Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  05.01.2023 13:33:42

Nakup teď a zaplať později. Dobírku střídají odložené platby

Platbu na dobírku využívá v Česku stále menší počet lidí. Podle informací jednoho z předních českých poskytovatelů e-shopového řešení ji v loňském roce využilo o 15 % méně než v roce předchozím. Roste zájem o platby kartou a další alternativní formy platby. Očekává se, že hitem pro letošní rok budou odložené platby. Co znamená odložená platba a jaké výhody i nástrahy odložené platby pro spotřebitele představují?

Klesá zájem nakupujících o dobírku

Češi si nakupování na internetu oblíbili a v posledních letech se naučili tímto způsobem pořizovat prakticky všechny možné druhy zboží. Spolu s tím se mění také postoj českých spotřebitelů ke způsobu úhrady objednaného zboží. I přesto, že se stále najdou nakupující, kterým se příčí zaplatit za zboží předem, zároveň klesá počet těch, kteří jako způsob platby volí platbu na dobírku.

Roli hraje také růst nákladů na tento způsob doručení. Díky tomu přestává být dobírka u některých malých zásilek akceptována a do budoucna se počítá s tím, že podporována bude především u zboží, jehož cena se pohybuje v řádech vyšších tisíc nebo desetitisíc korun. Podle Richarda Kotrlíka, ředitele platební služby Skip Pay, může v blízké době dojít ke zdražení dobírky v souvislosti s růstem nákladů klidně i na dvojnásobek aktuální ceny.

Místo dobírky odložené platby

Vhodnou alternativou se proto stávají tzv. odložené platby, jejichž princip spočívá v tom, že si zákazník na internetu zboží objedná, převezme ho, prohlédne, vyzkouší a zaplatí například až po 14 dnech či později v závislosti na tom, jakou službu využije. V posledních měsících roste počet e-shopů, které tuto možnost nabízejí, a v současné době ji využívá už několik desítek tisíc internetových obchodů. I když se tedy aktuálně podíl odložených plateb pohybuje v řádech jednotek procent, je dost pravděpodobné, že se v letošním roce značně navýší.

Riziko odložených plateb se skrývá v možném předlužení

Dalo by se říct, že odložená platba je fakticky menší bezúročná půjčka, která spotřebitelům umožňuje nakoupit jednoduše na jeden klik zboží online bez použití platební karty a zaplatit později, v jedné nebo několika splátkách. Od klasického spotřebitelského úvěru na cokoli se ale liší tím, že je obvykle zadarmo – bez poplatku a bez úroku. Jenže zákon odloženou platbu jako klasickou půjčku nebere.

A stejně jako u každého úvěru, i zde platí riziko, že pokud se vám nahromadí více závazků a nebudete mít na splácení, můžete si snadno otevřít cestu k předlužení. Zatímco u jiných typů úvěr zákonodárci mysleli na to, jak spotřebitele před předlužením chránit, odložené platby jejich pozornosti zatím unikají.

Budou odložené platby v budoucnu komplikovanější?

Evropská unie již v červnu 2021 schválila návrh nové směrnice o spotřebitelských úvěrech a v návrhu se výslovně uvádí, že pravidla pro poskytování spotřebitelských úvěrů by se měla v plném rozsahu vztahovat i na odložené platby jako na „potenciálně škodlivý produkt“. Datum, od kdy by měla být směrnice účinná, návrh neobsahuje.

Pokud bude směrnice v budoucnu implementována do české legislativy, bude to znamenat zásadní změnu. Největší výhodou odložených plateb je totiž právě jednoduchost. Ta by však s regulací podle všech pravidel pro spotřebitelské úvěry padla. I u jednoduché odložené platby by muselo dojít k posouzení úvěruschopnosti a plnění všech dalších povinností pro poskytování spotřebitelského úvěru v plném rozsahu. To by znamenalo zpomalení růstu odložených plateb.

K odloženým platbám přistupujte zodpovědně

I když ze zákona nejsou odložené platby spotřebitelským úvěrem, určitě se vyplatí přistupovat k této formě platební metody právě jako k bezúročné půjčce. Buďte zodpovědní a nepřekračujte svůj měsíční rozpočet, který máte na utrácení vymezený. Odložená platba v žádném případě nezvyšuje celkové množství peněz k utracení, jenom vám umožní vypůjčit si z vašich vlastních peněz, které budete potřebovat další měsíc. Vždy proto počítejte s tím, že vypůjčené peníze budete muset do rozpočtu také vrátit.

A v neposlední řadě, nikdy nevykrývejte jeden dluh druhým. Vytloukat klín klínem nebyla nikdy dobrá cesta a vede pouze k oddalování problému, který může vyústit do dluhové spirály, ze které končí cesta mnohdy až nařízenou exekucí.

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688