Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.01.2023 17:12:30

Očekávání zisků pro letošní rok již nejsou na rekordech – trocha kontextu

Pryč už jsou očekávání rekordních ziskových marží u amerických obchodovaných společností. Ale je dobré podívat se na širší obrázek, ne jen jeho malý výsek. Jak ve vztahu k akciím, tak třeba ve vztahu k nákladové/mzdové inflaci.

Real Investment Advise ukazuje v následujícím obrázku odchylky zisků amerických obchodovaných firem od dlouhodobého trendu. Jasně vidíme cykly a vracení se k trendu, respektive jeho soustavné přestřelování tam a zpátky. Nyní se přitom zisky nachází vysoko nad trendem, implikace historických rýmů by byla tedy zřejmá:

1
Zdroj: Twitter

K uvedenému bych dodal následující: David Beckworth je autorem mnoha analýz a grafů, které ukazují na odchylky nominálního produktu od trendu, či jeho „neutrální“ úrovně. Pokud je srovnáme s výše uvedeným, zjistíme, že po finanční krizi se moc nekryjí s tím, co vidíme ve výše uvedeném grafu. Ekonomika totiž na úrovni nominálního produktu v posledních více než 20 letech svého potenciálu/trendu nedosahovala (viz třeba studie na Mercatus Center). Zisky jej ale přestřelovaly, podle dnešního grafu to stihly hned třikrát. Jen připomenutí toho, že akciový trh se nemusí chovat stejně, jako celá ekonomika – na straně valuací i na straně zisků.

Není to zase tak dávno, kdy analytici předpovídali posun ziskových marží na nové rekordy. Jak ukazuje druhý dnešní graf, očekávání se již posunula směrem dolů. Rekordu tak bylo dosaženo, prozatím, v první polovině roku 2021:

2
Zdroj: Twitter

Graf první i druhý pak v celku ukazují podobný příběh, jako valuace: I u nich nastal znatelný pokles, ale z tak vysokých hodnot, že ani ty současné se nedají nazvat konzervativními, či dokonce pesimistickými. U zisků vidíme korekci v očekáváních, znatelný pokles z dříve odhadovaných maxim. Ale stále se predikované marže drží na hodnotách, které jsou hodně nad předpandemickým standardem.

Můžeme to tedy vnímat tak, že akcie jsou naceněny na pro ně stále hodně vstřícné prostředí. A když jsme se dostali k makru, můžeme připomenout, že ony vysoké marže a zisky nad trendem existují v prostředí sice klesající, ale stále vysoké inflace. Firmy jako celek toto prostředí tedy využily tak, že tlaky na vstupech dokázaly více než promítat do cen výstupů. Bezesporu k tomu přispěla silná poptávka, minimálně ze zpětného pohledu mohutně přestimulovaná.

Nyní se často pak často hovoří o tom, že pro útlum inflačních tlaků je třeba ochladit trh práce a růst mezd. Například Jeremy Siegel ale tvrdí, že mzdy jen dohání to, jak moc doposud vzrostly ceny. Ani tento pohled by nevylučoval nutnost postupného ochlazení mzdových tlaků. Ale popsaný vývoj zisků a marží podle mne napovídá, že tato perspektiva má něco do sebe.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po   9:25  Ranní okénko - Týden plný událostí a dat Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Po   9:09  Exxon: Čistý zisk za odhady, nižší odkup akcií Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688