Akcie v ČR  |  16.12.2022 14:05:36

Market Insight - Průlom v medicíně dobývá akciový trh

Díky průlomovému objevu v biotechnologii, který se podařil dvěma vědcům oceněným Nobelovou cenou za rok 2020, bude brzy možné léčit genetické choroby a rakovinu pomocí selektivní výměny genů. Přelomová metoda CRISPR/Cas9 se setkala se zájmem i mezi investory, díky čemuž mohli oba nositelé Nobelovy ceny založit nezávislé společnosti a uvést je na burzu, což nám umožňuje posoudit vývoj této technologie a její slibný potenciál.

Průlom v léčbě genetických onemocnění

V roce 2020 získaly Emmanuelle Charpentierová a Jennifer Doudnová Nobelovu cenu za chemii za "vývoj metody editace genomu" - CRISPR/Cas9 - jejíž mechanismus byl poprvé popsán v roce 2012. Uvedená technika genového inženýrství umožnila vědcům manipulovat s geny nejen zvířat a lidí, ale také rostlin, což výrazně rozšiřuje spektrum možností využití této metody i z obchodního hlediska. Oba nositelé Nobelovy ceny založili společnosti CRISPR Therapeutics a Intellia Therapeutics. Obě společnosti již vyrobily léky schválené k obchodování americkými regulačními orgány FDA. Největší společnosti farmaceutického průmyslu, jako je Regeneron nebo Bayer, spoluvytvářejí CRISPR a ujímají se výzvy bojovat s dosud nevyléčitelnými a smrtelnými chorobami. Implementace cizí DNA do vybrané části genomu umožňuje "nahradit" zmutovaný gen správným. Tato metoda se již používá při léčbě monogenetických onemocnění, jako je srpkovitá anémie, cystická fibróza nebo Duchennova svalová dystrofie. Díky metodě CRISPR/Cas9, která byla poprvé popsána před deseti lety, mohou podniky z potravinářského průmyslu upravovat své plodiny jiným způsobem než geneticky modifikované organismy (GMO).

Co je CRISPR/Cas9 a jak editace genomu funguje?

CRISPR-Cas9 byl adaptován z přirozeně se vyskytujícího systému editace genomu, který bakterie používají jako imunitní obranu. Díky použití enzymu Cas9 jsou vědci schopni "vystřihnout" specifické fragmenty DNA, např. ty, které obsahují nepříznivou genetickou variantu, a nahradit je zdravou. Cas9 následuje vodicí RNA na stejné místo v sekvenci DNA a provede řez napříč oběma vlákny DNA. Přestože je buňka schopna takové přerušené fragmenty DNA znovu spojit, je tento proces nedokonalý a vede k četným změnám v genomu a následně k vypnutí genu přítomného v tomto místě. Díky tomu technologie CRISPR umožňuje včlenit na uvedené místo další kus DNA. Tato metoda umožňuje léčit nejen nemoci, které jsou způsobeny abnormální verzí genu, jež následně vede k produkci vadného proteinu, ale také ty, které jsou způsobeny nedostatkem proteinu nezbytného pro správné fungování organismu.

Velikost trhu s CRISPR a prognózy na příští roky

Celosvětový trh s technologií CRISPR měl v roce 2021 hodnotu 2,2 miliardy dolarů. Předpokládaný CAGR (průměrná roční míra růstu) v období 2021-2030 se blíží 20 %. Očekává se, že do roku 2030 dosáhne celosvětový trh s technologií CRISPR hodnoty 11,6 miliardy USD.

https://www.sphericalinsights.com/reports/crispr-technology-market

Největší a nejrychleji rostoucí trhy

Podle prognóz bude Asie a Tichomoří nejdynamičtěji se rozvíjejícím trhem, pokud jde o technologii CRISPR. Ze všech regionů se jako největší trh s technologií CRISPR ukázala Severní Amerika s podílem přibližně 34,67 % a tržbami ve výši 2 251,21 milionu EUR v roce 2021. Předpokládá se, že trh CRISPR v regionu Severní Ameriky zaznamená v průběhu prognózovaného období významný růst díky četným výhodám plynoucím z používání technologie CRISPR a četným technologickým inovacím a schválením výrobků i legislativě zavedené vládou.

https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/crispr-associated-cas-genes-market

Zdroj: US Census Bureau, Illumina, NHGRI 2019

V 90. letech 20. století byl proces sekvenování lidského genomu nákladný, stál 2,7 miliardy dolarů a trval téměř 13 let. Dnes se náklady blíží 700 dolarům a proces trvá jen několik dní. Zlepšování statistik vytváří příležitosti pro implementaci nových řešení a výzkumných dat spolu s vývojem optimálního obchodního modelu. V roce 2020 se díky editaci genů CRISPR-Cas9 podařilo poprvé odstranit vadnou genetickou mutaci v lidském těle.

5 zajímavých firem, které využívají metodu CRISPR

CRISPR Therapeutics (CRSP.US)

Společnost je předním světovým editorem genů a v roce 2012 ji založili Emmanuelle Charpentierová, držitelka Nobelovy ceny za chemii za rok 2020, a Rodger Novak. Společnost spolupracuje se společnostmi Bayer a Vertex. Spolupráce se společností Bayer vyústila ve vytvoření společného podniku - Casebia Therapeutics. Společnost Bayer se zavázala financovat činnost společnosti částkou 300 milionů USD po dobu 5 let. Společnost CRISPR Therapeutics vlastní 50 % společnosti Casebia. Společnost se zaměřuje na léčbu slepoty, srdečních vad a krevních chorob pomocí metody Cas-9. Společnost již zavedla lék CTX001 schválený FDA (Federální úřad pro kontrolu léčiv), který se používá k léčbě beta talasemie a srpkovité anémie. Za účelem vývoje léku CTX001 navázala společnost spolupráci se společností Vertex, která získala 60% podíl ve výzkumném programu a investovala 900 milionů USD. Odhadovaná hodnota programu boje proti oběma nemocem dosáhla přibližně 9 miliard USD. Společnost CRISPR Therapeutics má podle všeho dobře diverzifikovaný a kompletní model aplikovaných metod díky využití dvou metod editace genů známých jako LVP a AAV a technologie LNP licencované od Massachusettského technologického institutu. Společnost společně se společností StrideBio vyvíjí řešení pro zdokonalení metody AAV a zvýšení výroby.

Zdroj: xStation5

Intellia Therapeutics (NTLA.US)

Společnost Intellia založili Nessan Bermingham a Jennifer Doudna, nositelka Nobelovy ceny za rok 2020. Společnost uzavřela partnerství se společnostmi Novartis a Regeneron. Mezi akcionáře patří investiční fondy BlackRock, Vanguard a ArkInvest. Nejslibnějším programem je NTLA-2001, jehož cílem je snížit koncentraci transthyretinové amyloidózy. Tento program již společnosti přinesl výnosy ve výši téměř 700 milionů USD. Intellia jej realizuje ve spolupráci se společností Regeneron. Společnost Intellia spolupracuje se společností Novartis na vývoji přípravku NTLA-2002, který je určen k boji proti hereditárnímu podkožnímu edému. Společnosti rovněž pracují na projektu OTQ 923 zaměřeném na nalezení léku proti srpkovité anémii. Odhaduje se, že tento program přinese tržby ve výši 5 až 6 miliard dolarů. Společnost Intellia rovněž spolupracuje se společnostmi Cellex a Blackstone, kde se zaměřuje na tzv. univerzální alogenní terapii. Společnost Intellia působí na americkém trhu. Jako jediná společnost v oboru má program pro boj s akutní leukémií NTLA-5001. Potenciální hodnota příjmů jen na americkém trhu se odhaduje na 6 až 8 miliard USD. Podobně jako společnost CRISPR Therapeutics používá společnost Intellia metody LNP a AAV. Společně se společností Regeneron zkoumá také "hybridní" metodu podávání LNP-AAV, která by mohla potenciálně získat výhodu.

Zdroj: xStation5

Beam Therapeutics (BEAM.US)

Společnost uvádí, že její přístup má oproti jiným technikám CRISPR několik výhod. Patří mezi ně schopnost přesně zacílit na konkrétní genovou sekvenci a upravovat geny bez nechtěných následků, jako je například přestavba genomu ve větším než zamýšleném rozsahu. Společnost Beam zatím není tak pokročilá jako společnosti v oboru zaměřeném na CRISPR. Společnost právě zavádí hlavní kandidátskou látku BEAM-101 do fáze 1/2 klinických zkoušek pro boj se srpkovitou chorobou. Provozuje také preklinické programy využívající editování databáze k léčbě beta talasemie, leukemie a několika dalších genetických onemocnění. Kapitalizace společnosti je na podobné úrovni jako u jiných společností zabývajících se CRISPR s mnohem pokročilejšími výrobními linkami. Dlouhodobý potenciál technologie Beam však může ospravedlnit současné vysoké ocenění.

Zdroj: xStation5

Editas Medicine (EDIT.US)

Editas Medicine je lídrem ve vývoji terapií vzácných očních onemocnění založených na technologii editace genů CRISPR. V září 2021 společnost oznámila předběžné výsledky studie EDIT-101 fáze 1/2 BRILLIANCE, která se používá k léčbě Leberovy kongenitální amaurózy 10 (LCA10). Investory tyto údaje zklamaly. Je však možné, že další testování vyšších dávek terapie založené na CRISPR by mohlo v budoucnu výsledky zlepšit. Společnost Editas má v klinické fázi také dalšího kandidáta, EDIT-301. Stejně jako hlavní programy Beam a CRISPR Therapeutics se EDIT-301 zaměřuje na srpkovitou anémii. Společnost Editas se však domnívá, že její přístup spočívající v úpravě genů HBG1 a HBG2 by mohl poskytnout výhodu oproti konkurentům, kteří upravují gen BCL11A. Společnost doufá, že se EDIT-301 dostane do klinických studií jako léčba beta talasemie závislé na transfuzích. V posledních několika letech byla společnost Editas obecně považována za jednoho z předních výrobců léků zaměřených na CRISPR. Smíšené předběžné výsledky EDIT-101 však způsobily, že společnost Editas má mnohem menší tržní kapitalizaci než jiní vítězové prvních ročníků, včetně společností CRISPR Therapeutics a Intellia Therapeutics.

Zdroj: xStation5

Sangamo Therapeutics (SGMO.US)

Společnost Sangamo byla založena v roce 1995 jako Sangamo BioSciences, Inc. a zaměřila se na výzkum nových technologií pro úpravu genomu. Společnost spolupracuje se společností Pfizer na vývoji léčby hemofilie A a ALS. Společnost Sangamo Therapeutics je jedinou společností zaměřenou výhradně na vývoj nukleáz se zinkovými prsty (ZFN) jako nástroje genetického inženýrství. Společnost používá tento nástroj v terapiích editace genů ex vivo i in vivo a také jako nástroj pro regulaci genomu. Společnost v současné době sponzoruje klinické studie srpkovité anémie a beta talasemie, kde se ZFN používají k editaci genů. Společnost navázala partnerství s mnoha předními společnostmi, jako jsou Pfizer, Biogen, Novartis, Takeda, Sanofi a Kite Pharma.

Zdroj: xStation5

Logo XTBX-Trade Brokers

X-Trade Brokers (XTB) je mezinárodní brokerský dům, který poskytuje profesionální podmínky pro obchodování CFD na forex, indexy, komodity, kryptoměny a pro investování do akcií a ETF. Své služby neustále zdokonaluje, o čemž svědčí řada mezinárodních ocenění a potvrzují to i tuzemská ocenění Broker roku a Forex broker roku, získaná opakovaně na Investičním summitu MoneyExpo. Pro své klienty nabízí XTB poskytuje profesionální obchodní platformy MetaTrader 4 a xStation 5 s integrovanou kalkulačkou, bezplatné vzdělávání, 24h zákaznickou podporu, bezplatné vzdělávání a denní zpravodajství z finančních trhů.

Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 72 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami u tohoto poskytovatele ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688