Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  09.12.2022 08:54:32

Půjčkám na vánoční dárky říkají Češi ne

Jedno z finančně nejnáročnějších období pro naše peněženky je zde. Vánoce představují pro značnou část obyvatelstva velký zásah do rodinného rozpočtu, což může být v období, kdy se ceny veškerého zboží a služeb zvedají i o desítky procent, velmi obtížné. Není se proto čemu divit, že někteří hledají řešení v levných půjčkách. Ty mohou sloužit v období Vánoc jako dobrý sluha, v dalších měsících ale jako zlý pán.

Utrácet hodláme více než loni

Uvažovali jste už nad tím, kolik peněz letos utratíte za Vánoce? Ne pouze za dárky, nýbrž také za jídlo, ozdoby a další věci, které jsou s oslavami narození Krista spojeny. Pokud již bedlivě sčítáte, hodíme vám záchranné lano. Průměrný Čech dle průzkumu agentury Ipsos a České bankovní asociace utratí za letošní svátky 13 635 korun. Ve srovnání s loňským rokem je to o 1 000 korun více. Pro české obchodníky se určitě jedná o dobrou zprávu. Češi se krize nebojí a Vánoce si hodlají i letos udělat štědré a bohaté. 

Svítit budeme i přes zdražení elektřiny

Tradičně nejvíce peněz utratí Češi za dárky. Letos to bude v průměru přes 7 500 korun. A protože Češi milují dobré jídlo, zcela logicky bude druhou nejvyšší položkou na konečném vyúčtování vánočního utracení jídlo a pití. Za ně plánujeme zaplatit přes 3 500 korun. Poměrně překvapivě nemají Češi v plánu šetřit ani na vánoční výzdobě. Navzdory vysokým cenám energií plánujeme utratit za vánoční výzdobu přes 2 700 korun a se skutečností, že se nám vánoční výzdoba letos prodraží, jsme se smířili.

Půjčka na vánoční dárky? Češi zůstávají zdrženliví

Vánoce bohužel už dávno nejsou jen svátky klidu a míru. Konec roku je každoročně náročný nejen pro nás, ale především pro naše peněženky. Chceme udělat radost svým blízkým, dětem a těm, které nejvíce milujeme. Ne vždy nám ale zůstane v rozpočtu dostatek financí, abychom si to mohli dovolit. Pro některé je dokonce jediným řešením bankovní či nebankovní půjčka.

Letos tomu ale bude dost možná jinak. Z provedeného výzkumu totiž vyplývá, že většina lidí nepovažuje půjčku na vánoční dárky za bezpečnou. Zatímco v loňském roce si na vánoční utracení půjčil zhruba každý desátý Čech, letos to má v plánu pouze 3 % dotazovaných. Ti, kteří mají úvěr na Vánoce v plánu, si hodlají vzít půjčku do 10 000 Kč.  

Proč si půjčujeme na vánoční utrácení?

Nejčastějším důvodem, proč si Češi na Vánoce půjčují, je nedostatek úspor. Jako důvod to uvedlo přes 40 % dotazovaných. Přes 20 % respondentů uvedlo, že nechce čekat a šetřit na vytoužené zboží. Značnou část lidí (19 %) k půjčce přesvědčí fakt, že je zboží ve slevě a dalších 19 % dotazovaných uvádí, že si plánuje půjčit, aby mohli svým dětem a rodině nachystat pěkné Vánoce.

Když půjčku, tak s rozvahou

Pokud je pro vás půjčka opravdu jediným řešením, jak přichystat svým nejbližším a sobě krásné Vánoce, nebuďte při konečné volbě unáhlení. Toto rychlé řešení vám sice pomůže vyřešit nákup dárků, ovšem splácet budete muset i několik měsíců, ne-li let. Proto volte s rozvahou a srovnejte si vždy více nabídek.

Nevolte pouze podle úrokové sazby, porovnávejte celkové náklady na půjčku (RPSN), ověřte si celkovou částku splatnou spotřebitelem (kolik na úvěru přeplatíte) a věnujte pozornost také dalším aspektům půjčky – jak bude poskytovatel postupovat, pokud nebudete moci splácet půjčku, můžete si splácení odložit, lze si úvěr pojistit pro případ neschopnosti splácet apod. Tohle všechno si důkladně promyslete a zvolte takovou splatnost, abyste si mohli dovolit splácet, i když se vám nečekaně sníží příjmy. A v neposlední řadě se pokuste začít šetřit. Omezte zbytné výdaje na minimum a dejte si za cíl, že další Vánoce již na půjčku nesáhnete.

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)
Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688