Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.12.2022 12:20:04

Retailoví investoři fandí Tesle, Wells Fargo středně velkým růstovým firmám - Perly týdne

Miller Tabak se domnívá, že dosavadní pokles valuací nestačí a půjdou ještě dolů na úrovně běžné z medvědích trhů v minulosti. Wells Fargo Securities pro rok 2023 fandí středně velkým růstovým firmám. Sober Look poukazuje na zájem retailových investorů o Teslu, který kopíruje pokles ceny jejích akcií.

Růst ano, ale jen středně velké firmy: Středně velkým růstovým firmám věří pro rok 2023 Chris Harvey z Wells Fargo Securities. U nich jsou podle něj atraktivní valuace, nahrávají jim i technické faktory, a to samé by mělo platit u makroekonomického vývoje. Podvážená je naopak Wells Fargo Securities na technologickém hardwaru. K tomu analytik dodal, že příští rok by měl u spotřebitele nastat posun poptávky směrem od zboží ke službám. „Zážitky“ jsou totiž z předchozího období stále nenaplněnou součástí poptávky.

Růst amerického hospodářství by podle experta měl být příští rok spíše anemický, s problematičtější první polovinou roku. Slábnout by ale měla inflace a sazby by se tudíž měly už dostaly na svůj vrchol. Právě toto prostředí by pak nahrávalo zmíněné skupině akcií, ale ne třeba velkým technologickým firmám. Středně velké růstové akcie se nyní podle Harveyho obchodují asi za čtrnáctinásobek zisků, k tomu už zde došlo k poklesu očekávání pro rok 2023.

Tuto investiční tezi stejně jako řadu dalších by ale mohl vyvrátit vývoj monetární politiky. Harvey poukázal na to, že Fed signalizuje růst sazeb na úroveň kolem 5 % a pak jejich stagnaci. Podle analytika je ale možné, že po dosažení této hranice centrální banka stále nebude spokojena s vývojem inflace, sazby půjdou ještě výše, a to by růstovým akciím neprospívalo.

Ohledně vývoje na celém akciovém trhu Harvey uvedl, že podle jeho banky budou akcie v první polovině roku klesat, směr otočí v polovině druhé. Významnou roli bude hrát makroekonomický vývoj, celkově jej bude charakterizovat zmíněný utlumený růst a klesající inflační tlaky. Na akciích přitom doposud nejvíce korigovaly růstové tituly, ale pokud přijde stagnace sazeb, mohla by se alespoň některých částech tohoto segmentu trhu situace obrátit.


Cena akcií Tesly a zájem retailových investorů: SoberLook na svém Twitterovém účtu ukazuje následující graf, který porovnává cenu akcií Tesly s jejich čistými nákupy ze strany retailových investorů. Tyto nákupy se začaly zvyšovat zhruba v polovině roku 2022, zatímco cena akcií celý rok trendově klesá:

perly1.0
Zdroj: Twitter

IPO bublina pryč: The Daily Shot porovnává návratnost celého amerického akciového trhu s akciemi, které na trh vstoupily přes tradiční primární úpis akcií IPO. Tento segment trhu si vedl na přelomu let 20202021 výrazně lépe, než celý index. Nicméně pak nastal obrat a letošní rok už si IPO akcie vedou hůře než index i přesto, že ten výrazně ztrácí:

perly 2
Zdroj: Twitter


PE minimálně k patnácti:
Vývoj cen akcií se dá rozložit na změnu ziskovosti obchodovaných firem a změnu valučních násobků. Z nich je na úrovni celého trhu nejpoužívanější PE, tedy poměr cen a zisků. Hlavní stratég společnosti Miller Tabak Matt Maley na Bloombergu hovořil o tom, kam se podle něj valuace pohnou v roce 2023. Expert konkrétně tvrdí, že během předchozích medvědích trhů se PE dostalo na hodnotu patnáct, či ještě níže.

Investoři podle experta říkají, že PE už výrazně kleslo z předchozích maxim a dál už nepůjde. Maley se ovšem domnívá, že tento pokles ještě nebyl dostatečný a valuace ještě zamíří dolů na úrovně běžné během medvědích trhů v minulosti. Na konci rozhovoru dokonce upřesnil, že tentokrát se podle něj PE dostane pod patnáct a přispějí k tomu i vynucené prodeje akcií, které byly dříve kupovány za půjčené zdroje.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688