consilium.europa.eu (Rada EU)
Evropská unie  |  19.12.2022 11:10:00

Rada přijala rozhodnutí o požadavcích na kompenzaci emisí z letecké dopravy – program CORSIA

 

Rada přijala rozhodnutí o oznámení kompenzačních požadavků podle programu CORSIA (program kompenzace a snižování emisí oxidu uhličitého v mezinárodním civilním letectví), jehož cílem je přispět k plnění celosvětových ambiciózních cílů v oblasti klimatické neutrality.

Program CORSIA je celosvětový program pro snižování emisí CO2 v mezinárodním civilním letectví, který Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) přijala v roce 2018, přičemž členské státy EU se zavázaly, že se do něj zapojí již v pilotní fázi, která byla zahájena v lednu 2021.

Dnes přijaté rozhodnutí umožňuje členským státům plnit jejich první roční povinnost oznamovat provozovatelům se sídlem v Unii jejich kompenzační požadavky podle programu CORSIA a v souladu s jejich mezinárodními závazky v rámci organizace ICAO.

Martin Kupka, ministr dopravy ČR

EU nyní zavede program s požadavky na kompenzaci emisí uhlíku, který nás přiblíží k dosažení klimatické neutrality do roku 2050. Boj proti změně klimatu je kolektivní a globální odpovědností a EU plně podporuje mnohostranné úsilí organizace ICAO snížit dopad mezinárodní letecké dopravy na klima.

Martin Kupka, ministr dopravy ČR

Další povinnosti vyplývající z programu CORSIA jsou v právu EU provedeny prostřednictvím revize systému obchodování s emisemi (ETS) v letecké dopravě. Tato revize je předmětem jiného návrhu Komise. Rada a Parlament nedávno dosáhly ohledně návrhu předběžné politické dohody. Tyto iniciativy jsou součástí ekologické transformace a jejich cílem je omezit dopad mezinárodní letecké dopravy na klima.

Rozhodnutí o programu CORSIA umožní členským státům dostát jejich mezinárodním závazkům a plnit jejich oznamovací povinnosti v souladu s pravidly stanovenými organizací ICAO, dokud spolunormotvůrci nepřijmou nová pravidla v rámci revize systému obchodování s emisemi v letecké dopravě a tato pravidla nebudou provedena v právu členských států.

Souvislosti

Organizace ICAO se na programu CORSIA dohodla v roce 2018 s cílem stabilizovat emise skleníkových plynů z mezinárodní letecké dopravy na úrovních z let 2019–2020 před pandemií COVID-19. Tento systém je doplněním širšího souboru opatření, včetně zdokonalení leteckých technologií, provozních zlepšení a udržitelných leteckých paliv.

Povinnosti vyplývající z programu CORSIA jsou již v platnosti. Požadavky týkající se monitorování, vykazování a ověřování emisí CO2 z mezinárodních letů jsou uplatňovány od 1. ledna 2019. Tyto povinnosti byly v unijním právu provedeny prostřednictvím sekundárních právních předpisů. Kompenzační požadavky podle programu CORSIA jsou uplatňovány od 1. ledna 2021. Účast států na pilotní (2021–2023) a na první (2024–2026) fázi programu CORSIA je dobrovolná. V červnu 2020 přijala Rada rozhodnutí, kterým se potvrzuje účast členských států EU na programu CORSIA od začátku jeho dobrovolné fáze dne 1. ledna 2021.

Navštivte stránky věnované zasedání

Kontakt pro tisk

Dimosthenis Mammonas
Press officer
+32 477 61 20 77
+32 2 281 2504
@dimos_mammonas

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688