europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  22.11.2022 18:45:41

Evropský parlament v 70 letech: "Hlas občanů a demokratické hodnoty"

Předsedkyně Parlamentu Roberta Metsolová ve svém zahajovacím proslovu zdůraznila, že za 70 let od prvního zasedání Společného shromáždění Evropského společenství uhlí a oceli (ESUO) v roce 1952 "shromáždění rostlo na síle". Uvedla: "Evropský parlament se stal jediným přímo voleným, vícejazyčným a vícestranickým nadnárodním parlamentem na světě. Jeho 705 přímo volených poslanců je hlasem evropského veřejného mínění (...). Dnes více než kdy jindy tento Parlament prosazuje demokratický hlas občanů a demokratické evropské hodnoty".


Po jejím projevu následovaly příspěvky předsedů vlád tří hostitelských zemí Parlamentu.


Belgický premiér Alexander de Croo řekl: „Dnešní evropský politický projekt je hnán kupředu především vizionářskými občany, obyvateli Evropy, kteří požadují reakci EU na krize, ať už migrační, COVID-19, či krizi energetickou. Evropský parlament je podle něj "jedním z nejmocnějších zákonodárných orgánů na světě. Evropané dnes mohou být hrdi na cestu, kterou jsme společně urazili". V závěru svého vystoupení uvedl: "Tento Parlament představuje katarzi dlouhé historie násilí mezi evropskými zeměmi, představuje to nejlepší, co v nás, Evropanech, je".


Lucemburský premiér Xavier Bettel řekl: "Sedm let po druhé světové válce přišlo rozhodnutí vytvořit něco společně. Tehdy lidé neměli právo na život, protože byli jiní, dnes žijeme na území, kde jsou občané svobodní“. Na závěr řekl: "Já sám bych za druhé světové války neměl právo být svobodný: jsem liberál, mám židovské předky a jsem ženatý s mužem. A dnes tu stojím jako hlava vlády. To je evropský projekt. Možná se lišíme, ale právě v tom spočívá naše bohatství: v této rozmanitosti".


Francouzská premiérka Élisabeth Borneová zdůraznila roli, kterou Francie hrála v budování Evropské unie a symbolický význam Štrasburku jako jednoho z jejích oficiálních pracovních míst. Kromě toho zdůraznila závazek Francie ke společné evropské budoucnosti: "Štrasburk je myšlenkou Evropy - Evropy, která má svoji minulost, ale také společnou budoucnost," řekla. "A my nesmíme zapomenout, co Evropa je, odkud přišla a kam směřuje."


Vystoupení politických skupin


Většina vedoucích představitelů sedmi politických skupin při vystoupení po premiérech a premiérce zdůraznila, že Evropa má budoucnost pouze tehdy, bude-li demokratická, a že je nezbytné, aby Evropský parlament získal plné legislativní pravomoci ve prospěch občanů, přičemž evropské občanství posílí občanství národní. Původní vizí Parlamentu bylo vytvoření politické instituce, která by byla otevřená kterékoli zemi, a aby nebyla proti žádné zemi. Dále uvedli, že je potřeba, abychom tuto myšlenku i nadále reprezentovali a přizpůsobili ji době, v níž nyní žijeme. Řečníci upozornili na výzvy, kterým Evropa čelí, a uvedli, že by bylo dobré obnovit ducha roku 1952, který vedl k vytvoření této instituce. Zazněly také kritické a protievropské názory. Jak však uvedla předsedkyně Metsolová, to jen dokazuje, že v Parlamentu existuje pluralita, rozmanitost a demokracie.


Slavnostní ceremoniál byl zakončen Beethovenovou Ódou na radost v podání pěvecké skupiny.


Souvislosti

Dne 10. září 2022 uplynulo 70 let od prvního zasedání Společného shromáždění Evropského společenství uhlí a oceli (ESUO). Bylo svoláno v roce 1952 a tvořilo jej 78 jmenovaných poslanců z národních parlamentů jednotlivých členských států. V roce 1958, po vzniku Evropského hospodářského společenství a Evropského společenství pro atomovou energii, bylo Společné shromáždění ESUO rozšířeno a přejmenováno na ''Evropské parlamentní shromáždění''. V roce 1962 přijalo název "Evropský parlament".

 





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688