Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
Finanční rady  |  10.01.2023 07:47:43

Fincentrum Hypoindex leden 2023: Hypoteční sazby zamrzly. Co čekat v roce 2023?






 

 Stagnace hypotečních sazeb se přehoupla do nového roku. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu zůstala na stejné úrovni jako v prosinci loňského roku. Jak se budou vyvíjet hypoteční sazby v roce 2023?

Průměrná nabídková sazba stagnuje na 6,34 %

 Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu zůstala v lednu na stejné úrovni jako v posledním měsíci loňského roku a k 5. lednu tak činila 6,34 % p. a.

 „Sazba Fincentrum Hypoindexu pro rok 2023 startuje na stejných sazbách, na kterých končil rok 2022. Potvrzuje se tedy očekávaný trend stagnace úrokových sazeb, který pravděpodobně vydrží do jarních měsíců, kdy nejspíše banky spustí pravidelné jarní akce na podporu hypotečního trhu. Nicméně půjde pravděpodobně opět pouze o výkyvy v ustáleném trendu,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

 

 

 
Zdroj: Fincentrum Hypoindex

 Sazby i měsíční splátky beze změny

 Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti při fixaci na tři roky, splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,34 % p. a. zůstala v lednu stejná jako v prosinci, a to 23 274 korun.

 V uplynulém měsíci se nezměnila žádná průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů fixovaných od jednoho roku do deseti let, a to ani hypoték do 80 % zástavní hodnoty nemovitosti ani hypoték nad 80 % zástavní hodnoty nemovitosti.


Co čeká hypoteční a realitní trh v roce 2023?
„Rok 2022 končil s tím, že hypoteční sazby víceméně stagnují, počty nově poskytnutých hypoték neustále klesají. Zaznívaly názory, že klesají i ceny nemovitostí. S tím však ne zcela souhlasím. Je sice pravdou, že některé nemovitosti v některých lokalitách zlevnily o více jak 10 %. Pokud se však podíváme na trh jako celek, tak ceny nemovitostí poklesly jen velmi mírně. A i zde vidíme spíše stagnaci cen,“ uvedl Jiří Sýkora.

 Pokud se podíváme na výhled vývoje cen nemovitostí v letošním roce, tak dojde podle Jiřího Sýkory jen k mírnému snižování cen. „Dá se očekávat, že i developeři u novostaveb začnou pomalu snižovat základní cenu za metr čtvereční. Prozatím se uchylovali pouze k bonusům ve formě parkovacího místa nebo kuchyňské linky zdarma,“ uvedl. 

 Hypoteční sazby nečekají v letošním roce výraznější změny. „U hypotečních sazeb čekáme spíše stagnaci s jen mírnými výkyvy spojenými s konkurenčním bojem bank a vyhlašováním a ukončováním různých akčních nabídek. A pokud se naplní předpověď představitelů ČNB, pak by k nějakému snížení úrokových sazeb mohlo dojít až na konci roku 2023. A s ohledem na to, že přes zimu hypoteční trh zrovna nekvete, je možné předpokládat, že toto snížení banky přenesou do hypotečních sazeb až na jaře roku 2024,“ komentuje Jiří Sýkora.


ČNB připouští další růst sazeb
Česká národní banka (ČNB) ponechala v prosinci sazby beze změny. Dvoutýdenní repo sazba tak i nadále zůstává a ještě nějakou dobu zřejmě i zůstane 7 %. Podle guvernéra ČNB Aleše Michla se s novou bankovní radou shodují v tom, že úrokové sazby zůstanou po určitou dobu vyšší, než jsme byli zvyklí třeba v předchozích deseti letech. Aleš Michl ale nevyloučil ani případné další zpřísnění měnové politiky.

 I kdyby centrální banka úrokové sazby nezvýšila, hypoteční trh v letošním roce boom nečeká. „Banky budou hledat jiné způsoby, jak alespoň trošku tento trh rozhýbat. Už před koncem loňského roku některé banky přistoupily k tzv. přebírání hypoték. Nicméně jedná se pouze o drobné postrčení, které nebude mít výraznější dopad na čísla loňského roku,“ dodal Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.


Ing. Jiří Sýkora

specialista oddělení produktového managementu

Jiří je absolvent Vysokého učení technického v Brně, oboru Podnikový management.

V retailovém bankovnictvím se pohybuje dvacet let. Svou kariéru zahájil v pobočkové síti tehdy ještě GE Money bank.

Poté působil čtyři roky České spořitelně. Od listopadu roku 2010 působí na pozici v týmu produktového oddělení společnosti Fincentrum & Swiss Life Select, kde je zodpovědný za produkty v oblasti úvěrů, stavebního spoření a penzijního spoření pro celou síť společnosti.






Fincentrum & Swiss Life Select a.s.

Fincentrum & Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby na nejvyšší kvalitativní úrovni. Je součástí finanční švýcarské skupiny Swiss Life, předního poskytovatele penzijních a finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 160 let. Prostřednictvím kvalitních finančních poradců pomáháme soukromým i firemním zákazníkům připravit se na jejich finanční budoucnost.

Více na https://fcsls.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688