chmi.cz (ČHMÚ)
Z domova  |  14.12.2022 19:22:00

Do Vánoc zbývá již jen 10 dní. Z meteorologického hlediska je to sice stále dost daleko, nicméně už nyní se můžeme podívat, jak právě předvánoční počasí vidí některé meteorologické modely a jak to vypadá s nejistotou předpovědi

První obrázek nám ukazuje, jak vidí dva numerické modely – americký GFS a evropský ECMWF, počasí 23.12. Snímek znázorňuje teplotu v hladině 850 hPa, což odpovídá výšce cca. 1500 m n.m. a jedná se o určitou meteorologickou referenční hladinu. Modrými barvami jsou teploty pod 0 °C, zelenou až žlutou jsou teploty kladné. 

Podívejte se také: Sníh a teploty na Štědrý den v minulých letech. Pravděpodobnost bílých Vánoc.  

👉Oba modely předpokládají poměrně vlhké Z až SZ proudění, ve kterém by měly přecházet přes naše území jednotlivé frontální systémy. Model GFS (vlevo) proniká s chladným vzduchem i poměrně dost na jih včetně našeho území, model ECMWF vpravo je konzervativnější a v oblasti JZ Evropy modeluje poměrně výrazný hřeben vysokého tlaku, který by měl chladnější vzduch držet spíše severněji. Bude velmi zajímavé sledovat v následujících dnech, zda se budou v dalších modelových bězích tyto scénáře potvrzovat či nikoli.


 

 

👉Na druhém obrázku je v grafu znázorněna taktéž teplota v 850 hPa. Tento graf ovšem zobrazuje tzv. ansámblové členy modelu ECMWF – každý člen růžovou přerušovanou čarou. Ty se využívají mimojiné pro odhad „nejistoty“ v předpovědi a to zejména v delším, střednědobém horizontu. Každý člen ansámblu je vlastně alternativní výpočet numerického modelu, v tomto případě právě teploty v 850 hPa - je totiž počítán za mírně pozměněných počátečních podmínek. Vidíme prvotní pokles teploty – ochlazení - směrem k tomuto víkendu a následně pozvolné a poměrně výrazné oteplení v neděli, pondělí a úterý. Vidíme také, že jednotlivé členy ansámblu jsou do této doby velmi blízko sebe nahuštěny – s malým rozptylem, což značí poměrně velkou jistotu. 

Situace se pak začíná lámat ve středu 21.12., kdy každý člen počítá sice s ochlazením, ale různě výrazným. V pátek 23.12. je pak rozptyl jednotlivých členů už opravdu velký, od teplot kolem +3 °C až po -10 °C a nejistota je zde už opravdu velká.

Jak tedy bude s rozumnou jistotou nyní určitě nedokážeme říct, nicméně bude zajímavé sledovat, jak se bude situace vyvíjet v dalších dnech.❄️☂️


 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688