Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  28.11.2022 12:04:59, aktualizováno 12:07:04

Budoucnost nebankovních půjček od Fair Credit je nejistá

Společnost Fair Credit, která je dlouholetým poskytovatelem nebankovních půjček, se v posledních měsících potácí v dluzích. Situace došla tak daleko, že společnost na sebe podala insolvenční návrh. V současnosti do ní vstupuje Fincentrum s fondem skupiny Natland.

300 milionů Kč do konce roku 2022 - bez úroků

Skupina Concord Financial Holding měla do konce roku 2022 splatit závazky ve výši 300 milionů korun. Číslo je navíc bez úroků. Další pohledávky za skupinou tvoří cirka 700 milionů korun, dohromady se tedy jedná až o miliardu Kč, bez úroků.

Trh s nebankovními půjčkami případný krach příliš nepocítí

Jestli si říkáte, že se krachem společnosti Fair Credit zjemní konkurence mezi poskytovateli a zhorší se nabídka úvěrů pro konečné spotřebitele, obáváte se zbytečně. Právě v této oblasti se totiž pohybuje mnoho poskytovatelů s  pestrým portfoliem půjček. 

Dokazují to mimo jiné i srovnávače nebankovních půjček, kde se setkáte s dlouhou řadou úvěrovek. Česká národní banka eviduje ve svých seznamech v listopadu 2022 dokonce 82 nebankovních společností s licencí k poskytování různých typů nebankovních spotřebitelských úvěrů.

Komu Fair Credit tolik dluží?

Skupině vypůjčili své peníze jak investoři z řad běžných obyvatel, tak i firmy. Peníze do Fair Credit dotekly prostřednictvím investičních akcií ve fondu skupiny, pomocí směnek a půjček (poskytnutých Fair Creditu na to, aby sám mohl úvěry poskytovat). Investice z minulých let (zejména dluhopisy) jsou podle vyjádření vedení skupiny již splaceny.

Proč nastaly Holdingu problémy se splácením?

Většinový akcionář holdingu Martin Nejedlý uvedl pro Seznam Zprávy, že: „Za současné problémy skupiny Concord Financial Holding může mix faktorů. Nejzásadnější byl odliv investorských peněz během covidu. Investoři utíkali do bezrizikových aktiv a stáhli ze skupiny půl miliardy korun. Run na fond ohrožuje i zdravou část skupiny, tedy společnost Fair Credit Czech“.

Během covidu klesla poptávka po úvěrech, což snížilo výkonnost Fair Creditu. A aby toho nebylo málo, Fair Credit nedávno odešel ze Slovenska, což způsobilo historicky nejvyšší ztrátu v dějinách holdingu. Že je situace vážná, potvrdil i správce fondu Delta investiční společnost.

Maximální ochrana bude směřovat k zájmům investorů fondu

Je velmi pravděpodobné, že v nejbližší době nebude možné realizovat odkup investic (vyzvednutí investovaných peněz z fondu - pozn. red.), a to v důsledku nedostatečné likvidity fondu. Delta IS informovala o těchto skutečnostech Českou národní banku a bude rozhodovat o dalším postupu tak, aby v maximální míře ochránila zájmy investorů fondu,“ prohlásil Peter Koždoň, předseda představenstva a výkonný ředitel Delty investiční společnosti.

O záchranu se nejprve pokusili z Grimastar

Do vyjednávání mezi Fair Creditem International a věřiteli se nejprve zapojila společnost Grimastar, coby mediátor mezi dlužníkem a věřiteli. Jí navrženým řešením bylo splácení dluhu věřitelům po dobu deseti let, ovšem bez jakéhokoliv navýšení. Zpět by získali pouze vloženou částku. Fincentrum však nenechalo tento proces spustit s komentářem, že takové řešení nemohli dlužníkům doporučit. Cílem je maximální uspokojení věřitelů pod veřejnou kontrolou. I proto přišla na řadu insolvence. 

Insolvence přece jen přišla

I přes všechny předchozí pokusy o záchranu se společnost nakonec insolvenci nevyhne. Do tohoto řízení sama sebe přihlásila zejména proto, že „Insolvenční řízení je podle nás jediným transparentním procesem pod veřejnou kontrolou, ve kterém dlužník, tedy skupina Fair Credit, může navrhovat, realizovat a předkládat vlastní varianty řešení finanční situace,“ uvedl pro idnes.cz Lukáš Pácl, ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

„Pro naše klienty je pak cestou, jak získat prostřednictvím profesionálně řízené insolvence zpět maximum prostředků, které do skupiny Fair Credit prostřednictvím investičních instrumentů vložili. Naším jediným zájmem je maximální uspokojení věřitelů pod veřejnou kontrolou,“ doplnil.

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688