Richard Vrdlovec (Capital Consultant)
Komodity  |  10.12.2022 14:46:02

Zlato za ropu místo dolarů - mozaika týdne

V uplynulém týdnu se hnuly ledy týkající se dominance petrodolarů hned v několika částech světa.

Momentálně je hlavní měnou, za kterou se ropa obchoduje dolar, což mimo jiné umožňuje Spojeným státům udržovat sílu své měny, kterou jako rezervu potřebují ostatní země světa k mezinárodnímu obchodu, kterému dominuje ropná produkce.

Putin se však již na počátku roku vyjádřil, že nemá v úmyslu prodávat svou ropu, resp. ropu své země, za dolary, které ředí americká vláda rychlostí 8% ročně od počátku tisíciletí. Proč byste rozprodávali svůj majetek, jehož je omezené množství a má svou nezastupitelnou hodnotu, výměnou za sliby, tj. státní papíry, které navíc reálně hodnotu ztrácí. Pochopitelně další prvek do neochoty přijímat dolary způsobilo zablokování ruských rezerv a následné americké sankce, které se vztahují na kohokoliv mimo území Spojených států, kdo používá americkou měnu.

Rusko tudíž hledá cesty, jak se vyhnout dolaru a jednu z možností uvedl v minulém týdnu legendární analytik Zoltan Pozsar z Credit Suisse. V současné chvíli prodává Rusko ropu za méně než 60$ za barel. To odpovídá zhruba 1 g zlata (při ceně 1800$ za unci). Pokud Rusko oznámí, že bude prodávat barel ropy komukoliv za 2 g zlata, dojde k okamžitému zhodnocení zlata o 100% v relaci k ropě a přeneseně i k hlavní měně, za kterou se ropa obchoduje, tj. k dolaru. Zlato by revalvovalo na 3600$ a to by pomohlo hodnotě ruských devizových rezerv, kde zlato v posledních letech posilovalo na úkor měn a které jsou nyní po sankcích v podstatě založené na zlatě.

Možnost využívat zlato jako světové rezervní platidlo se pochopitelně nelíbí americké vládě, která již naopak analyzuje možnosti, jak sankcionovat platby provedené pomocí ruského zlata, jak se také ukázalo v analýze zveřejněné v minulém týdnu.

Mezitím v Dubaji čínský prezident Xi JingPing vyzval Saudskou Arábii, aby k obchodování své ropy využívala Šanghajskou burzu, kde bude kotace probíhat v čínských juanech. Čína, které americká rezervní měna též nevyhovuje, již mnoho let snižuje své rezervy v dolarech ve prospěch jiných měn a zlata. Významný nákup zlata do čínských rezerv po covidové odmlce je poslední související zprávou minulého týdne do mozaiky zlato-ropa-rezervy. Čínská centrální banka běžně neinformuje měnový fond o svých nákupech zlata, dedukcí ze informací o importech a prodejích domácím kupujícím vyplývá, že se mohlo jednat o obřích cca 300t zlata. To je hodnota ještě nad rámec čínské domácí těžby zlata.

 

Richard Vrdlovec je ředitel GOLDA.IO a investiční ředitel Zajišťovací fondu

Zdroje viz twitter.com/capconcz; Bloomberg 

Capital Consultant

Individuální správa majetku (‚wealth management‘) na mezinárodní úrovni. Uchováváme bohatství soukromým klientům i právnickým osobám. Vytváříme portfolia pro všechna období (‚all weather porfolios‘), která si povedou rozumně dobře i za nepříznivých ekonomických a tržních podmínek. Získejte individuální řešení, která odpovídají Vašim potřebám a životním situacím. Navrhneme Vám investice z širokého portfolia aktiv i produktů nejlepších mezinárodních správců (‚hedge funds‘).

Více informaci na: www.capcon.cz  twitter.com/capconcz  fb.com/capcon.cz

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688