Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.01.2023 17:18:00

Dlouhodobý fundamentální trend a predikční model od Morgan Stanley

Při zpětném pohledu se zdá, že u akcií bylo docela významné číslo 6,5 %. Podíváme se proč a přidáme pohled to, co říká cyklický model Morgan Stanley ohledně dalšího vývoje zisků.

1. Trend a cyklus: DB v následujícím grafu ukazuje vývoj čtvrtletních zisků na akcii v americkém indexu SPX. Patrné jsou dlouhodobé cykly, často zakončené ziskovou recesí (která se nutně nemusí krýt s recesí v celé ekonomice). DB v grafu vypichuje to, že konsenzus ohledně výsledků za čtvrté čtvrtletí minulého roku uzavírá vzdálenost mezi skutečnými zisky a dlouhodobým trendem. Nicméně určitá mezera by stále přetrvávala:
06
Zdroj: Twitter

Podle toho, co nás v grafu nejvíce zaujme, si můžeme tak trochu otestovat, jestli máme dlouhodobý/strukturální pohled, či spíše krátkodobý/cyklický (neříkám, že jedno je lepší než druhé): Pokud se naše pozornost upře zejména ke konci křivky, napovídá to na druhé. Pokud čtenáře stejně jako mě zaujal spíše onen trend a číslo 6,5 %, tíhne asi k prvnímu. Jde o dlouhodobý růst zisků. Který, pokud by přetrval, by řešil hlavní otázky ohledně dalšího vývoje na amerických akciích. Malý příklad toho, jak se tu dá uvažovat:

2. Férové nacenění s 6,5 %: Pokud bychom předpokládali, že (i) zisky a dividendy porostou dlouhodobě v souladu s uvedeným trendem a (ii) přidali k tomu současné bezrizikové výnosy ve výši 3,5 % a rizikovou prémii akcií ve výši 5,5 % (požadovaná návratnost 9 %), vyjde nám „férový“ dividendový výnos kolem 2,5 % (obrácený poměr cen k dividendám, který se rovná jedné dělené rozdílem mezi požadovanou návratností a růstem dividend).

Současný dividendový výnos indexu SPX je kolem 1,7 %, ceny jsou tak relativně k dividendám znatelně výš, než by naznačovalo výše uvedené. K tomu má v sobě onen příklad docela přívětivý poměr bezrizikových sazeb k růstu zisků: Výnosy dlouhodobých dluhopisů by nyní cca odpovídaly nominálnímu potenciálu americké ekonomiky (pokud počítáme s cca 2% inflací a necelými 2 % reálného dlouhodobého růstu). Oněch trendových 6,5 % u zisků a dividend by ale pak implikovalo, že podíl zisků na příjmech se bude zvyšovat. Už nyní je přitom na dost vysokých hodnotách.

Mimochodem, ani oněch 2,5 % by historicky nebylo nijak vysoko:
07
Zdroj: Twitter

3. Cyklický model od MS: Pro druhou skupinu čtenářů, kteří se zaměřují zejména na kratší období, je tu následující graf s predikčním modelem vývoje zisků od Morgan Stanley. Shodou okolností se aktuální meziroční růst nepohybuje daleko od oněch 6,5 %. Oranžová křivka mu ale moc nefandí:
08
Zdroj: Twitter


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688