Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  12.01.2023 13:15:00

Americké akcie i ekonomiku čeká obtížný rok. Dokonce by mohly zaostávat za Evropou, domnívají se stratégové

Loňský rok byl pro americkou ekonomiku a trhy náročný, a ani současný rok nevypadá o moc lépe. Někteří stratégové se proto domnívají, že rok 2023 by mohl být rokem, kdy zazáří Evropa.

Podle Zeynep Ozturk-Unlu, hlavní investiční ředitelky Deutsche Bank pro region EMEA, by Evropa měla mít lepší výkonnost jak ekonomicky, tak na kapitálových trzích, protože obavy z kontrakce a recese „více zrychlily“ v USA než v Evropě. A to navzdory tomu, že Evropa čelí svým vlastním výzvám, včetně probíhající války na Ukrajině, energetické krize a inflace, která dosud nedosáhla vrcholu a není pravděpodobné, že by do poloviny roku 2024 klesla zpět na 2% cíl Evropské centrální banky.

Evropa je už nějakou dobu v režimu expanzivní fiskální politiky, zejména kvůli energetické krizi,“ řekla v pondělí Ozturk-Unlu v pořadu CNBC Squawk Box Europe. "Ale kromě toho sází Evropa nejen na internalizaci americké výroby a spotřeby v USA, ale také na znovuotevření Číny, a to bude vysílat pozitivní impulsy pro evropský růst."

Růst evropského HDP naposledy předčil USA v roce 2017, i když konečné údaje za rok 2022 ještě nebyly zveřejněny. Ozturk-Unlu poukázala na diverzifikaci sektorů v Evropě ve srovnání s USA a na udržitelný růst produkce, zejména v Německu a Francii, což by mohlo pomoci ke stabilnějšímu hospodářskému růstu Evropy.

Pokud jde o akcie, pokračovala Ozturk-Unlu: „Neznamená to, že Evropa je zcela imunní a že je ve skvělé kondici, ale v relativním vyjádření dává posun od růstových akcií k hodnotovým Evropě o něco více příležitostí ve srovnání s USA.“ Za letošní rok vzrostl evropský index Stoxx 600 o více než 5 % oproti 3,4% zisku na americkém indexu S&P 500. I přes nejhorší výkon od roku 2018 překonaly i loni evropské akcie USA a skončily se ztrátou 13 %, ve srovnání s 19,4 % na S&P .

"Tato příležitost pochází z výrazného podhodnocení Evropy ve srovnání s USA," dodala Ozturk-Unlu. "Proto si myslíme, že ostatní regiony mimo USA překonají USA a že je Evropa v relativním vyjádření, pokud jde o akcie, překoná."

Jasnější výhled, ale rizika zůstávají

Deutsche Bank není se svým optimističtějším výhledem pro Evropu sama. Další utahování ze strany Fedu, znovuotevření Číny, což poskytuje podporu evropským ekonomikám, fiskální stimuly v eurozóně a klesající ceny energií – to vše uvedli i další stratégové, se kterými CNBC hovořila, jako důvody, proč by evropská ekonomika mohla mít vyšší výkonnost.

Ekonomové z americké investiční banky Goldman Sachs dokonce už na letošní rok nepočítají ani s hospodářskou recesí v eurozóně a podle nového odhadu by ekonomika zemí platících eurem letos měla vykázat růst o 0,6 procenta. Původně Goldman Sachs počítal s poklesem, a to o 0,1 procenta. Více ZDE.

Karsten Junius, hlavní ekonom švýcarské banky J. Safra Sarasin, očekává letos v eurozóně stagnaci HDP oproti 0,5% propadu v USA. Neočekává však, že se to promítne do lepší výkonnosti na akciových trzích, uvedl e-mailem. Jako důvod poukázal na faktory, včetně nedávného zhodnocení eura, které mají tendenci stahovat zisky dolů s tříměsíčním zpožděním; a větší problémy měnové politiky v eurozóně, přičemž Evropská centrální banka stojí v cyklu utahování za Fedem.

Řada stratégů tvrdila, že zatímco trhy se v roce 2022 řídily měnovou politikou, letos se budou více řídit ekonomickými daty a výsledky hospodaření. Patří mezi ně i Joost van Leenders, hlavní investiční stratég společnosti Van Lanschot Kempen. Na rozdíl od Juniuse je opatrnější a evropská ekonomika podle něj překoná americkou v průměru za celý rok; ale dodal, že akcie by mohly překvapit růstem.

„Pokud dojde v Evropě a v USA k recesi, musí dojít ke snížení ratingu kvůli celkově slabším ziskůmUSA v tomto smyslu více pokročily,“ řekl pro CNBC telefonicky. „Pokud ale bude recese v Evropě velmi mělká, tak vzhledem k tomu, že diskont Evropy vůči USA je téměř nejširší v historii, mohlo by to být spouštěčem k odblokování tohoto valuačního diskontu,“ dokud Fed nezačne snižovat sazby a posilovat růstové akcie v USA, dodal.

Nedávné údaje ukázaly, že index nákupních manažerů ve službách v USA klesl na čtyřměsíční minimum, že výroba klesla na nejnižší úroveň od pandemie a že optimismus byl nejchmurnější za poslední dva roky; zatímco ekvivalentní údaje v eurozóně sice klesaly, ale meziměsíčně se zlepšily a pozitivně překvapily. Paul O’Connor ze společnosti pro správu aktiv Janus Henderson Investors souhlasil s tím, že tu jsou „dobré důvody“ domnívat se, že éra nadprůměrné výkonnosti akciového trhu v USA se začala otáčet a že by se tato otočka mohla protáhnout i po roce 2023.

„Zatímco po globální finanční krizi byl silný výkon akcií v USA podpořen vynikajícím momentem na amerických ziscích, byl tento vliv zesílen relativní změnou valuací ve prospěch amerických akcií. Oba trendy se nyní obracejí. Zatímco americké akcie vypadají ve srovnání s dluhopisy i jejich vlastní historií drahé, akcie na většině ostatních trhů vypadají docela férově naceněné,“ dodal pro CNBC.

Zdroj: CNBC, Bloomberg

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688