Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.01.2023 15:50:45

Trhy ukázaly, že dovedou být těžko představitelné

Bylo období po finanční krizi dlouhodobým novým normálem, ke kterému bude ekonomika tíhnout i po současné inflační epizodě? Nebo šlo naopak o nenormál, viděli jsme nevídané, které se jen tak nevrátí? Negativní nominální (!) výnosy dluhopisů byly bezesporu historickým unikátem a nešlo o žádnou marginálii.

1 . Posun do záporu: Následující obrázek ukazuje objem dluhopisů se zápornými výnosy. Tedy dluhopisů, u nichž si investor modelově řečeno koupí obligaci za stovku, aby za rok dostal méně než stovku. Někdy to bylo také formulováno tak, že investoři vládám platili za to, že si ony od nich půjčí peníze. S negativním výnosem se ale neobchodovaly jen dluhopisy vládní, do tohoto teritoria se poprvé v historii dostala třeba i společnost Nestlé.

Trhy ukázaly, že dovedou těžko představitelné
Zdroj: Twitter

Boom záporných výnosů nastal v letech 2014/2015, na počátku roku 2021 jich celkem bylo za 18 bilionů dolarů. Pro srovnání – kapitalizace amerického akciového indexu SPX 500 je nyní asi 32 bilionů dolarů. Hovoříme tedy o nemalé části kapitálových trhů. Která mimo jiné popřela předpoklad, že výnosy dluhopisů nemohou klesnout do záporu, protože investoři by pak radši drželi hotovost.

2 . Nemožné skutečností: Důvodů, proč by investoři mohli kupovat i dluhopisy s negativním výnosem, bylo zmiňováno více. Například Schroders v roce 2019 popisoval, že pro americké investory může být díky měnovému hedgingu výhodné kupovat i německé bundy s výnosy v záporu. Zmiňovány jsou i kapitálové zisky, tedy zisky z růstu ceny dluhopisu. Pokud totiž výnos dosahuje třeba -0,1 % a klesne dál na -0,3 %, cena dluhopisu vzroste. A pokud pak investor prodá, může i přes negativní úrokové výnosy být v plusu (zůstává ale otázka, proč by někdo od něj koupil).

Za další důvod byl zmiňován diverzifikační potenciál dluhopisů – i ty s negativními výnosy mohou vykazovat negativní korelaci třeba s akciemi. Zmíněný Schroders tenkrát do důvodů přidal i párování pasiv a aktiv u subjektů, jako jsou pojišťovny, které potřebují, aby obojí vykazovalo stejné charakteristiky. A za důvod prý může sloužit i zajištění proti deflaci. Nicméně to se podle mne už točíme v argumentech trochu dokola, respektive kolem zmíněného bodu týkajícího se kapitálových zisků.

3 . Poptávková stagnace a inflační cíl: Jev popsaný grafem, jemuž je alespoň prozatím konec, úzce souvisí s teorií dlouhodobé stagnace. A také s dřívějšími diskusemi o zvýšení inflačních cílů. V dezinflačním prostředí a s 2 % inflačním cílem se totiž sazby poměrně rychle dostávají do bodu, kdy již nemohou klesat níže. U těch dlouhodobějších to, jak jsme zjistili, nemusí být nula. Ale i tak tu určitá hranice jistě je. Jak jsem ale psal nedávno, v současné době jde z evidentních důvodů o problém, který nemusíme řešit, A pokud by ke zvýšení inflačního cíle došlo nyní, šlo by o krok z hlediska důvěryhodnosti monetární politiky hodně kontraproduktivní.

Budoucí vývoj není binární – nejsou tu proti sobě scénáře (i) plného návratu do stavu před pandemií (možná dobře popisovaného onou dlouhodobou stagnací) a (ii) pokračujícího vysokoinflačního prostředí. Spektrum je široké a inflace se nakonec může usadit blízko cíle ve výši 2 %. Jak jsem ale psal před časem, z hlediska trhů a celkové ekonomické parciální rovnováhy může být velký rozdíl, zda to je třeba 20 bazických bodů pod, nebo 20 bodů nad 2 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688