consilium.europa.eu (Rada EU)
Cestování  |  13.12.2022 10:00:00

Rada aktualizovala cestovní doporučení za účelem zrušení všech cestovních omezení - Pandemie covidu-19

 

Rada dnes přijala aktualizovaná doporučení týkající se cestování do EU a usnadnění volného pohybu v EU během pandemie covidu-19. Podle nových doporučení by z důvodu ochrany veřejného zdraví členské státy neměly ukládat žádná omezení pro cesty. V doporučeních je však zachována řada záruk v případě zhoršující se epidemiologické situace.

Cestování ze třetích zemí

Je-li to nezbytné k řešení závažného zhoršení epidemiologické situace, měly by členské státy koordinovaně rozhodnout o opětovném zavedení vhodných požadavků na cestující před odjezdem. Mezi ně by mohlo patřit očkování, doklad o zotavení nebo testování. Členské státy by rovněž mohly uplatnit dodatečná opatření při příjezdu, jako je další testování nebo karanténa.

Pokud se ve třetí zemi objeví varianta vzbuzující obavy nebo zájem, mohou členské státy výjimečně stanovit naléhavé, společné a dočasné omezení pro cesty nebo cestovní požadavky. Toto omezení by mělo skončit po 21 dnech, pokud se členské státy nerozhodnou je zkrátit nebo prodloužit o další období.

Volný pohyb v EU

Pokud se členský stát domnívá, že omezení volného pohybu jsou vzhledem k závažnému zhoršení epidemiologické situace nezbytná, měla by být omezena na požadavek, aby cestující měli platný digitální certifikát EU COVID. Osoby, které nejsou držiteli certifikátu, by mohly mít povinnost podstoupit před příjezdem nebo po příjezdu test.

Aby bylo možné rychle reagovat na nové varianty, zůstává zachován prvek tzv. záchranné brzdy. V takovém případě by členský stát mohl požadovat, aby cestující podstoupili karanténu nebo testování, a to i v případě, že jsou držiteli digitálního certifikátu EU COVID.

Souvislosti

EU spolupracuje s členskými státy s cílem zabránit šíření viru a podpořit vnitrostátní systémy zdravotní péče v reakci na pandemii covidu-19.

V zájmu zpomalení přenosu viru se dne 17. března 2020 vedoucí představitelé EU dohodli na koordinovaném dočasném omezení cest do EU, jež nejsou nezbytně nutné, které platilo do 30. června 2020. V červnu 2020 přijala Rada doporučení o dočasném omezení cest do EU, jež nejsou nezbytně nutné, a o možném zrušení tohoto omezení. Toto doporučení bylo naposledy aktualizováno dne 22. února 2022.

Rozhodování o tom, zda budou zavedena omezení volného pohybu za účelem ochrany veřejného zdraví, zůstává v pravomoci členských států. Aby se zabránilo roztříštěnosti a narušení služeb a zajistila se transparentnost a předvídatelnost pro občany a podniky, přijala Rada doporučení, kterým se stanoví společná kritéria a společný rámec pro cestovní opatření. Toto doporučení bylo naposledy aktualizováno dne 25. ledna 2022.

Navštivte stránky věnované zasedání

Kontakt pro tisk

Verónica Huertas Cerdeira
Press officer
+32 470 88 21 99
+32 2 281 45 48

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688