mzv.cz (MZv ČR)
Volby  |  22.11.2022 18:49:00

Prezidentské volby 2023 - Zvláštní seznam voličů a voličský průkaz - termíny a možnosti doručení

Zvláštní seznam voličů a voličský průkaz - termíny a možnosti doručení

22.11.2022 / 18:15 | Aktualizováno: 22.11.2022 / 18:49

Zde naleznete informace o tom, jak a dokdy lze požádat o zápis do zvláštního seznamu voličů a o vydání voličského průkazu pro nadcházející prezidentské volby.

Zvláštní seznam voličů

Občanům ČR, kteří mají bydliště mimo území ČR, umožňuje platná zákonná úprava účastnit se v zahraničí voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a volby presidenta po zapsání do zvláštního seznamu voličů vedeného zastupitelským úřadem v místě pobytu.

Lhůta k zapsání voliče do zvláštního seznamu je zpravidla 40 dní před volbami. Pokud se chcete účastnit volby prezidenta ČR, je nutné zažádat o zápis do 4.12.2022 do 16h. Pokud chcete provést zápis poslední možný víkend osobně, napište nám předem na mail toronto(at)embassy.mzv.cz popř. zavolejte na +1 437 237 8058.

V Kanadě mohou občané ČR požádat o zapsání do zvláštního seznamu voličů vedeného Velvyslanectvím České republiky v Ottawě a Generálním konzulátem ČR v Torontu, informaci o konzulární jurisdikci uvedených úřadů naleznete zde.

Zastupitelský úřad provede zápis do zvláštního seznamu voličů na základě písemné žádosti voliče, která je doložena originálem dokladu potvrzujících žadatelovu

- totožnost

- státní občanství ČR,

- bydliště v konzulárním obvodu

V případě, že je volič zapsán ve zvláštním seznamu voličů vedeném příslušným zastupitelským úřadem v zahraničí v místě svého pobytu, může uplatnit své volební právo ve volební místnosti zřízené u tohoto zastupitelského úřadu při volbě prezidenta ČR a při volbách do Poslanecké sněmovny. V případě voleb do Senátu může volit pouze ve svém volebním obvodu v České republice (do Senátu nelze volit v zahraničí). V zahraničí se nelze účastnit ani voleb do zastupitelstev obcí (komunální volby).

Žádost o zápis je možný zaslat poštou, v tom případě je nutné mít ověřenou kopii dokladu prokazující totožnost a státní občanství, popř. datovou schránkou na MZV či předat podklady přes honorárního konzula.

Prokázání totožnosti

Občan prokazuje totožnost platným občanským průkazem, platným cestovním dokladem, popř. jiným platným úředním dokladem, a to i cizozemským, opatřeným fotografií držitele a obsahujícím jeho základní osobní údaje (jméno, popř. jména, příjmení, datum narození) vystaveným příslušným orgánem.

Prokázání státního občanství

Státní občanství ČR volič pro účely zápisu do zvláštního seznamu voličů prokáže způsobem stanoveným v ustanovení § 20 zákona č. 40/1993 Sb. (občanským průkazem, cestovním, diplomatickým, služebním pasem, cestovním průkazem, osvědčením, popř. potvrzením o státním občanství ČR, vysvědčením o právní způsobilosti k uzavření manželství, a to i starším 6 měsíců, je-li v něm údaj o státním občanství ČR uveden). Státní občanství ČR lze pro účely zápisu do zvláštního seznamu voličů prokázat též Listinou o udělení občanství České republiky vydanou podle zák. č. 88/1990 Sb., je-li v Listině uvedeno, že občan nabyl státní občanství České republiky, a osvědčením o státním občanství České republiky vydaným podle zákona č. 193/1999 Sb.

Informace o důsledcích zápisu voliče do zvláštního seznamu voličů vedených zastupitelskými úřady ČR v zahraničí:

Volič, který má trvalý pobyt na území České republiky a bude na základě své žádosti zapsán do zvláštního seznamu voličů vedeného zastupitelským úřadem v zahraničí, bude automaticky vyškrtnut ze stálého seznamu voličů vedeného obecním úřadem, v jehož územním obvodu má místo trvalého pobytu v ČR.

Voličský průkaz

Pokud se občan ČR zapsaný do zvláštního seznamu vedeného zastupitelským úřadem ČR rozhodne volit v jiném volebním okrsku (např. v ČR, kde bude trávit dovolenou, nebo u jiného zastupitelského úřadu v zahraničí), musí v zákonné lhůtě požádat o vydání tzv. „voličského průkazu“. Většinou lze požádat o voličský průkaz ode dne vyhlášení voleb do 14 dnů před vlastními volbami osobně, písemně s ověřeným podpisem nebo datovou schránkou. O lhůtách k jednotlivým volbám informujeme zvlášť u příležitosti konkrétních voleb.

Voliči, kteří jsou zapsáni ve zvláštním seznamu voličů, vedeném GK Toronto, a budou chtít uplatnit své volební právo, ale nebudou moci/chtít ve dnech voleb přijet do Toronta, mají možnost požádat GK o vydání voličského průkazu. Na jeho základě pak budou moci uplatnit – po doložení své totožnosti a státního občanství ČR – své volební právo v jakémkoliv volebním okrsku v ČR či zvláštním volebním okrsku v zahraničí. Žádost v listinné podobě, opatřená úředně ověřeným podpisem voliče, nebo v elektronické podobě, zaslaná prostřednictvím datové schránky, musí být doručena GK Toronto do 16.00 hod. dne 6. ledna 2023 pro 1. kolo prezidentské volby, resp. do 16.00 hod. dne 20. ledna 2023 pro případné 2. kolo. Při osobním předání žádosti o vydání voličského průkazu na GK Toronta tato lhůta končí 11. ledna 2023 v 16.00 hod. pro 1. kolo prezidentské volby, resp. 25. ledna 2023 v 16.00 hod. pro případné 2. kolo.

GK může voličský průkaz předat osobně voliči nebo osobě, která se prokáže plnou mocí s úředně ověřeným podpisem voliče, žádajícího o vydání voličského průkazu. Může ho také voliči zaslat, nejdříve však 15 dnů před prvním dnem voleb, v případě prezidentských voleb tedy od 29. prosince 2022.

Žádosti o zapsání do Zvláštního seznamu voličů a o vydání voličského průkazu nemají předepsanou formu. Příklad žádosti o zapsání do Zvláštního seznamu voličů a žádosti o vydání voličského průkazu naleznete v příloze.

V případě nejasností se na nás obraťte emailem na toronto(at)embassy.mzv.cz

přílohy

Žádost o zápis do zvláštního seznamu voličů - 27 KB DOC (Word dokument) 26.7.2022
https://www.mzv.cz/file/4720684/Zadost_o_zapis_do_zvlastniho_seznamu_volicu.doc

žádost o vydání voličského průkazu - 18 KB DOCX (FILE_TYPE_DOCX) 2.11.2022
https://www.mzv.cz/file/4827172/Prezident_2023_VZOR_zadosti_o_volicsky_prukaz_ZU___20221019.docx


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688