Obchod a služby  |  24.11.2022 08:47:00

Díkůvzdání u nás nemáme, zato Black Friday se ujal

Některé typicky americké svátky nebo zvyky jsme k nám importovali, třeba takový svatý Valentýn - i když je tento svatý uctíván i v Evropě (koneckonců to byl rodem Říman), tak ale na jeho počest se zde příliš slávy nekoná. Ale chytili se toho šikovní obchodníci jako skvělé příležitosti a hle: "Patron zamilovaných, co v tento den koupíte vy svým miláčkům?!" A jak se to ujalo!

Naopak takový Halloween je vlastně původně docela vážný svátek, předvečer svátku Všech svatých, významného křesťanského svátku - a měl by být o modlitbě, rozjímání a vzpomínání na ty, kteří odešli. Nicméně z duší se stali duchové, vlády se ujala strašidýlka a děti si tento sváteční večer dovedou náramně užít, a zubaté dýně už v ten správný čas svítí i na českých zápražích.

Co je čistě severoamerická tradice, je svátek Díkůvzdání (Thanksgivingday), čtvrtý čtvrtek v listopadu, původně svátek silně náboženský, dnes ale především důvod pro mnohé rodiny sejít se a hodovat, radovat se z hojných darů božích i plodů své práce. Svátek má původ v dávné historii, kdy Otcové poutníci, náboženským přesvědčením Puritáni, byli vyobcováni ze staré vlasti do Nových zemí. Přesněji řečeno z Anglie přesídlili do Nizozemí, ale ani tam to nebylo ono - toužili nejen po náboženské svobodě, které se jim v tudorovské Anglii hrubě nedostávalo, ale zároveň po zachování národní identity a zvyků. Není divu, i dnešní trochu posunutý význam slova puritán naznačuje, že s nimi asi moc velká legrace nebyla a svou pravdu patrně hlásali (a žili) dosti nekompromisně.

Připluli do Nových zemí dost nevhod na podzim, neměli dost zásob na přezimování a byli by v tom Plymouthu, co si založili asi brzo všichni zahynuli. Také je první zima po vylodění (1620) dost zdecimovala. Ale původní obyvatelé (my odchovaní Karlem Mayem říkáme Indiáni, i když jsem teď maličko na pochybách, zda se to vlastně ještě smí) se jich tak trochu ujali a seznámili je se zdejší florou a faunou, včetně krocanů a kukuřice… Další sklizeň měli osadníci bohatou, přežili a děkovali Bohu. Jak potomci osadníků a pozdější přistěhovalci poděkovali původnímu obyvatelstvu, to je na jiné povídání.

Protože je to snad nejvýznamnější americký federální svátek, život se na severní půlce amerického kontinentu v tento den prakticky zastaví (včetně burzovního obchodování!). Kdo se ale ze života naopak může radovat, je jeden krocan, kterého „ušetří“ v Bílém domě a nechají ho žít. Je to náramná sláva s fotografováním. 

Pátek následující po Díkůvzdání (Black Friday) sice už není oficiálním svátkem, ale považuje se za zahájení předvánoční nákupní sezóny, a obchodníci se předhánějí v nabídkách, procentech, červených cenovkách, jedinečných a neopakovatelných příležitostech k nákupu.

Black Friday se ujal i u nás velmi úspěšně. Koneckonců i nám začíná advent, kdy většina Čechů sice zapálí svíčku na adventním věnci, ale hlavně řeší vánoční nákupy. Sice proč ne - ale neztrácejte v té nákupní horečce hlavu, kdo to má po vás uklízet… a Black Friday už dnes dávno netrvá jen jeden den, takže je čas se zamyslet, jestli je nabízená cena opravdu tak výhodná.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688