pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  24.11.2022 00:00:00

Pardubickému kraji bude přiděleno 370 milionů na opravy silnic

Pardubickému kraji bude přiděleno 370 milionů na opravy silnic

Ilustrační foto
(24.11.2022)

Na opravy, modernizace a výstavbu silnic II. a III. třídy získá Pardubický kraj dotaci od Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši 370 milionů korun. Tyto peníze kraj proinvestuje v roce 2023. Opravovat se budou i mosty.

Je to částka, která nám v příštím roce pomůže opravit další komunikace nad rámec těch, které jsme měli v plánu. Seznam silnic, které budeme za peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury opravovat, v tuto chvíli finalizujeme. Už teď je ale jisté, že sem bude patřit modernizace silnice III/30523 ve Vraclavi, kde je očekávaná investice více než 27 milionů korun,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za oblast dopravy Michal Kortyš.

Mezi další silnice, které bude kraj opravovat, patří i komunikace v úseku Jablonné – Bystřec. Tam předpokládané náklady činí více než 45 milionů korun, z čehož se má v roce 2023 proinvestovat 18,5 milionu korun. Další je potom oprava silnice III/ 36810 v Lanškrouně za více než 16,5 milionu korun. Komunikace je nyní ve špatném stavu. V příštím roce kraj obdrží také 450 milionů korun na stavbu dálničních přivaděčů. „Tato částka je však nižší, než by bylo potřeba. Rozpočet na stavbu přivaděčů byl schválen v roce 2010, kdy byly ceny podstatně nižší, než jsou dnes. Schůzku s ministrem dopravy Martinem Kupkou máme naplánovanou na příští čtvrtek (1. prosince) a máme připravená i další témata. Chtěli bychom, aby nám stát umožnit přesouvat peníze určené na přivaděče tam, kde je vyšší cena stavby. Nyní je určena limitní částka na jednotlivou stavbu přivaděče. Druhým tématem je podpis Memoranda o spolupráci při přípravě a realizaci zvýšení bezpečnosti a plynulosti dopravy na křížení silnic II. a III. třídy v Pardubickém kraji s důležitými železničními tratěmi a rušení železničních přejezdů na lokálních tratích ve prospěch zvýšení traťové rychlosti na 200 kilometrů v hodině v rámci nejdůležitější republikové trati,“ řekl Kortyš.

Dalším tématem schůzky bude také rekonstrukce a modernizace dvou mostů. Jde o most Pavla Wonky v Pardubicích, který se nachází na důležitém dopravním uzlu města Pardubic, a také most v Řečanech nad Labem, jenž je zatížen značným navýšením rozpočtu na opravu z důvodu vyhovění požadavků Povodí Labe na bezpečnost povodňových průtoků či nutné šířky plavební dráhy. „Určitě se i dotkneme financování našich poničených silnic při stavbě dálnicekraji,“ řekl Michal Kortyš.

Pardubický kraj chce v roce 2023 opravit několik desítek silnic a mostů na komunikacích druhé a třetí třídy, které má ve správě. Finance na opravy silnic ve správě Pardubického kraje pocházejí z několika zdrojů. Z jeho rozpočtu to bude přibližně 450 milionů korun. Další finance budou z evropských fondů, a právě z dotace Státního fondu dopravní infrastruktury.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688