Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Okénko investora  |  21.11.2022 11:59:11

Společnost Cheniere neuspěla v testech kontroly emisí v Louisianě

Podle agentury Reuters žádá společnost Cheneire Energy, výrobce zkapalněného zemního plynu, 18 měsíců na modernizaci turbín, které neprošly testy na míru znečištění. Celkem 21 ze 44 zařízení společnosti překročilo nové bezpečnostní limity.

 

Problém chtějí vyřešit co nejdříve

 

Turbíny na zkapalňování zemního plynu podle údajů z testování národních emisních norem pro nebezpečné látky znečišťující ovzduší (NESHAP) překročily limity měřící přítomnost formaldehydu. Kromě omezení množství formaldehydu vypouštěného do ovzduší omezuje NESHAP také benzen a podle Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) je společnost Cheniere jedním ze dvou nejvýznamnějších producentů plynů, na které se vztahují tato pravidla. Společnost chce v čase vysoké poptávky problém odstranit co nejdříve. Podle mluvčího Ebena Burnham-Snydera opravy nebudou mít významný dopad na finance a provoz. Odhad nákladů na modernizaci turbín však neposkytl.

 

Řešení je zřejmé, ale bude to chvíli trvat

 

Cheniere jako opatření proti poškozování životního prostředí navrhla dvoufázový přístup: První fáze by měla trvat 90 dní a zahrnovala by opětovné testování po výměně některých spalovacích a měřicích komponentů turbíny. Druhá etapa by vyžadovala delší proces inženýrské analýzy, po které by se mohly turbíny vyměnit za novější technologii. Finální vyřešení problému se předpokládá v dubnu 2024.

 

Produkce plynu by měla stoupnout

 

Cheniere mezitím podnikne kroky ke snížení emisí. Předpokládá se, že celková produkce plynu bude vyšší než v loňském roce, neboť rozšíření v Sabine Pass mírně kompenzuje současné odstávky kvůli údržbě. Hlavní provoz v Corpus Christi v Texasu prošel regulacemi a Cheniere dále plánuje rozšiřovat své závody v Texasu i v Louisianě. Za třetí čtvrtletí dosáhly tržby výše 8,85 miliardy USD, což je více než dvojnásobek oproti předchozímu roku, a to díky mnohem vyšším objemům a cenám produktů. Mezi americkými společnostmi začala Cheniere s vývozem zemního plynu jako první a momentálně figuruje v žebříčku Fortune 500.

 

Hodnota akcií se drží vysoko

 

Za poslední rok vzrostla hodnota akcií společnosti o 59,73 %.  Po skončení pátečního obchodního dne to bylo těsně pod 163 dolarů za akcii a tržní kapitalizace společnosti činila více než 40 miliard dolarů.



Graf: Historický vývoj hodnoty společnosti Cheniere Energy (Zdroj: Google Finance) [*]

 

Zpomalení vývozu plynu do Evropy

 

Společnost už kdysi podala na americké úřady žádost o výjimku z pravidel, která omezovala emise možných karcinogenů, ale žádost byla zamítnuta. Cheniere nyní potřebuje čas na opravy svých zařízení, což výrazně zpomalí vývoz plynu z USA do Evropy. V případě, že se bude poptávka držet vysoko a problémy s dodávkami z Ruska budou i nadále přetrvávat, akcie Cheniere by navzdory uvedenému problému nemusely zaznamenat výraznější korekci. Právě naopak, z dlouhodobého hlediska a s vyhlídkou odstranění problému s emisemi mají dostatečný potenciál pro další růst. 

 

Olívia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

Olívia Lacenová

Olívia Lacenová

Ve světě finančních trhů začínala na oddělení sales, kde se věnovala klientům obchodujícím prostřednictvím CFD certifikátů. Fascinoval ji zejména svět akcií a komodit, kterým se chtěla věnovat podrobněji. Rok a půl strávila psaním odborných článků na tuto tématiku v redakci Hospodářských novin. Momentálně se zabývá analytickou činností, kde se věnuje hlavně trhům s komoditami a vývoji drahých kovů, které ve fyzické podobě považuje za nejlepší formu zajištění majetku proti nejistotě.



Wonderinterest Trading Ltd

Váš úspěch je pro nás prioritou, a proto ke klientům přistupujeme individuálně. Společnost Wonderinterest Trading Ltd tvoří tým nejlepších odborníků a vyškolených profesionálů, kteří jsou připraveni poskytnout vám pomoc při vstupu do světa investic tím správným způsobem - cestou k úspěchu. Wonderinterest Trading Ltd je kyperská investiční společnost (CIF), která je regulována a dohlížena Kyperskou komisí pro cenné papíry (CySEC) s licencí číslo 307/16. Poskytuje klientům obchodní příležitosti v dynamickém prostředí globálních trhů.

Více informací na https://www.wonderinterest.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688