnocování kupní síly možná dokonce po čase dojdete k uvědomění, že Bitcoin je ve skutečnosti jediné opravdové spoření, které dnes máme k dispozici.

Pokud vám totiž někdo dá na spořícím účtu 5% úrok a vy přitom víte, že inflace je – oficiálně – 15 %, reálně spíše 30 a více procent, tak spořit vlastně nedává smysl. Nespoříte, jen se necháváte inflací okrádat o něco pomaleji. Vyhrát v tomto systému může jedině ten, kdo má dost peněz a majetku na to, aby toto nepříjemné období překlenul, nebo je ochotný riskovat a zadlužovat se, protože je to pro něj momentálně výhodné.

Bitcoin jako třetí a nejlepší cesta

S Bitcoinem existuje ještě jedna cesta. Systém zadarmo tisknutých peněz centrálními bankami prostě obejdete. Odkládat si pravidelně pomocí DCA metody do Bitcoinu to, co byste si ve zdravém prostředí rádi spořili „na horší“ časy je skvělá a hlavně bezpečná strategie. Možná je nudná a nejspíš vám nepřinese pohádkové bohatství již za několik týdnů, ale v horizontu několika let vás bezpečně uchrání od zcela jistého znehodnocování vaší domácí měny – ať už je to koruna, nebo euro. 

Už máte svůj DCA plán pro pravidelné nákupy Bitcoinu? Vyzkoušejte Simplecoin. Nejstarší českou krypto-směnárnu, kde můžete nakupovat Bitcoin a jiné kryptoměny rychle, jednoduše a bezpečně. 


František Marek

František Marek

Mojí misí je rozšířit pochopení Bitcoinu mezi běžné lidi. Byla to právě absence přístupných informací o Bitcoinu, která mě v roce 2014 odradila od investice do něj. Nakonec jsem do králičí nory spadl až v roce 2021, tedy přesně včas, abych s Bitcoinem zažil jeho první opravdovou finanční krizi. Moje odhodlání sílí každým dnem - rozpadající se současný finanční systém totiž dává Bitcoinu víc a víc za pravdu.



Simplecoin

Simplecoin je nejstarší česká online směnárna kryptoměn. Zaměřuje se na bezpečnost, transparentnost, uživatelsky přívětivou podporu a zákaznický servis. V současné době nabízí nákup devíti různých kryptoměn za CZK nebo EUR a připravuje další rozšíření nabídky.

Více informací na simplecoin.eu/cs.

25.01. 13:16  BTC..... (František Zemek)
25.01. 08:56  To je zas keců... (Tomasso)
25.01. 08:52  BTC..... (Tomasso)
25.01. 08:37  krypoto (R2)
25.01. 03:24  BTC..... (František Zemek)

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)

Přečtěte si také:

25.01.2024Investiční transformace: bitcoinové ETF otevírají nové příležitosti Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
28.12.2021Kam investovat v nové fázi cyklu Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688