Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  11.01.2023 10:14:19

Vystoupení J.Powella ve Stockholmu nepřineslo nové informace k dalším krokům FED


Akciové indexy v USA navzdory pondělním jestřábím komentářům členů FOMC R.Bostica a M. Dalyové vzrostly. Ti naznačili, že úrokové sazby se budou pravděpodobně po většinu roku 2023 pohybovat nad úrovní 5%. Sentiment na trhu podpořily i údaje americké Národní federace nezávislých podniků, které ukázaly v prosinci výraznější pokles optimismu mezi malými podniky, což naznačuje, že politika FED ochlazuje ekonomiku. Očekávaný projev J. Powella včera na mezinárodním sympoziu Riksbank ve Stockholmu nepřinesl nové bližší informace ohledně plánů FED. J.Powell zopakoval, že americká centrální banka je pevně odhodlána snižovat inflaci, ačkoli zvýšení úrokových sazeb zpomalí ekonomický růst, což by mohlo podnítit politickou reakci. V rámci projevu šéf FED nepřiblížil možný výsledek blížícího se zasedání, místo toho zdůraznili důležitost nezávislosti centrální banky bez politických zásahů. Většina představitelů FED očekává, že úroková sazba dosáhne vrcholu mezi 5% a 5,25% koncem letošního roku oproti současné úrovně mezi 4,25% a 4,5%. Zda FED na svém zasedání na přelomu ledna a února zvýší své sazby o 0,5% nebo o 0,25% bude záviset na čtvrtečních inflačních dat z USA za prosinec, kde trh očekává zpomalení růstu cen meziročně na úroveň 6,6% ve srovnání s nárůstem o 7,1 % v listopadu. Pokud by inflace zpomalila více než trh očekává pak lze očekávat mírnější navýšení úrokové míry o 25bb.

Růst na trzích v USA byl veden technologickým sektorem, který si připsal 1% nárůst. Akcie Microsoftu vzrostly o 0,8 % po zprávách, že technologická společnost jedná o investici 10 mld. USD do společnosti OpenAI, která vlastní ChatGPT. Evropské akciové trhy mírně klesly po pozitivním vývoji v posledních dnech. Od začátku roku 2023 si index STOXX 600 připsal téměř 5% na základě rostoucích očekávání, že recese v eurozóně bude mírnější a centrální banky zmírní svou agresivní měnovou politiku. Výrazný růst zaznamenaly akcie společnosti Bayer, která odhaduje, že její experimentální lék proti krevním sraženinám by mohl do ročních tržeb přidat více než 5 mld. EUR. Z ekonomických událostí dnes budou zveřejněny americké ropné zásoby, které by měly klesnout po posledním zveřejněném nárůstu.

David Vantruba

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Ne   8:18  Co sledovat tento týden? USDJPY, US100, DE40 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688