mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  20.12.2022 15:13:00

Marlenka nově dělá život sladším i v Jordánsku

Marlenka nově dělá život sladším i v Jordánsku

20.12.2022 / 14:37 | Aktualizováno: 20.12.2022 / 15:13

Nejznámější produkty české společnosti Marlenka jsou na jordánském trhu dostupné od léta 2022. Jordánsko se tak stalo už osmou arabskou zemí, jejíž srdce si získávají známé medové pochoutky.

Marlenku do Jordánska přivedlo nadšení Imada Abdel-Hafeze, který je zároveň jordánským i maďarským občanem. Marlenku prvně ochutnal při návštěvě své rodiny v Maďarsku a oblíbil si ji natolik, že se ji rozhodl představit i ve svém domovském Jordánsku. „Poté, co jsem dostal tento nápad, navštívil jsem společnost Marlenka. Byl jsem ohromen tím, co jsem tam viděl. Je to největší výrobna medových dortů a dalších medových produktů na světě, která pracuje s nejmodernějšími technologiemi,“ vysvětluje a dodává, „na následné schůzce s panem Gevorgem Avetisyanem, zakladatelem impéria Marlenka, jsme se pak dohodli na obchodním plánu pro dovoz jejich produktů na jordánský trh“.

Společnost Marlenka International s.r.o., jejíž příběh se začal odvíjet v roce 1995, kdy Gevorg Avetisjan se svou rodinou přicestoval do České republiky z válkou oslabené Arménie, v současné době zaměstnává více než 330 zaměstnanců a vyprodukuje přes 9 milionů výrobků ročně, které nyní včetně Jordánska vyváží do celkem 52 zemí na 4 kontinentech. Podle společnosti Marlenka jsou základním klíčem jejího úspěchy starý rodinný recept a nejkvalitnější suroviny, a to od klíčové složky – vysoce kvalitního medu, přes špičkovou mouku či pražené vlašské ořechy. Unikátní receptura pomáhá vývozu do zahraničí i tak, že výrobky Marlenka mají trvanlivost 3 měsíce v pokojové teplotě, 9 měsíců v chlazeném režimu a mražená vydrží dokonce 3 roky, aniž jsou použity umělé konzervanty.

Jordánsko se dlouho zdálo být českým potravinářským a zemědělským produktům uzavřeno. Nyní se situace začíná postupně měnit a ukazují se možnosti, jak proniknout na tento více než desetimiliónový trh, který je charakteristický minimální produkce vlastních potravin. Mnohé předsudky se ukazují jako neopodstatněné, a to i v oblasti alkoholických nápojů. Už rok a půl na jordánském trhu působí Budějovický Budvar, úplnou novinkou je vstup vín od Bohemia Sekt. Stejně jako v případě Marlenky bylo klíčovým faktorem nalezení aktivního jordánského partnera, který se dobře orientuje v místním poměrně nepřehledném, a to nejen legislativním prostředí. Pivo od Budějovického Budvaru a dobroty od Marlenky sklidily velký úspěch i na recepci k státnímu svátku ČR v Ammánu v říjnu 2022.

S ohledem na pozitivní trend pronikání českých potravin na místní trh byl na rok 2023 pro Jordánsko připraven návrh projektu ekonomického diplomacie (PROPED) s názvem Prezentační akce českých zemědělských a potravinářských produktů, a to ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR. Bližší informace o této připravované akci poskytne ZÚ Ammán na commerce_amman@mzv.cz .

Zuzana Benešová

ekonomická diplomatka ZÚ Ammán


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688