Vlada.cz (Vláda)
Volby  |  18.11.2022 11:35:01

Legislativní rada vlády projednala návrhy změn v oblasti volebního práva

Legislativní rada vlády se sešla ve čtvrtek 3. listopadu 2022 v budově Úřadu vlády ČR, aby se na svém 274. zasedání zabývala souborem právních předpisů obsahujícím návrhy změn v oblasti volebního práva.

Návrhy změn v oblasti volebního práva předložilo vládě Ministerstvo vnitra. Jedná se o soubor 3 návrhů právních předpisů sestávající z návrhu novely Ústavy, návrhu nového zákona o správě voleb a s ním souvisejícího návrhu doprovodného změnového zákona.

Nejprve Legislativní rada vlády projednávala návrh ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění pozdějších ústavních zákonů. Cílem návrhu ústavního zákona je zavedení stálých volebních obvodů pro volby do Senátu a stanovení pevného termínu konání řádných voleb do Senátu a do zastupitelstev obcí a krajů, a to na první celý týden měsíce října. Stanovení, ve kterých konkrétních dnech tohoto týdne se mají volby konat, je pak přenecháno volebnímu zákonu, přičemž v navazujícím a souběžně předloženém návrhu zákonu o správě voleb se navrhuje, že půjde o jednodenní volby konané v pátek.

Diskuze Legislativní rady vlády k předloženému návrhu ústavního zákona se vedla zejména nad pravidly pro vymezení a změnu volebních obvodů pro volby do Senátu, možností provést změnu územního vymezení volebních obvodů pro volby do Senátu nejdříve po uplynutí 12 let od poslední takové změny, důvody, za kterých lze k takové změně přistoupit, stanovením pevného termínu konání voleb do Senátu a voleb do zastupitelstev územně samosprávných celků, zohledněním dvoukolovosti voleb do Senátu, problematikou přesného určení konce volebních období a zániku volebních mandátů a některých možných překryvů nebo nad prodlužováním volebního období ve smyslu ústavního zákona o bezpečnosti České republiky. S ohledem na charakter připomínek, které k návrhu ústavního zákona členové Legislativní rady vlády vznesli, vyústila tato diskuze v závěr přerušit jeho projednávání za účelem jeho dopracování.

Poté se Legislativní rada vlády zabývala návrhem zákona o správě voleb, jehož cílem je do jednoho zákona spojit společná pravidla volební agendy, která jsou dosud obsažena v jednotlivých zákonech upravujících různé druhy voleb, a to například problematiku volebních orgánů, kandidatury i průběhu hlasování i některých procesních otázek. Na zasedání Legislativní rady vlády byly diskutovány otázky týkající se například výkonu volebního práva osob s omezenou svéprávností, použití správního řádu v rámci volebního procesu, seznamu voličů, elektronické petice nebo povahy příspěvku pro územně samosprávné celky na výdaje spojené s výkonem státní správy na úseku voleb. S ohledem na charakter připomínek, které byly k návrhu zákona o správě voleb ze strany členů Legislativní rady vlády vzneseny, vyústila diskuze Legislativní rady vlády v závěr přerušit jeho projednávání s tím, že poté, co předkladatel dopracuje ve spolupráci s vybranými členy Legislativní rady vlády text předloženého návrhu zákona podle vznesených připomínek, bude k němu zpracováno již jen stanovisko předsedy Legislativní rady vlády.

Poslední na programu zasedání Legislativní rady vlády zařazený návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o správě voleb, nebyl projednán vzhledem k věcné souvislosti jeho úpravy s návrhem novely Ústavy, jehož projednávání bylo na zasedání Legislativní rady vlády přerušeno. Tento návrh zákona bude Legislativní radou vlády projednán až společně s dopracovaným zněním uvedeného návrhu novely Ústavy.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688