František Marek (Simplecoin)
Okénko kryptoměny  |  07.12.2022 17:42:07

Bitcoin, ne krypto

Se závěrem roku, který otřásl tradičními i alternativními trhy, jako jsou kryptoměny, se začíná čím dál silněji objevovat narativ, že je důležité mentálně i fyzicky oddělit Bitcoin od zbytku kryptoměn. Jednoduchá věta – Bitcoin, ne krypto – má skutečně mnohem větší hloubku, než je na první pohled zřejmé.

Bitcoin má mezi kryptoměnami naprosto výsostné postavení a není to jen díky tomu, že byl první a tak stvořil jakýsi předobraz, jak má vypadat kryptoměna. Zatímco v minulosti zde byly pokusy o nápodobu (Litecoin, Bitcoin Cash…), současná generace alternativních kryptoměn se naopak od Bitcoinu snaží za každou cenu odlišit – většinou si berou na paškál domnělou vysokou energetickou náročnost bitcoinové sítě, jeho rychlost (respektive zdánlivou pomalost) nebo absenci tzv. smart contractů („chytrých smluv“ – umožňujících např. jistou formu advokátní úschovy bez potřeby advokáta a další). 

Zatímco Bitcoin byl šéfem americké SEC – úřadem pro kontrolu cenných papírů a burz – již několikrát označen za komoditu (tedy na úrovni zlata nebo ropy), nad drtivou většinou altcoinů visí otazník v podobě toho, zda se nejedná o neschválené cenné papíry (což je federální zločin). Bitcoin tedy vyhrává i ve směru regulatorních rámců a oblibu postupně získává i napříč politickým spektrem – v americkém Senátu sedí již několik politiků, kteří dávají jasně najevo svoji podporu Bitcoinu. 

Problémy FIATu, které Bitcoin s takovým úsilím odstraňuje, krypto nadšeně znovu objevuje“ – Alex Pilař

Rok 2022 se také nesl v duchu krachů různých kryptoprojektů, yieldových firem (společností slibující výnosy z vašich kryptoměn) a celých burz. Všechny měly jeden společný jmenovatel: Ponziho schéma. De facto se jednalo o gamble s penězi uživatelů, kdy se peníze protáčely skrz více či méně nápadné podvody. Kolotoč se tak zvládl točit jen do té doby, dokud se dařilo celému trhu. Jakmile světová ekonomika škobrtla a lidé raději začali vybírat hotovost, kaskádovitý efekt krachů a insolvencí na sebe nenechal dlouho čekat.

Terra Luna a její ne-zas-tak-stabilní stablecoin UST, 3AC, Celsius, BlockFi nebo nejčerstvěji burza FTX a spousta dalších projektů, na které už si po pár měsících ani nevzpomeneme. Všechny dojely na to, že se podobně jako centrální banky světa pokoušely tisknout peníze ze vzduchu.

Ponziho schéma – jeden z nejstarších finančních podvodů – je tak živý i v 21. století, a to jen díky chamtivosti lidí: jak samotných uživatelů, kteří bezhlavě skákali na lep pohádkového zhodnocení bez práce, tak samozřejmě i šéfů předmětných společností. Celý kryptotrh tak dělá pravý opak toho, co se snaží vyřešit Bitcoin. Ostatně, přes 97 % všech kryptoprojektů dříve či později skončilo jako tzv. podvod na diváky a nemá cenu si nalhávat, že zbylá tři procenta dopadnou o mnoho lépe. 

„Nejlepší věc, kterou Satoshi pro Bitcoin udělal, je, že odešel“ – Jimmy Song

Proti tomu máte Bitcoin. Který na rozdíl od altcoinů nikdo neovládá – jeho tvůrce cíleně zůstal v anonymitě, dokonale potlačil svoje ego a odešel z projektu ve správný čas. Bitcoin, se svým „důkazem o vykonané práci“, který netiskne peníze ze vzduchu, ale tvoří propojení s reálným světem skrze spotřebovanou energii. Bitcoin s přísně omezenou zásobou 21 milionů mincí v přímém porovnání se světovými měnami, u nichž ani nevíme, kolik jednotek je skutečně v oběhu, a u nichž další jednotky vzniknou pouhým stisknutím klávesy v bance. Bitcoin, který je necenzurovatelný a nezastavitelný, protože umí propojit uživatele napřímo bez potřeby třetí strany. Bitcoin zkrátka dělá dobře všechno to, co současný finanční systém a ostatní krypto dělají špatně.

Rok 2023 – Bitcoin, ne krypto

Je čím dál tím jasnější, co bude tématem roku 2023: potřeba oddělit Bitcoin od zbytku krypta. Bude zde Bitcoin, který se po současných pádech otřese a půjde dál. S ním jeho druhá vrstva Lightning network a sílící adopce firem i institucí. A proti tomu casino s názvem Krypto, na které se zcela jistě zaměří hněv regulátorů. Mezi nimi vyroste hluboký příkop, který už nepůjde jen tak překonat. Co se stane v tomto casinu, časem zcela přestane mít vliv na cenu Bitcoinu. To však nastane jen tehdy, až kritická masa lidí pochopí potřebu self-custody a přestane se honit za prázdnými sliby a výnosem spadlým z nebe.

„Možná stojí za to si nějaký [Bitcoin] pořídit pro případ, že by se to uchytilo.“ – Satoshi Nakamoto

Nejlepší, co dle našeho názoru pro svoji finanční budoucnost můžete udělat, je přestat gamblit v casinu Fiat & crypto a pořídit si nějaký Bitcoin – nyní se nachází na úrovních, na kterých byl naposledy v listopadu 2020, takže je velmi přiznivý čas pro dlouhodobé nakupování. Nejlépe vám to půjde přes českou směnárnu Simplecoin.cz, která přijímá okamžité platby a kryptoměny obratem posílá do bezpečí vaší peněženky.


František Marek

František Marek

Mojí misí je rozšířit pochopení Bitcoinu mezi běžné lidi. Byla to právě absence přístupných informací o Bitcoinu, která mě v roce 2014 odradila od investice do něj. Nakonec jsem do králičí nory spadl až v roce 2021, tedy přesně včas, abych s Bitcoinem zažil jeho první opravdovou finanční krizi. Moje odhodlání sílí každým dnem - rozpadající se současný finanční systém totiž dává Bitcoinu víc a víc za pravdu.



Simplecoin

Simplecoin je nejstarší česká online směnárna kryptoměn. Zaměřuje se na bezpečnost, transparentnost, uživatelsky přívětivou podporu a zákaznický servis. V současné době nabízí nákup devíti různých kryptoměn za CZK nebo EUR a připravuje další rozšíření nabídky.

Více informací na simplecoin.eu/cs.

09.12. 08:48  btc (Vlado)
09.12. 01:21  Je třeba oddělit (Anonym)
08.12. 12:14  Nechybi titulek komerční článek? (petrrrr)
08.12. 12:14  domnělá energetická náročnost (Jindra Ch)
08.12. 09:31  Stále dokola. (Zdenal)

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)

Přečtěte si také:

29.03.2023Fotovoltaika a tepelná čerpadla: ne všude, ne cokoliv a ne pro všechny ČKAIT (Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688