Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.11.2022 08:51:00

Minirecese a přehodnocování toho, jak funguje ekonomika - Víkendář

Financial Times tvrdí, že ekonomům obvykle unikají velké obraty a proto nedokázali od sedmdesátých let správně předpovědět ani jednu recesi. Nyní to ale může být jiné, protože „ekonomové jako skupina dnes poprvé předpovídající recesi“. Ta by se podle konsenzu měla dostavit v příštím roce. Tohoto hodnocení si na stránkách The Money Illusion všímá ekonom Scott Sumner, který přidává úvahu z Bloombergu a svůj vlastní názor na recesi v americkém hospodářství.

Bloomberg se podle ekonoma dokonce domnívá, že pravděpodobnost recese je 100 %. K tomu všemu Sumner dodává, že to je hodně vysoké číslo s ohledem na historickou úspěšnost podobných předpovědí. Podle ekonoma se totiž v minulosti konsenzus vždy bez výjimky mýlil. Každopádně příští rok bude zajímavý: Buď recese přijde a bude to poprvé, co se konsenzus trefil. Nebo nepřijde, což bude pozoruhodné s ohledem na to, že podle konsenzu byla pravděpodobnost takového scénáře nulová.

Financial Times poukazuje na to, že tržní signály mohou být falešné, zároveň však trhy „dokážou konzistentně predikovat recesi“. A nyní takový signál vysílají akcie i dluhopisy. Sumner podle svých slov nemá silná názor na to, zda do americké ekonomiky příští rok recese přijde, nebo ne. „Chápu, že riziko recese je vyšší v době, kdy se Fed snaží o pokles inflace,“ dodává ekonom s tím, že „Spojené státy si nikdy neprošly „minirecesí, která by nyní ale byla vítanou změnou tempa.“ Tedy minirecesí, kdy se nezaměstnanost nedostala nad 5 %.

Sumner v minulosti poukazoval na to, že kdyby recesi šlo předpovídat, centrální banka by jí změnou své politiky zabránila. A tudíž by nakonec stejně žádná recese nenastala. Jedinou výjimkou by byla situace, kdy by recese bylo třeba, aby došlo ke snížení inflace. „Nedomnívám se, že dnes potřebujeme plnohodnotnou recesi, ale mám podezření, že minirecese je třeba na pokles inflace.“ míní ekonom. Konkrétně odhaduje, že pod kontrolu by se inflace dostala, pokud by růst nominálního produktu klesl na 5 % a následující rok na 3,5 %. Pak by pravděpodobně došlo ke zmíněné minirecesi a inflace by dostatečně klesla.

„Pokud bude centrální banka relativně k popsanému scénáři příliš hrdliččí, inflace se pod kontrolu nedostane. Jestliže bude její politika příliš jestřábí, dostaví se plnohodnotná recese,“ pokračuje Sumner. V jedné z dalších úvah pak píše, že „během dalších pár let bude pravděpodobně potřeba změny v minimálně jednom z hlavních předpokladů toho, jak funguje celé hospodářství.“ V této souvislosti ekonom poukazuje na to, že trhy na jednu stranu čekají pokles inflace k 2 %, ale zároveň pokračující vysoké sazby.

„Tyler Cowen před pár lety hovořil o dlouhodobé stagnaci. Uvažuji nad tím, zda svět nevstoupí do ještě větší stagnace. Tedy do prostředí nízkého růstu reálného produktu, ale zároveň velmi nízké nezaměstnanosti. Uvidíme,“ uzavírá ekonom s tím, že na zmíněné přehodnocení může proto být zralý třeba Okunův zákon. Ten se zabývá právě vztahem mezi nezaměstnaností a růstem hospodářství.

Zdroj: The Money Illusion

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688