Tomáš Novotný (UP forum)
Akcie ve světě  |  09.01.2023 13:51:54

Skončila korekce akcií námořní přepravy LNG?

UP World LNG Shipping Index, jediný akciový index na světě zaměřený na společnosti námořní přepravy LNG, minulý týden ztratil 5 %. Americké akcie reprezentované indexem S&P 500 přidaly 1,4 procenta.

UP World LNG Shipping Index pokračoval v poklesu. Výsledná ztráta pěti procent mohla být ještě větší, nebýt pátečního amerického akciového oživení. Kupříkladu New Fortress Energy (NASDAQ: NFE) skončil s týdenní ztrátou přes 10 %, v průběhu týdne ale byl kurz o třetinu níž. Přesto je ale situace optimistická, protože tímto poklesem dosáhl UP index spodní hranice Bollingerova pásma.


Pouze dvě společnosti dokázaly v minulém týdnu dotáhnout kurzy svých akcií do kladných hodnot. Nejvíc - 14,5 % - si připsala Dynagas LNG Partners (NYSE: DLNG), která se stávajícím nájemcem prodloužila kontrakt na jednu svou loď. Byť je to nárůst význančný, důležitější je růst druhé společnosti. Nebyl to totiž nikdo jiný, než katarský Nakilat (QSE: QGTS). Ten si připsal necelá čtyři procenta, ale potvrzuje tím nejen svůj růstový trend, ale hlavně trend odvětví.

Pokud pomineme půlprocentní zisk společnosti Shell (NYSE: SHEL), všichni ostatní ztráceli. Nejvíc odepsala už zmíněná NFE. Po ní následoval se ztrátou osmi procent Flex LNG (NYSE / OSE: FLNG). O šest desetin menší pokles potkal Excelerate Energy (NASDAQ: EE), další norský zástupce Cool Company (OSE: COOL) ztratil 6,3 %.

Přes pět procent ztratily GasLog Partners (NYSE: GLOP) a jihokorejská SM KLC (KRS: 005880). Kolem čtyř procent se pohybovaly ztráty japonského tria NYK Line (TSE: 9101), MOL (TSE: 9104) a "K" line (TSE: 9107), které doplnil poslední norský zástupce Awilco LNG (OSE: ALNG).

Naopak relativné malé poklesy postihly Chevron (NYSE: CVX) a bp (NYSE: BP), ztratily něco kolem 1,5 %. Capital Product Partners (NASDAQ: CPLP) pak odepsal jen 0,7 %.

Myslíme, že tento pokles byl jedním z posledních, ne-li přímo poslední, který nastal při aktuální korekci.

 O UP indexu: UP World LNG Shipping Index je skupina akciových indexů založená na pravidlech navržená tak, aby ukazovala a měřila výkonnost světových veřejně obchodovaných společností zapojených do námořní přepravy zkapalněného zemního plynu (LNG). Tento unikátní index zahrnuje 19 společností a partnerství ze zemí po celém světě, jako jsou USA, Katar, Japonsko, Norsko, Jižní Korea a Malajsie. Index pokrývá více než 65 % světové flotily přepravců LNG. UP Index je prémiová služba. Nabízíme jak freemium (základní graf indexu UP a index S&P 500), tak i zkušební přístup ke všem grafům. Administrátorem UP indexu je společnost UP forum s.r.o.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá   9:07  Intel: Slabé výkony v AI a slabý výhled Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688